ETO Başkanı Güler’den Üniversitelere Uzaktan Eğitim Uyarısı
ETO Başkanı Metin Güler, Eskişehir’deki üniversitelerin bahar dönemine kadar uzaktan eğitim kararı almasının şehir ekonomisini ve özellikle hizmet sektörünü olumsuz etkileyeceğini, bu sebeple kararın gözden geçirilmesi gerektiğini kaydetti.
Eskişehir Ticaret Odası Başkanı Metin Güler, COVİD-19 salgını sebebiyle Eskişehir’deki üniversitelerin sonbahar döneminde ağırlıklı olarak uzaktan eğitim verecek olması hakkında değerlendirmede bulundu. Güler açıklamasında, Eskişehir’de üniversitelerin şehir ekonomisine çok yüksek katma değer sağladığını belirterek, üniversitelerin aldığı uzaktan eğitim kararının şehir ekonomisini ve özellikle hizmet sektörünü olumsuz etkileneceğini kaydetti. Kararın gözden geçirilmesi için Eskişehir’deki üç üniversitenin rektörü ve valilik ile görüşmeler gerçekleştireceğini belirten Güler, alınan kararın Eskişehir ticareti için telafisi olmayan sonuçlar doğurabileceğini dile getirdi.
Hizmet sektörü bahar döneminde gelir kaybı yaşadı
Eskişehir’de % 54’lük oran ile şehir ekonomisinin ağırlık merkezini ticaret ve hizmet sektörü oluşturduğunu belirten Güler: “Hizmet sektörü COVİD-19 salgını sebebiyle yılın ilk yarısında zor günler yaşadı. Üniversitelerimizin erken kapanması sebebiyle özel yurtlar, apartlar, kuaförler, kafelerve lokantalar kısacası hizmet sektöründeki firmalar gelir kaybı ve mağduriyetler yaşadı. Üniversitelerimizin yeni dönemde de uzaktan eğitim kararı alması nedeniyle tüccarımızın ve esnafımızın kayıpları artacak. Ağırlıklı olarak üniversite öğrencilerine yönelik hizmet veren iş yerlerin kapanma noktasına gelmemesi, faaliyetlerini sürdürebilmesi için yeni destekler sağlanması gerekiyor” ifadelerini kullandı.
Üniversite öğrencileri ayda en az 140 milyon lira hacim sağlıyor
Üniversitelerin uzaktan eğitim vermeleri sebebiyle COVİD-19 salgını sonrasında işletmelerini güçlükle ayakta tutan firmaları daha da zor günler beklediğini belirten Güler, “Şehir ekonomisinin çarklarından olan hizmet sektörümüzdeki firmaların faaliyetlerini sürdürebilmelerinde üniversitelerimizin varlığı büyük önem taşıyor. Çünkü şehrimizde öğrenim gören her bir üniversite öğrencisinin 2.000 Lira harcama yaptığını düşündüğümüzde ayda en az 140 milyon liralık bir hacim ortaya çıkıyor. Böylesi yüksek katma değer kaybı şehir ekonomisinin yarısından fazlasını hayati bir şekilde tehdit ediyor. Alınan kararın gözden geçirilmesi noktasında valimizle ve üç rektörümüzle görüşmeler gerçekleştireceğiz” diye konuştu.