CHP’li Çakırözer’den KİT’lere Kadro Açıklaması
CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer geçtiğimiz günlerde yayınlanan ve ETİ Maden, Devlet Demiryolları, Şeker Fabrikası ve Çaykur gibi KİT’lerde çalışan taşeron işçilere kadro verilmesini içeren düzenlemeye ilişkin yazılı basın açıklaması yaptı. Düzenlemenin eksik bir düzenleme olduğunu vurgulayan Çakırözer, “Düzenleme ile kadroya alınacak taşeron işçiler için birçok kriter istenmekte. Taşeron emekçilerimiz için ‘istihdam edilebilir’ ifadesi kullanılıyor. Bu ifade kadro hakkının keyfiyete kalacağı endişesini yaratıyor. Bizler tüm emekçilerimizin koşulsuz, şartsız kadroya alınması için sonuna kadar mücadele edeceğiz” dedi. Çakırözer, CHP olarak düzenlemeye ilişkin Kanun Teklifi verdiklerini de belirterek, konunun takipçisi olacaklarını söyledi. CHP’li Çakırözer geçtiğimiz günlerde yayınlanan Bakanlar Kurulu Kararı ile ETİ Maden, Devlet Demiryolları, Şeker Fabrikası ve Çaykur gibi KİT’lerde çalışan taşeron işçilere kadro verilmesini içeren düzenlemenin eksik bir düzenleme olduğunu vurgulayarak, tepki gösterdi.
'Taşeron emekçilerimiz mağdur'
Hükümetin Aralık ayında yayımlanan KHK düzenlemesi ile taşerona eşitsiz ve ayrımcı bir düzenleme getirdiğini belirten Çakırözer, “Geçtiğimiz günlerde çıkarılan Bakanlar Kurulu Kararı ile Eti Maden, Devlet Demiryolları, Şeker Fabrikaları ve ÇAYKUR gibi KİT’lerde çalışan taşeron emekçilerimizin de kadroya alınması yönünde yeni bir düzenleme yapıldı. Bizler umutla emekçilerimizin tamamının kadroya alınmasını beklerken, bu düzenlemenin içeriği ile yine tüm taşeron işçilere verilen kadro güvencesi sözünün tutulmadığı bir kez daha ortaya çıktı” dedi.
'Tüm taşeron işçilerimize ayrımsız kadro verilmeli'
Düzenlemede taşeron işçilerin kadroya alınmasına ilişkin pek çok kriter olduğunu vurgulayan Çakırözer: “Hükümet düzenleme ile 2 yıl çalışma zorunluluğu, açılmış tüm davalardan feragat etme ve kazanılmış tüm alacaklarından vazgeçme şartlarını koşan düzenleme ile taşeron emekçilerinin koşulsuz, eşit ve güvenceli bir şekilde kadroya alınması talebini görmezden geldi. Yani bu düzenleme ile kadro sayısının belirlenmesi konusunda belli bir kontenjan oluşturulacağı ve kadro sayısının belirlenmesi konusunda Hazine Müsteşarlığının yetkili olacağı ifade edilmekte. Bu doğrultuda yapılacak yazılı ve/veya sözlü sınavların içeriğinin ise KİT yönetim kurulları tarafından belirleneceği dile getirilmekte. Kararda bu kriterlerin karşılanması durumunda dahi taşeron işçilerin kadroya alınmasını ‘istihdam edilebilir’ gibi muğlak bir ifade ile ucu açık bırakılmakta. Hali hazırda geç kalınmış olan bu düzenleme, KİT’lerde çalışan taşeron işçilerin iş sürekliliğinin olmaması gibi kronikleşmiş sorunlarının çözülmesi yönünde yapısal önlemler getirmezken, işçilerin gerekli şartları sağlayabilmesinin de önüne geçmekte” dedi.
CHP'den kanun teklifi
Düzenlemede yer alan eksiklerin giderilmesi ve tüm taşeron emekçilere istisnasız kadro verilmesi için Cumhuriyet Halk Partisi olarak Kanun Teklifi verdiklerinin de altını çizen Çakırözer: "Eşit, adil ve insana yaraşır bir iş için tüm taşeron emekçilerimizin haklı güvenceli kadro talepleri yerine getirilene kadar konunun takipçisi olmaya devam edeceğiz” dedi.
'Sonuna kadar mücâdele edeceğiz'
Açıklamasında tüm taşeron işçilerin ayrımsız, koşulsuz şartsız kadroya alınması için mücadele edeceklerini söyleyen Çakırözer, “Cumhuriyet Halk Partisi olarak bizler yıllardır dile getirdiğimiz bütün taşeron emekçilerimize güvenceli, sendikalı ‘kadro’ verilmesi talebimizin yine kararlılıkla arkasındayız, 2018 seçimlerinde de bu kararımızın arkasında durduk ve ‘Taşeron emekçilerimizin tamamına kadro vereceğimizin’ sözünü verdik. Hükümete bir kez daha adil bir kanun yapmaları çağrısında bulunuyoruz. Tüm taşeron işçilerinin ayrımsız ve koşulsuz bir şekilde kadroya alınmaları, kadroya alınan işçilerin eşit haklara sahip olmaları için mücadele etmeye devam edeceğiz.