Site Rengi

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir °C
Eskişehir
°C
°C
°C
°C
°C

Eskişehir’de istilacı balık türleri ile mücadele

Eskişehir’de istilacı balık türleri ile mücadele
16.04.2025
A+
A-
– Sakarya Nehri üzerinde Sakaryabaşı mevkii ile Eminekin bendi arasında yakalanan 10 tür balığın 4’ü istilacı balık türü çıktı

Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Eğirdir Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü ile ortak yürütülen “Sakaryabaşı Mevkiindeki İstilacı Balık Türlerinin Son Durumu ve İstilacı Türlerle Mücadelede Etkin Av Aracının Belirlenmesi” projesinin arazi çalışmaları tamamlandı.
Balıkçılık Su Ürünleri Genel Müdürlüğü tarafından desteklenen çalışmaların, Çifteler ilçesi Sakarya Nehri üzerinde Sakaryabaşı mevkii ile Eminekin bendi arasındaki yaklaşık uzunluğu 12 kilometre ve yaklaşık su yüzey alanı 200 hektar olarak belirlenen sahada yürütüldüğü aktarıldı.

Yakalanan 10 türün 4’ü istilacı balık türü
Çalışma süresi çerçevesinde deneme ağ ve pinterlerde; nil tilapyası, sazan, karabalık, gümüşi havuz balığı, kırmızı renkli havuz balığı, tatlısu kefali, bıyıklı balık, kababurun, eğrez ve inci balığı yakalandı. Bu 10 türden 4 adedinin istilacı balık türü olan nil tilapyası, karabalık, gümüşi havuz balığı ve kırmızı renkli havuz balığı olduğu belirlendi.

5 bin 376 adet balık türü yakalandı
Açıklamaya göre; 1 yıllık arazi çalışmalarında toplam 5 bin 376 adet balık türü yakalanmış olup yakalanan balık türlerinin yüzde 84,5’ini istilacı balık türleri geri kalan yüzde 15,5’ini ise yerel türlerin oluşturduğu tespit edildi. Söz konusu çalışma sahasında yakalanan balık türleri içerisinde de istilacı balık türlerinin oranının çok yüksek olması nedeni ile Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü tarafından projenin bir daha yürütülmesi istendi. Önümüzdeki dönemde yapılacak çalışmada yoğun avcılık yaptırılarak istilacı balık türlerinin popülasyonlarının azaltılması hedeflendiği açıklandı.
Ayrıca Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yürütülmekte olan “Su Kaynaklarının Balıklandırılması Projesi” kapsamında söz konusu alandaki yerel türlerin popülasyonlarının arttırılması amacıyla her yıl sazan balığı ile balıklandırma çalışmalarına devam edilmekte olduğu belirtildi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.