İş Dünyası Temsilcileri Hazine ve Maliye Bakanlığı Tarafından Düzenlenen Programda Bir Araya Geldi
Çeşitli programlara katılmak ve temaslarda bulunmak üzere Eskişehir’e gelen Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Dr. Nureddin Nebati, Vali Özdemir Çakacak ile birlikte Eskişehir Öğretmenevi’nde düzenlenen toplantıda iş dünyası temsilcileriyle bir araya geldi.
Toplantıya; kamu kurum müdürleri, sivil toplum kuruluş temsilcileri, iş adamları ve davetliler katıldı.
Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Dr. Nureddin Nebati: “Merak etmeyin Türkiye geldiği krizleri atlatmayı beceren, her türlü operasyona karşı durmayı bilen bir ülke.” dedi.
Toplantıda bir konuşma yapan Bakan Yardımcısı Nebati: “Türkiye’nin temel problemleri zaman içerisinde 2002 yılından bugüne gelinceye kadar çözülmüş. Daha çok sektörel firma bazında ya da şehre ilişkin hızlı bir şekilde idari ya da ufak bir takım hukuki rütuşlarla gerçekleştirilecek olan her türlü işlev için biz Ankara’nın, Anadolu’nun sesini dinleme, Ankara’nın iyi bir kulak olma özelliği ve her türlü meseleyi yerinde alıp yerinden çözüm noktasına götürme anlamında elimizden gelen tüm gayreti ortaya koyuyoruz.” ifadesinde bulundu. Bakan Yardımcısı Nebati, konuşmasının devamında şunları söyledi:
“Yılbaşında başlayıp 10 Ağustos’ta Bakanımız Berat Albayrak’ın yapmış olduğu basın toplantısıyla da atılan twetler, algı operasyonları, sosyal medya ve finansal saldırıyla Türkiye üzerine gelmeye çalıştılar. O gün, bu günler geçecek demiştik. Aynen 2008-2009 krizinde, dünya krizinde Cumhurbaşkanımız Erdoğan'ın, o gün söylediği 'teğet geçecek' cümlesini ben özel ortamlarda da birçok yerde ifade ettim. Merak etmeyin Türkiye geldiği krizleri atlatmayı beceren, her türlü operasyona karşı durmayı bilen bir ülke. Bu ülke dünyada hiçbir ülkenin gösteremeyeceği millet ve devlet kaynaşmasını en üst seviyesinde, şahikasında gerçekleştiren bir ülke. İşte bakın söylediklerimiz dolar 10 lira olacak diyenler nerede? Türkiye’de bankacılık battı batacak diyenler nerede? Ekonomik kriz geldi geliyor diyenler nerede? Ülkede her şey berbat olacak diyenler nerede? O günlerde trol hesaplarından yüzlerce, binlerce birçoğu da dışarıdan olan ve twetlerin söyledikleri nerede? Yoklar, duramazlar. Çünkü burada güçlü bir hükümet, güçlü bir devlet ve güçlü bir millet var. Her türlü operasyonda birlikte hareket etmeyi beceren bir ülke var.
İşte bakın kasım ayının geçici ihracat rakamları açıklandı. 15.5 milyar dolarlık bir ihracat. 11 aylık ihracat 154 milyar dolar, 12 aylık ihracat 168 milyar dolar. İhracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 95’lerin üzerinde. Cari fazlası veriyoruz. Hemen ağustos ayından itibaren enflasyon konusunda eylül ayındaki o büyük sıçramadan sonra Bakanımız Berat Albayrak, defalarca izah etti. Enflasyon oranları açıklandı biliyorsunuz. Geçen aya göre 1.44 düştü. Nerede tellallar? Onlara sormak lazım. Eylül ayında yüksek çıktığı zaman hemen operasyonlara başladılar sosyal medyalarda. Ekimde geri çekildi düştü, kasım ayında düşüş daha da hızlandı. Nasıl oldu bu? Döviz fiyatlarına bakıyorsunuz, bugün iş dünyasında döviz fiyatlarını konuşan yok. Banka faiz oranları belli bir oranda gittikçe düşüyor ve iş dünyasında olumlu bir bakış açısı bütün Türkiye’ye yayılıyor."
İç Anadolu’nun parlayan bir yıldızı olan Eskişehir’de böyle bir toplantının yapılmasından dolayı duyduğu memnuniyeti dile getiren Vali Çakacak: “İl genel nüfusunun % 90’ının il merkezinde toplandığı şehrimiz ‘ilk’leri yaşayan ve yaşatan bir şehirdir. İlk Türk otomobili Devrim, ilk Türk lokomotifi Karakurt şehrimizde üretilmiştir. İlk damperli kamyon üretimi, ilk helikopter parçası üretimi, ilk yüksek hızlı tren seferinin yapılması gibi daha birçok ilke de ev sahipliği yapmıştır.” dedi.
