Site Rengi

DOLAR 34,5655
EURO 36,2275
ALTIN 2.995,18
BIST 9.386,93
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 18°C
Parçalı Bulutlu
Eskişehir
18°C
Parçalı Bulutlu
Cum 17°C
Cts 0°C
Paz 1°C
Pts 2°C

Eskişehir’de zirai ilaçlandırma nedeniyle av popülasyonu azalıyor

Eskişehir’de zirai ilaçlandırma nedeniyle av popülasyonu azalıyor
19.08.2024
A+
A-

Yeni açılacak av sezonunu değerlendiren Eskişehir Merkez Avcılık Atıcılık İhtisas Spor Kulübü Başkanı Rıdvan Batır, özellikle zirai ilaçlama sebebi ile av popülasyonunda azalma olduğunu dile getirdi.

Eskişehir Merkez Avcılık Atıcılık İhtisas Spor Kulübü Başkanı Rıdvan Batır, ülke genelinde 10 Ağustos’ta açılan av mevsiminin 2 Mart 2025’de sona ereceğini, İç Anadolu Bölgesinde ise 24 Ağustos’ta başladığını söyledi. Batır, av ve yaban hayvanlarının üreme döneminin başladığını, avın açılacağı ağustos ayına kadar bu dönemde avcılık faaliyetlerinin yasak olduğu belirtildi. Sezonun birkaç yıldır aynı olduğunu, durgunluğun süregeldiğini belirten Batır, çeşitli kuş türlerinin zirai ilaçlardan dolayı öldüğünü ve popülasyonun azaldığını dile getirdi. Rıdvan Batır, şu ifadeleri kullandı;

“Araziye atılan beyaz taş halindeki fosfor gübreyi yiyen kuşlar ölüyor”

“Ayın 10’unda Marmara ve Ege bölgesinde, ayın 24’ünde ise İç Anadolu ve Doğu Anadolu Bölgesinde ava çıkılacak. Zirai ilaçlar ve çeşitli gübreler av popülasyonunu oldukça negatif bir şekilde etkiliyor. Fosfor denilen gübre beyaz taşlar halinde oluyor. Araziye atıldığı zaman kuşlar bunu tüketiyor ve ölüyorlar. Beyaz taşlar araziye atıldığı zaman kuşlar gübrelerden dolayı ölüyor. Ekinler uçaklarla ya da drone ile ilaçlanıyor. Ekinlerin üzerinde bıldırcın ve yavruları olduğu zaman kurtulma şansı pek yüksek olmuyor. Yukarıdan ilaçlama yapıldığı zaman bu hayvanlar orman yangınından kaçamayan hayvanların sonunu paylaşıyor.”

“Türkiye hiçbir zaman Avrupa standartlarına erişemedi”

İlaçların sulandırılmadan toprağa atılmasının zararını vurgulayan Rıdvan Batır, “Türkiye zirai ilaçlar konusunda hiçbir zaman Avrupa standartlarına erişemedi. Avrupa’da ilaçlar sulandırılarak toprağa atılıyor ve hiçbir hayvan bundan etkilenmiyor. Bizler tane şeklinde bıraktığımız için kuş çeşitlerinin nesli bayağı tükeniyor.” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.