Site Rengi

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir °C
Eskişehir
°C
°C
°C
°C
°C

Çini sanatı ile ilmek ilmek işlediği ürünler 950 derece sıcaklıkta pişiriliyor

Çini sanatı ile ilmek ilmek işlediği ürünler 950 derece sıcaklıkta pişiriliyor
21.07.2025
A+
A-

Eskişehir’de cami süslemeleri ve halı motiflerinden aldığı ilhamla çini sanatına başlayan Zeynep Bargı’nın el emeğiyle işlediği ürünler Kütahya’ya gönderilerek 950 derece sıcaklıkta 2 gün boyunca fırına veriliyor.
Zeynep Bargı, yaklaşık 4 yıl önce Odunpazarı Belediyesi’nin kurslarının eğitimlerine katılarak çini sanatı ile uğraşmaya başladı. Pandemi döneminde de üretimine ara vermeyerek çalışmalarını sürdüren Bargı, zaman içerisinde kendisini geliştirerek çini sanatı ile duygusal bir bağ kurdu. Şimdi ise, uzun ve dikkat isteyen üretim sürecine rağmen bu geleneksel sanattan geçemeyen çini sanatçısının renklendirdiği ürünler Kütahya’ya gönderilerek yaklaşık 950 derece sıcaklıkta 2 gün boyunca pişiriliyor.

“Çini sanatı yoğun sabır gerektiriyor”
Çini sanatıyla ilgili açıklamalarda bulunan Zeynep Bargı, “Eğitimlerde ham obje üzerine önce kömürle desen geçiriliyor, ardından tahrir adı verilen siyah hat çizgileri çiziliyor. Toprak boyalarla renklendirilen ürünler, boza kıvamındaki sırla kaplanarak Kütahya’daki fırınlarda yaklaşık 950 derece sıcaklıkta 2 gün boyunca pişiriliyor. Yüksek ısıda fırınlanan ürünler canlı renkleriyle dikkat çekerken, işlem sırasında çatlama ya da kırılma riski taşıdığı için çini sanatı yoğun sabır gerektiriyor” diye konuştu.

“Ateşte açan çiçekler deniliyor”
Çini de kullanılan renklerin tamamının doğal olduğunu ilk boyamada solgun görünen renklerin fırın sonrası canlılık kazandığını belirten Bargı, sözlerine şöyle devam etti:
“İlk boyandığında renkler çok soluk gözüküyor. Göze çok cazip gelmiyor ama yüksek ısıdan sonra renkler tam anlamıyla ortaya çıkıyor ve zamanla asla solmuyor. Bu nedenle ateşte açan çiçekler deniliyor” şeklinde konuştu. Sanata olan ilgisinin çocukluğundan beri sürdüğünü belirten Zeynep Bargı, camilerdeki çini desenlerinin ve halı motiflerinin her zaman dikkatini çektiğini söyledi. “Başladıktan sonra bırakamıyorsunuz. Gerekli malzemeler konusunda da belediye ve kurs yetkilileri yardımcı oluyor. Başlamak isteyen niyet etsin yeter, devamı kendiliğinden geliyor.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.