Site Rengi

DOLAR 34,2875
EURO 37,5079
ALTIN 3.024,48
BIST 8.618,57
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 13°C
Açık
Eskişehir
13°C
Açık
Çar 14°C
Per 15°C
Cum 14°C
Cts 14°C

‘Coğrafyamızdaki İklim Değişiklikleri ve Yapabileceklerimiz’ anlatıldı

‘Coğrafyamızdaki İklim Değişiklikleri ve Yapabileceklerimiz’ anlatıldı
17.05.2024
A+
A-

Eskişehir Türk Ocağı Şubesi tarafından her hafta gerçekleştirilen sohbet toplantılarının bu haftaki konuğu Üniversitesi Dr. Öğretim Üyesi Hasan Tozluk olurken, Tozluk “Coğrafyamızdaki İklim Değişiklikleri ve Yapabileceklerimiz’ konulu seminer verdi.

Tozluk konuşmasında iklim hadiselerinin göçler ve büyük isyanlar gibi önemli sosyal ve iktisadi olayları tetiklediğini kaydetti. Tarihte bunun örneklerinin çok olduğunu söyleyen Tozluk, “İklim değişikliği geniş zaman periyotlarında değerlendirilen bir olgudur ve günlük değişimlerle teşhis zordur. Dünyanın sıcaklığının 1 derece arttığı durumlarda sahil bölgelerinde bunun etkileri çok hissedilmemekle beraber daha içerilerde örneğin İç Anadolu bölgemizde 3-4 dereceyi bulan değişim kuraklık gibi dramatik görüntülere neden olmaktadır. Tarım başta olmak üzere hayvancılık açısından menfi sonuçlar ortaya çıkmakta bu da gıda güvenliğini tehdit etmektedir. İklim değişikliğinin sebep olduğu kuraklık sonrası oluşan göçlerle artan nüfusun gıda güvenliğini tehdit etmesi, su kaynaklarındaki azalma, suyun kıt kaynak haline gelmesi, günümüz ve sonrası karşılaşacağımız problemlerin çözümüyle ilgili üzerimize bilim temelli önemli görevler düşmektedir. Örneğin suyun yeraltına sızmasını engelleyen hızlı yüzeysel akışı engellemek için arazi üzerinde setler yapılması yeraltı sularına faydalıdır. Buharlaşmayı engellemek için tarım arazilerine rüzgâr panelleri kurulması, meralara malç uygulamasının yapılması belli başlı çözüm seçenekleri olarak görülmeli ve kullanılmalıdır. Su kirliliğinin engellenmesi ve gereksiz tüketimden uzak durulması da önem arz etmektedir” dedi.

Konuklar tarafından ilgiyle takip edilen konuşmanın sonunda konuşmacıya çok sayıda sorulan soru ve cevaplardan sonra, Eskişehir Türk Ocağı Şube Başkan Vekili Prof. Dr. Mehmet Topal’ın konuşmacıya şükran beratı takdimi ile program sona erdi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.