Site Rengi

DOLAR 34,4924
EURO 36,2075
ALTIN 2.963,79
BIST 9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 18°C
Parçalı Bulutlu
Eskişehir
18°C
Parçalı Bulutlu
Cum 17°C
Cts 0°C
Paz 2°C
Pts 3°C

ESOGÜ Rektörü Prof. Dr. Kemal Şenocak’ın 1 Mayıs Mesajı

ESOGÜ Rektörü Prof. Dr. Kemal Şenocak’ın 1 Mayıs Mesajı
30.04.2021
A+
A-

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kemal Şenocak’ın 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü Mesajı

İnsanlığın bugün yarattığı medeniyet emeğin ürünüdür. Aklı ile üretmeyi, dönüştürmeyi ve kültürü inşa eden insanlık emeği ve kendi üretim nesnesi ile sağlıklı bir bağ kurabildiği sürece zihnen ve bedenen varoluşunu tamamlayabilir. Çünkü insanlığın gelişimi onun yaşamsal, entelektüel, sanatsal, bilimsel ve siyasal yapıp etmelerinin tarihidir ve bizlerin bilinci bu tarihle harmanlanmıştır. İnsan, bu üretim sürecinde her zaman ürettiği varlık veya değerle karşılıklı etkileşim içinde olmuştur. Bu da onu diğer canlılardan ayıran en temel özelliklerindendir. Edebiyatımızın çınarı Yaşar Kemal’in ifadesi ile “insan soyunun güzelliği alın terindedir.

Hem ruhen hem de bedenen bu kadar yaşamsal olan bir eylem alanının yalnızca bir ekonomik araç olarak görülmesi ve toplumsal düzlemde göz ardı edilmesi düşünülemez. Nitekim insan, ekonomik kalkınmanın aracı değil amacıdır. Kalkınma ancak onu elleriyle yücelten insanların refah seviyelerini de yukarılara taşıdığı sürece insanlığa hizmet eder ve bu da emeğin hak ettiği değeri görmesi ile mümkündür. Tarih boyunca ancak emeğe ve üretime hak ettiği değeri veren toplumlar muasır medeniyet yarışında bayrağı en önde taşımıştır. Kılıç ve saban. Bu iki fatihten birincisi ikincisine daima mağlup oldu.” diyen Mustafa Kemal Atatürk ise tam da bu nedenle emekçiyi, çiftçiyi, çalışkanlığı yüceltmiş, bizlere çıkış yolu olarak göstermiştir.

Bugün tüm hayatı durdururken dahi durduramadığımız üretimin emekçilerini ve alın terlerini başımızı çevirdiğimiz her yerde görürüz. Emeğin dünyanın her köşesinde hak ettiği değeri görmesi dileğiyle, alın terinin ve birliğin sembolü olan 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nde tüm emekçilerin bayramını kutluyorum.

​​​Prof. Dr. Kemal ŞENOCAK

Rektör

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.