Site Rengi

DOLAR 34,5424
EURO 36,0063
ALTIN 3.006,41
BIST 9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 16°C
Karla Karışık Yağmurlu
Eskişehir
16°C
Karla Karışık Yağmurlu
Cts 1°C
Paz 2°C
Pts 4°C
Sal 5°C

Güneyköy’de Tarhana Mesaisi

15.08.2019
A+
A-

Sofraların vazgeçilmezi önemli gıdalarından biri olan tarhana, için kollar sıvandı. Ev hanımlarının değişmez bir uğraşısı haline gelen “ev tarhanası” için Sarıcakayalı hanımlar görev başında.

 

Sofraların vazgeçilmezi

 

Sofraların değişmez damak zevklerinden biri olan tarhana için ev hanımları yoğun bir çalışma içine girdiler. Ev tarhanasının hazırlanıp kurutulması için en uygun zaman olan Temmuz–Ağustos aylarında kışın tüketilmek üzere tarhana hazırlığı yapılıyor. Sarıcakaya Güneyköy Mahallesinde hanımları bir araya gelerek kışlık tarhanaların hazırlıyorlar. Hanımların imce usulü yaptığı ev yapımı tarhanalar birçok işlemden geçtikten sonra sofralarda yer alırken,

bu kültürü nesilden nesle aktarmaya çalışıyorlar.

 

Bu bizim kültürümüz

 

Mayalanma süresi sonunda gölgede kurutulmaya bırakıldığını aktaran Güneyköylü ev hanımları “Bizlerde annelerimizden nasıl görüp öğrendiysek gelecek nesillerimizde biz bu şekilde aktarmaya devam ediyoruz. Bu geleneklerimizin, örf ve adetlerimizin devam ettirilmesi gerekiyor. İnsanın kendi eliyle yaptığı bir başka oluyor. Kışlık ürünlerimizin hemen hemen hepsini biz kendimiz yapıyoruz. Burada imece usulü ile kışlık soframızın baş tacı tarhanayı yapmak için bir araya geldik. Kış mevsimi başlamadan yaz aylarında tarhana yapmak bizim kültürümüzden geliyor” diye konuştu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.