Eskişehir İl Sağlık Müdürü Bilge: ‘Yaşlılarımızı Korumalıyız‘
Eskişehir İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Uğur Bilge 1 Ekim Dünya Yaşlılar Günü ile ilgili yaptığı açıklamada; yaşlılığın, olağan ve kaçınılmaz bir süreç olduğuna değinerek yaşlanma ile birlikte birçok sorun ortaya çıktığını, kronik hastalıkların görülme sıklığının arttığını, yaşlılarda görülen yaygın hastalıklar arasında işitme kaybı, katarakt ve görme kusurları, sırt ve boyun ağrısı ve osteoartrit, kronik obstrüktif akciğer hastalığı, diyabet, depresyon ve demansbulunduğunu,insanlar yaşlandıkça, aynı anda birkaç hastalığa sahip olduklarını belirtti.
Eskişehir İl Sağlık Müdürü Prof. Dr.Uğur Bilge, yaşlı nüfusun genç nüfusa oranla çok daha fazla sosyal ve tıbbi hizmet ihtiyacı olduğunun bilindiğini, bazı yaşam tarzı değişiklikleri ile kronik hastalıkların önlene bilineceğini ve yaşlı bireylerin sosyal ve tıbbi hizmet ihtiyaçlarının azalacağını, fiziksel hareketsizlik, tütün kullanımı, kötü beslenme, alkol kullanımı sağlıksız beslenme, az ve dengesiz uyuma gibi kötü yaşam tarzını değiştirerek sağlıklı bir yaşlanma sürecine girilebilineceğini ifade ederek: “Yaşam tarzı değişikliğini sağlayamadığımız zaman hipertansiyon, diyabet, alzheimer gibi yaşam kalitesini bozan birçok kronik hastalık oluşacaktır” sözlerine yer verdi.
Eskişehir İl Sağlık Müdürü Prof.Dr.Uğur Bilge: “Güvenli ve sağlıklı çevre önlemleri, yaşlılık döneminde düşmelerin önlenmesinde en önemli faktördür. Düşme yaşlılar arasında görülen en sık yaralanma nedenidir. Yaşlı bireyler arasında başta kalça olmak üzere çeşitli kemik kırıklarıyla sonuçlanan düşmeler, hareketsizliği artıran ve yatağa bağımlılığa neden olan bir faktördür. Düşmelerin, yaşlılarda bağımsızlık ve güven kaybına neden olabileceği de bilinmektedir. Yapılan çalışmalarda, düşme nedenli kırıkların neredeyse tamamının ev içerisinde gerçekleştiği ve düşmelerin en fazla merdiven, sandalye, paspas ve yer döşemesinin uygunsuz olması nedeniyle gerçekleştiği tespit edilmiştir. Yaşlılarımızın yaşadığı ortamları güvenli hale getirmek için alınacak küçük önlemler arasında; kaymayan paspas veya yer döşemesi seçimi, tutamaklı merdiven, yeterince aydınlatılmış yaşam alanları, rakamları kolayca seçilebilen telefonlar ve kolayca görülebilecek acil telefon numaraları yerleştirilmesi yapılabilir.
Grip mevsimine de girdiğimiz bu dönemde yaşlıların her iki enfeksiyona daha duyarlı oldukları ve Covid 19’un ve gribal enfeksiyonun yaşlılarda daha kötü seyredebileceği unutulmamalıdır. Bu nedenle yaşlılar maske, mesafe ve hijyen kurallarına uygun davranmalıdırlar ve yakınları da bu kurallara uymalıdırlar. Bu dönemde yaşlılarla irtibatı kesmemek ve onların gönüllerini sıcak tutmak için onlarla, telefonla, mesaj uygulamaları ve sosyal medya araçları kullanılmalı ve güvende kalmaları sağlanmalıdır.” dedi.
Pandemi sürecinde yaşlılarımızın desteğe büyük ihtiyaç duyacağınıda belirten Eskişehir İl Sağlık Müdürü Prof. Dr.Uğur Bilge, virüse karşı alınan önlemlerin yaşlıları toplumdan uzaklaştırmaması gerektiğini vurguladı. Bilge: “Yaşlıları korumak için fiziksel bir mesafe koymalıyız ancak bu, duygusal bir mesafeye dönüşmemeli. Bu anlamda yaşlılarla sadece ilişki biçimimizi değiştirmeliyiz. Bu süreçte onlarla duygusal temasımızı artırmalıyız ve ilgi göstermeliyiz” diyerek sözlerine yer verdi.