Site Rengi

DOLAR 34,5396
EURO 36,0359
ALTIN 3.005,24
BIST 9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 16°C
Karla Karışık Yağmurlu
Eskişehir
16°C
Karla Karışık Yağmurlu
Cts 1°C
Paz 2°C
Pts 4°C
Sal 5°C

Eskişehir’de Atık Oluşumu Ve İsrafın Önlenmesine Yönelik Seminer Düzenlendi

15.08.2019
A+
A-

Atık oluşumu ve israfın engellenmesi ile atıkların ekonomiye kazandırılmasına yönelik olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yürütülmekte olan Sıfır Atık Projesi kapsamında, Eskişehir de“Sıfır Atık Geleceğe Değer Kattık” adı altında seminer düzenlendi.
Tasigo Otel’de düzenlenen seminerin açılış programına; Vali Özdemir Çakacak, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürü Sebahattin Dökmeci, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Hikmet Çelik, Eskişehir Milletvekili Harun Karacan katıldı.
Yetkilendirilmiş kuruluşların stantlarının ve Bakanlık standının gezilmesinden sonra program saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunmasıyla başladı.

Sıfır Atık projesi ile ilgili gösterilen filmin ardından programın açılış konuşmasını yapan Vali Çakacak, “Sürdürülebilir kalkınma ilkeleri çerçevesinde mümkün olduğunca daha az atık oluşturarak doğal kaynakların israfının önlenmesi, oluşan atıkların geri dönüştürülerek yeniden kullanılabilirliğinin sağlanması, gelecek nesillerimize temiz ve gelişmiş bir Türkiye ile yaşanabilir bir dünya bırakılması amacıyla Cumhurbaşkanlığı Külliyesi başta olmak üzere, projenin öncülüğünü üstlenen Cumhurbaşkanımızın eşi  Emine Erdoğan ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 26/09/2017 tarihinde Sıfır Atık Projesi başlatılarak, ülkemizde sıfır atık uygulamasının temeli atılmıştır.” dedi.

Seminere katılan herkese teşekkür eden Vali Çakacak, Sıfır Atık Projesi’nin başlaması ile projenin pilot illerinden birisi olan Eskişehir’de gerekli çalışmaların başlatıldığını söyledi. Vali Çakacak, konuşmasına şöyle devam etti:
“Ülkemizde atıkların kaynağında ayrıştırılmasına ve toplanmasına ilişkin çalışmalar daha öncelere dayanmakta olup, bu çalışmalar bireysel bazda ve atığın kaynakta ayrı toplanması hedeflenerek yapılmıştır. Uzun yıllar boyu başta konutlar olmak üzere atıkların kaynakta ayrı toplanması için eğitim ve bilinçlendirme faaliyetleri yapılmıştır. Bu alandaki çalışmaların istenen verime ulaşamaması nedeniyle tüm dünyada hızla yayılan “Sıfır Atık” anlayışıyla yeni bir uygulamaya geçilmesi plânlanmış; böylece atıkların daha yoğun oluştuğu kamu kurum ve kuruluşlarında, alışveriş merkezlerinde, eğitim kurumlarında, hastanelerde kısacası vatandaşların yoğun olarak bulunduğu yerlerde israfın önüne geçilmesi, atık miktarının azaltılması, atıkların kaynağında ayrıştırılarak toplanması, toplanan atıkların uygun şekilde biriktirilmesi ve geri dönüşümünün sağlanması üzerine çalışmalar başlatılmıştır.

Sıfır Atık Projesi’nin başlaması ile projenin pilot illerinden birisi olan Eskişehir’imizde hummalı bir çalışma başlatılmıştır. Eskişehir de tüm kamu kurum ve kuruluşları, AVM’ler ile 1000 çalışan ve üzeri işletmelerin yoğun katılımıyla ‘Sıfır Atık Bilgilendirme Toplantısı’ düzenlenmiş;  proje hakkında tüm paydaşlara bilgi verilmiş ve proje kapsamında yapılacak çalışmalar başlatılmıştır.
Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından Eskişehir de tüm kamu kurum ve kuruluşları, AVM’leri ile 1000 çalışan ve üzeri işletmelerden 1 asil, 1 yedek odak noktaları belirlenmiş; bir plân dâhilinde saha ziyaretleri gerçekleştirilerek, söz konusu kamu kurum kuruluşları ile işletmelerin hepsine ihtiyaçları doğrultusunda (bina büyüklükleri, kat sayısı, personel yoğunluğu vb. kriterler çerçevesinde) Sıfır Atık Projesi’ne özel olarak Valilik logolu olarak bastırılan atık toplama aparatları dağıtılmıştır.
2018 yılı ilk 6 ayında, Eskişehir de konutlardan toplam 8 bin 539 ton ambalaj atığı toplanmış olup, buna ilaveten Sıfır Atık Projesi kapsamında kurum/kuruluş/sanayi işletmelerinden Mart-Haziran 2018 döneminde toplam 2 bin 708 ton kâğıt, 817 ton plastik, 24 ton Cam, 2 bin 997 ton metal atık kaynağında toplanmıştır. Eskişehir genelinde toplam olarak 15 bin 85 ton atık ekonomiye tekrar kazandırılmıştır.

Toplanan bu atıklar sayesinde 18 bin 766 megawatt elektrik enerjisi tasarruf edilmiş, 798,48 ton sera gazı salınımı engellenmiş, 46 bin 45 ağaç kesilmekten kurtarılmış, 18 bin 731 varil petrol kullanımı önlenmiştir.
Bu düşüncelerle Cumhurbaşkanımızın eşi Emine Erdoğan ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı önderliğinde başlatılan Sıfır Atık Projesi’ne Eskişehir de tüm kurum ve kuruluşlarımızın dâhil olduğunu görmekten büyük bir mutluluk duyduğumu ifade ederken, seminerimizin ülkemiz ve şehrimiz için hayırlara vesile olmasını diliyor; saygı ve sevgilerimi sunuyorum.”

Konuşmaların ardından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Sıfır Atık Yönetimi Şube Müdürü Hülya Çakır bir sunum yaptı. Seminer, “Elde var sıfır” ve Hoop gitmiş” adlı skeç gösteriminin ardından sona erdi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.