Site Rengi

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir °C
Eskişehir
°C
°C
°C
°C
°C

Erken tanı Alzeheimer’da da hayati önemde

Erken tanı Alzeheimer’da da hayati önemde
14.04.2025
A+
A-

Klinik Psikolog Gonca Malkoç Arı, alzheimer hastalığının belirtilerine ve tanı sürecine dikkat çekerek, erken teşhisin önemine vurgu yaptı.

Unutkanlıkla başlıyor, yaşamı etkiliyor

Eskişehir Özel Ümit Hastaneleri Doktoru, Klinik Psikolog Gonca Malkoç Arı, alzheimer hastalığının yaş ilerledikçe ortaya çıkan ve bireyin zihinsel işlevlerini kademeli olarak bozan bir rahatsızlık olduğunu ifade etti. Hastalığın en sık görülen belirtisinin unutkanlık olduğunu belirten Arı, “Buna konuşma güçlükleri, aile bireylerini tanıyamama, huzursuzluk ve saldırganlık gibi davranışsal sorunlar da eşlik edebilir” dedi.

Günlük işlevleri sekteye uğratıyor

Alzheimer’ın yavaş ilerleyen bir hastalık olduğuna dikkat çeken Arı, isim bulmada zorluk, anahtarı kapının üzerinde bırakma, aynı olayları tekrar tekrar sorma, ev ya da dış mekânlarda eşyaları unutma gibi durumların, hastalığın başlangıç belirtileri arasında yer aldığını söyledi ve bu belirtilerin zamanla kişinin günlük yaşamını ciddi şekilde etkileyebileceğini vurguladı.

Tanıda basit ama etkili yöntem

Tanı sürecinde erken adım atmanın büyük önem taşıdığını vurgulayan Gonca Malkoç Arı, “Bilişsel bozuklukları tespit edebilmek için toplam 11 sorudan oluşan ve 30 puan üzerinden değerlendirilen bir test uygulanır. Tamamlanması sadece 10 dakika sürer ve herhangi bir hazırlık gerektirmez. Bu nedenle, şüpheli durumlarda vakit kaybetmeden uzmana başvurmak büyük önem taşır” dedi.

Alzheimer nedir?

Alzheimer, beynin bazı bölgelerinde hücre ölümü ve sinir hücreleri arasındaki iletişimin bozulması sonucu oluşan bir nörodejeneratif hastalıktır. En sık görülen demans (bunama) türüdür. Hastalığın kesin nedeni bilinmemekle birlikte genetik yatkınlık, ileri yaş, kafa travmaları ve bazı yaşam tarzı faktörlerinin riski artırabileceği düşünülmektedir. Dünya genelinde milyonlarca insanı etkileyen alzheimerın, yaşlı nüfusun artmasıyla birlikte daha yaygın hale gelmesi beklenmektedir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.