Eskişehir’den Fransa’ya inceleme gezisi
Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü teknik personeli, tarımsal alanda faaliyet gösteren kadın kooperatifi temsilcisi ile birlikte Fransa’da düzenlenen önemli bir teknik gezide yer aldı. Kadın çiftçi ve çiftçi örgütlerinin yenilikleri takip etmesi, bilgi, beceri ve deneyimlerininim arttırılması ve paylaşılarak ülkemizin tanıtılması amacıyla düzenlenen söz konusu inceleme gezisi, Fransa’nın Occantine bölgesinde yer alan Toulouse şehrinde tarımsal üretimi de içeren çeşitli alanlarda başarılı faaliyetler gerçekleştiren kooperatiflere yapıldı.
Söz konusu inceleme gezisi, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının yararlanıcı, Tarım ve Orman Bakanlığının eş yararlanıcı olduğu “Kadınların Kooperatifler Yoluyla Güçlendirilmesi Projesi” çerçevesinde gerçekleştirildi. Geziye Tarım ve Orman Bakanlığı adına taşra teşkilatını temsilen Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün yanı sıra Kırklareli ve Konya İl Tarım ve Orman Müdürlüklerinden teknik personel ve tarımsal alanda faaliyet gösteren başarılı kadın kooperatifleri katıldı. Ayrıca gezide Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına bağlı Merkez, Muğla, Kocaeli, İzmir, Van, Diyarbakır, Malatya, Batman Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü personeli ve Ticaret Bakanlığına bağlı kadın kooperatifleri de yer aldı.
Fuarda en dikkat çekici stant yöresel peynir standı oldu.
Gezi kapsamında Fransa’nın Occantine bölgesinde yer alan Toulouse şehrindeki Tarımsal Kalkınma Kooperatifleri Başkanı ziyaret edildi. Genel olarak bölgenin tarımsal kapasitesi, ürün çeşitliliği ve bölgedeki kooperatifler ile ilgili bilgi alındı. Bölge içinde yer alan Arteris Cooperative, Du Haricot Tarbais, Terra Arter Cooperative, Ethiquable Cooperative, Bölgesel SCOP ve SCİC Occitanie Birliği, Bien Commun ve Symbiosphere kooperatifleri ziyaret edildi. Kooperatiflerin kuruluş hikâyeleri, amaçları, nereden nereye geldikleri ve yasal prosedürleri öğrenildi ve kooperatifler arası etkileşim konusunda güzel adımlar atıldı. İnceleme gezisine Eskişehir İl Tarım Ve Orman Müdürlüğü adına “Kadınların Kooperatifler Yoluyla Güçlendirilmesi Projesi” sorumlu personeli Ziraat Mühendisi Zuhal Akkaya ve Eskişehir Kadın Kooperatifleri adına İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yürütülen Frig Vadisi Ekolojik Köy Projesi kapsamında Han ilçesi, Gökçekuyu mahallesinde faaliyet gösteren Gökçekuyu Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Kezban Kurnaz katılım sağladı. Ziyarette, Frig kültürünün simgesi olan ‘’Frig Başlığı’’ Bölgesel Birlik Başkanı Chyril Rocher’e ve ziyaret edilen kooperatif başkanlarına takdim edildi. Çalışma ziyaretinde tarımsal kalkınma kooperatifleri, kamu yararına çalışan sosyal kooperatifler, kültür/el sanatları kooperatifleri ziyaret edildi. Occantine bölgesinde 15-17 Aralık tarihleri arasında düzenlenen 200 katılımcının yer aldığı 19. Bölgesel Tarım Fuarı gezildi. Çiftçilerin, firmaların, kooperatif ve birliklerin bulunduğu fuarda 600 bölgesel ürün sergilendi. Ayrıca deniz ürünleri, süt ve süt ürünlerinin de sergilendiği fuarda en dikkat çekici stant yöresel peynir standı oldu.
İki ülke arasındaki kooperatif işletmeciliğine yönelik benzerlik ve farkındalıklar değerlendirildi
Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından 2023 yılında uygulanmaya başlanan Kadın Çiftçi Yenilik Yayım Projeleri içinde yer alan Safran Yenilik Yayım Projesi kapsamında safran üreticilerinin yer aldığı safran ve safran ürünlerinin sergilendiği iki stantta detaylı bilgi alış verişinde bulunuldu. Tarım fuarında Güney Fransa ürün deseni hakkında geniş bilgi edinildi. Gerçekleştirilen inceleme gezisinin son gününde Toulous şehri ve içinde bulunduğu bölgede yer alan sadece kooperatif ürünlerinin satıldığı marketler, sebze, meyve ve şarküteri ürünlerinin sergilendiği Toulouse semt pazarı gezilerek incelemelerde bulunuldu. 5 gün süren başarılı inceleme gezisinin sonunda iki ülke arasındaki kooperatif işletmeciliğine yönelik benzerlik ve farkındalıklar değerlendirildi. Düzenlenen teknik gezi, katılımcılara uluslararası düzeyde tarımsal alandaki en son gelişmeleri gözlemleyerek öğrenme fırsatı sunarak; Fransa’daki tarım uygulamalarını yakından inceleyerek, yeni teknolojileri, sürdürülebilir tarım yöntemlerini ve organik tarım uygulamalarını keşfetme imkânı sundu.