Site Rengi

DOLAR 34,5424
EURO 36,0063
ALTIN 3.006,41
BIST 9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 16°C
Karla Karışık Yağmurlu
Eskişehir
16°C
Karla Karışık Yağmurlu
Cts 1°C
Paz 2°C
Pts 4°C
Sal 5°C

Gümülcineli Türk soydaşlardan Osmaneli’ye tarım ziyareti

15.08.2019
A+
A-

Yunanistan Batı Trakya bölgesi Gümülcine kentinde yaşayan Türk soydaşları, yapacakları tarım konusunda bilgi almak üzere Osmaneli’yi ziyaret etti.
Yunanistan Batı Trakya bölgesi Gümülcine kentinde yaşayan Türk Soydaşları tarım konusunda bilgi almak üzere Osmaneli’ye geldi. Heyeti, Osmaneli’de Kaymakamı Edip Çakıcı, Belediye Başkanı Münür Şahin, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Serkan Diker, Ziraat Mühendisi Kadir Kevşek, Belediye Sağlık İşleri Müdürü Veteriner Hekimi Abdullah Tetik ve Ziraat Odası Başkanı Mustafa Kalay tarafından karşılandı. Heyete önce Osmaneli ilçesinin tarihi evleri ve konakları gezdirildi. Daha sonra ise, İçmeler tesislerine gidildi. Gümülcine kentinde kurdukları Tarım Hayvancılık Araştırma Enstitüsü (THAE) üyeleri, Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsüne gelerek burada 2 günlük tarım konusunda eğitim aldı.

THAE Yönetim Kurulu üyesi Hüseyin Sadık yaptığı açıklamada, "Gümülcine bölgesinde Ziraat Mühendisleri, Veterinerler bir araya gelerek bu Enstitüyü kurduk. Amacımız Batı Trakya bölgesinde yaşayan Azınlık Türk hemşerilerimize tarım konusunda gerekli bilgileri ve destekleri vermektir. Tarımı daha da profesyonel hale getirerek, ihracata dayalı ürünleri yetiştirmektir. Bizim bölgemizde daha çok tütün ekilmektedir. Bizler yeni karpuz üretimine başladık. Karpuz konusunda bilmediklerimizi öğrenmek amacıyla Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsüne geldik ve burada iki gün boyunca eğitim aldık. Karpuzun merkezi olarak bildiğimiz Osmaneli ilçesine de gelerek burada Medetli köyünde karpuz ekimi yapan köylülerimizle birebir konuşarak, onlardan da gerekli bilgileri aldık. Medeti köyünde yaşayanların misafirperverlikleri bizleri çok memnun etti. Yunan Hükümeti bizlere hala ikinci sınıf vatandaş muamelesi yapmaktadır. Geçtiğimiz yıl Yunan Hükümeti bizim bölgemizde toprak konusunda çalışmalar yaptı. Bu çalışmaların tamamı Rum köylerinde oldu. Biz Türklerin yaşadıkları bölgelerde hiç bir çalışma yok. Bizler de onun için Türkiye’ye müracaat ederek Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından yardım istedik ve bizlere yardım elini uzattılar. TİKA destekli bu eğitim ve araştırma gezimiz üç gün sürdü. Aldığımız eğitimler ve bilgiler sayesinde, Gümülcine bölgesinde Karpuz üretim işini bundan sonra daha profesyonelce yapmak ve hedefimiz, Almanya’ya karpuz ihraç etmektir. Bizlere her konuda sonsuz destekler veren Türkiye Cumhuriyeti Devletimize, Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a ve tüm yetkililerimize sonsuz teşekkürler ediyoruz. Ayrıca bizleri Osmaneli ‘de ağırlayan Kaymakam Edip Çakıcıya, Belediye Başkanı Münür Şahine, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Vekili Mustafa Demirbaş, İlçe Tarım Müdürü Serkan Diker’e, Medetli köyü halkına ve emeği gecen herkese teşekkürler ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Heyet ile birlikte Osmaneli’ye gelen Yalova Araştırma Enstitüsü görevlisi Sebzecilik Bölüm Başkanı Ziraat Mühendisi Dr. Oğuz Gündüz de gezi ile ilgili olarak yaptığı açıklamada, "Gümülcine’den gelen soydaşlarımıza Yalova’da iki gün boyunca karpuz yetiştirme teknikleri, Karpuz hastalık ve zararlıları ile mücadele, karpuzda sulama ve besleme konularında eğitim verdik. Eğitimin üçüncü gününü de Osmaneli ilçesi ve Medetli köyüne ayırdık. Bilgi ve birikimin çiftçiden çiftçiye aktarımı ve iki ülke çiftçileri arasında sosyal ve kültürel paylaşımın sağlanmasıdır. Eğitim çalışmalarımıza Mersin Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsünden Ziraat Yüksek Mühendisi Veysel Aras da katılmıştır. Batı Trakya bölgesinde yaşayan soydaşlarımıza yardımcı olabildiysek ne mutlu bize" şeklinde konuştu.
Ayrıca Medetli köyüne de yapılan ziyarette gelen heyeti İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Vekili Mustafa Demirbaş, köy Muhtarı Mustafa Öztürk karşıladı. Gümülcineli çiftçiler ile Medetli köyü çiftçileri birebir sohbet ederek, onların karpuz konusundaki deneyimlerinden faydalandılar. Gümülcineli çiftçilerin Osmaneli’ye gelişleri ve köy ziyaretlerine Osmaneli Kaymakamı Edip Çakıcı, Belediye Başkanı Münür Şahin, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Vekili Mustafa Demirbaş, Osmaneli İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü, Gölpazarı İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mikail Babur, Ziraat Mühendisi Kadir Kevşek, Belediye Sağlık İşleri Müdürü Veteriner Hekimi Abdullah Tetik, Ziraat Odası Başkanı Mustafa Kalay, köy muhtarları ve Medetli köy halkı katıldı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.