Diş Hekimliğinde Dijital Üç Boyutlu Tedavi Yöntemi Bölgede İlk Kez ESOGÜ Diş Hekimliği Hastanesi’nde
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Diş Hekimliği Fakültesi Hastanesi, diş hekimliği alanındaki dijital dönüşümü teşhis ve tedavi süreçlerinde kullanarak bölge halkına hizmet veriyor. ESOGÜ Diş Hekimliği Hastanesi'nin hasta konforunu üst düzeyde tutan yeniliklerle yakın zamanda yeni hastane binasında hizmet vermeye başlaması planlanıyor. Günümüzün en güncel teknolojilerine sahip üç boyutlu görüntüleme ve yazıcı sistemlerini Eskişehir'de ve bölgede ilk kez kullanan diş hastanesi olan ESOGÜ Diş Hekimliği Fakültesi Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Nuray Tüloğlu, konuyla ilgili yaptığı açıklamada Ortodonti Anabilim Dalı Kliniği'nde Diş Hekimliği alanında dünyada var olan son teknolojiyi yakından takip ettiklerini ve uyguladıklarını kaydetti.
Doç. Dr. Nuray Tüloğlu, açıklamasında şunları söyledi: "Diş Hekimliği Fakültemiz kurulduğu günden beri Eskişehir ve bölge halkına büyük bir özveriyle kapsamlı bir şekilde ağız ve diş sağlığı hizmeti sunmaya devam etmektedir. Fakültemiz bünyesinde 8 anabilim dalı, 21 ünitlik entegre kliniği, 2 adet lokal ameliyathane olmak üzere toplam 11 klinikte 82 ünit ile yoğun olarak hasta tedavileri gerçekleştirilmektedir. Şehrimize ve çevre illere ağız ve diş sağlığı hizmeti sağlamayı görev edinen hastanemizde 2017 yılında 132 bin hastamız tedavi edilmiştir. Üniversitemiz Diş Hekimliği Fakültesi bünyesinde bulunan Ortodonti Anabilim Dalı kliniğimizde 4 öğretim üyesi ve 11 araştırma görevlisi ile Eskişehir başta olmak üzere Afyon, Kütahya, Uşak, Bilecik gibi bölge illerinden çeşitli yaş gruplarındaki dişsel ve çene-yüz iskeleti problemleri bulunan bireylere tüm dünyada uygulanan, hasta konforunu üst düzeyde tutan en son yenilikler ile hizmet vermekteyiz. Son yıllarda diş hekimliği alanında, gelişen teknolojinin ortodonti bilimine yansımaları tedavi kayıtlarının ve planlamalarının oluşturulmasında dijitalleşme ile olmuştur. Ortodontik tedavi gereksinimi olan bireylerde artan estetik kaygı birçok yeni tedavi alternatiflerinin oluşmasına yol açmaktadır. Kliniğimiz ülkemizde gerek tedavi planlaması amacıyla hasta tanı materyallerinin toplanmasında gerekse daha sonra kişiye özel braketlerin kullanımı, şeffaf plaklar ile tedavi, dudak-damak yarıklı bireylere uygulanan tedaviler, lingual ortodontik uygulamalar, dijital gülüş tasarımı ve ortognatik cerrahi uygulamalarında tam anlamıyla dijital üç boyutlu yöntemleri kullanan ilk kliniklerdendir.
Kliniğimizde hasta ağzından ölçü alma işlemi birkaç sınırlı işlem dışında bölümümüz bünyesinde sahip olduğumuz üç boyutlu ağız tarayıcısı sayesinde hastaların korkulu rüyası olmaktan çıkmıştır. Tedavi planlaması üç boyutlu alınan bu ölçüler üzerinde eski alçı modellere nazaran hata payı düşük olarak hasta konforunu göz önünde tutarak yapılmaktadır. Daha estetik sonuçların sağlanması amacıyla görüntüleme teknolojileri büyük öneme sahiptir. Fakültemiz bünyesinde bulunan gelişmiş tomografi cihazı ile çok düşük dozlarda alınan üç boyutlu görüntüler hastalardan elde ettiğimiz üç boyutlu dijital modeller ile birleştirilmekte ve gerçek dijital üç boyutlu kayıtlar elde edilmektedir. Sabit ortodontik tedavinin tek başına yeterli olmadığı hastalarda alt ve üst çenede görülebilen yapı ve şekil bozuklukları ile çenelerin birbiriyle olan ilişki bozukluklarının düzeltilmesinde ortognatik cerrahi uygulamalarından yararlanılmaktadır. Bu uygulamalar sıklıkla ortodontik tedavi sonrasında yapılan çene ameliyatları şeklindedir.
Kliniğimizde ortognatik cerrahi tedavisi uygulamalarının teşhis, tedavi planlaması ile ortodontistler tarafından ameliyat sırasında kullanılmak üzere planlanan rehber plakların üretilmesi gibi tüm aşamalarında günümüzün en güncel teknolojilerine sahip 3 boyutlu görüntüleme ve yazıcı sistemlerinden faydalanılmaktadır. Çene-yüz bölgesinin 3 boyutlu görüntülenmesi, yüzün 3 boyutlu fotoğraflarının çekilmesi, dişlerin 3 boyutlu ağız içi tarayıcılarla sanal modellerinin elde edilmesi ve bunlardan faydalanılarak tamamen bilgisayar ortamında sanal olarak yapılan cerrahi uygulamaları takiben oluşturulan sanal rehber plakların 3 boyutlu yazıcılarda üretilmesi kliniğimizde rutin hale getirilmiş uygulamalardır. Böylece ameliyat öncesi yapılan planlamalar ameliyat sırasında maksimum doğrulukla uygulanabilmekte ve tedavi uygulamaları hatasız sonuçlandırılabilmektedir.”