“Eskişehir. İlk millî yüksek hızlı trenin de ilimiz de yapılacak olması ile ilkleri yaşamaya ve yaşatmaya devam edeceğiz.” diyen Vali Çakacak, konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi:
Eskişehir, 137 bin üniversite öncesi kademelerdeki öğrenciye ve üç üniversitemizde eğitim gören 65 bin öğrenciye ev sahipliği yapmaktadır. Bunun yayında Anadolu Üniversitesi’nin Açık Öğretim Fakültesi’ne kayıtlı öğrenci sayısı ise 2 milyonu aşmaktadır. Şehrimizin toplam nüfusunun 860 bin olduğu düşünüldüğünde Eskişehir’in ‘eğitim kenti / öğrenci şehri’ unvanlarını fazlasıyla hak ettiği görülecektir.
Büyük illerin arasında, demir yolları ve kara yollarının kesişim noktasında yer alan ilimiz 32 milyon m2’lik alanı ile Türkiye’nin en büyük Organize Sanayi Bölgesi’ne ev sahipliği yapmaktadır. Bu OSB ile plânlı sanayileşmenin en güzel örneğini sunmaktadır. 600’ü aşkın firması, 40 bini aşkın çalışanı, üniversite-sanayi işbirliğine önem vermesi, 12 faal AR-GE merkezi ile ilimiz tam bir sanayi kentidir. Diğer taraftan 218 hektarlık alanda Sivrihisar OSB ve 143 hektarlık alan üzerindeki Beylikova OSB’nin kuruluş çalışmaları da devam etmektedir.
Son on beş yılda üç kattan fazla büyüyen ülkemizin, büyümede lokomotif illerinden birisi de Eskişehir’dir. 2017 yılı sonu itibariyle TÜİK rakamlarına göre 888 milyon dolara (Eskişehir Gümrüğünden Çıkışlı) ulaşan ihracat rakamımızın bir iki yıl içinde 1 milyar doları aşmasını bekliyoruz. Diğer taraftan Eskişehir Sanayi Odası’na kayıtlı olup, diğer gümrüklerden çıkış yapan firmaların 2017 yılındaki ihracatı ise 2,4 milyar dolar civarındadır.
Türkiye’nin uçak motoru parçaları ve dizel lokomotif üreten fabrikaları Eskişehir’de bulunmaktadır. İlimiz, ülkemizdeki dizel lokomotif ve kompresör (soğutucu) ürünlerinin tamamını üretmektedir. Bu ürünlere ek olarak; boraks, kriko, buzdolabı ve çamaşır kurutma makinesi üretiminde de Eskişehir, ulusal pazarın yarısından fazlasına hâkim durumdadır.
Hazır giyim sanayinde büyük ve modern tesisleri olan şehrimiz, mevcut ürünlerini Türkiye genelinde pazarladığı gibi ihracat da yapmaktadır. Eskişehir, bisküvi üretiminde Türkiye genelinde yuzde 35’lik, hamur işleme makineleri üretiminde ise yuzde 40’lık paya sahiptir.
Eskişehir, ülkemizde hem üretim hem de ulaşım ağları açısından raylı sistemler sektörünün başlıca merkezlerinden birisidir. Kamuya bağlı ortaklıklar yanında özel sektör firmalarının da faaliyet gösterdiği ilimizde bu alanda faaliyet gösteren en büyük kurum Türkiye Lokomotif ve Motor Sanayii Anonim Şirketi (TÜLOMSAŞ)’dir. İlk millî yüksek hızlı trenin TÜLOMSAŞ’ta yapılacak olması, bu büyük projenin ilimizde hayata gerilecek olması şehrimiz için hem bir gurur hem de övünç kaynağıdır.
Geçtiğimiz günlerde hasta kabulüne başlayan ve resmi açılışları Sayın Cumhurbaşkanımızın uygun göreceği bir tarihte yapılacak bin 81 yatak kapasiteli Eskişehir Şehir Hastanesi ile 600 yatak kapasiteli Yunus Emre Devlet Hastanesi şehrimizdeki büyük sağlık yatırımlarıdır.
BEBKA’dan sağlanan 10 milyon TL güdümlü proje desteği ile yapımı tamamlanan ve önümüzdeki günlerde açılışı plânlanan Eskişehir Fuar ve Kongre Merkezi ile birçok fuar ve kongre organizasyonun yapılması için ilimize modern bir tesis kazandırılmış olacaktır.
Eskişehir’in gelişme potansiyeli yüksek sektörlerinden birisi de animasyon sektörüdür. Şehrimizin kısa vadede animasyonda Türkiye’nin en öncü şehri olması için de çalışmalarımız devam etmektedir.
Bütün bu ekonomik verileri bütün hâlinde düşündüğümüzde şehrimizin ekonomik olarak iyi bir noktada olduğu görülecektir. Şehrimizin her alanda daha iyi noktalara gelmesi için kamu, özel sektör, üniversite işbirliğiyle çalışmalarımız devam edecektir.
Bu düşüncelerle Hazine ve Maliye Bakan Yardımcımız Sayın Nureddin Nebati’ye ve kıymetli heyetine şehrimize teşriflerinden ötürü bir kez daha teşekkür ediyor, toplantımızın ilimiz ve ülkemiz için hayırlı neticelere vesile olmasını diliyorum."
Toplantı, Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Dr. Nureddin Nebati’nin yaptığı sunumla devam etti.