İYİ Parti Milletvekili Adayı Sayın "Tarım Ve Hayvancılıkta Kendi Kendine Yeten Ülke Olacağız"
İYİ Parti Eskişehir Milletvekili Adayı Ömer İbrahim Sayın ,Tarım ve Hayvancılık’ta can çekişen ülkemizin 5 yıl içinde düzelteceklerini belirterek yaptığı açıklamada ülke genelinde olduğu gibi Eskişehir’in artık Tarım ve Hayvancılığa Dayalı üreten bir il olmadığını vurguladı. Toprağın olduğu yerde hayat vardır. Bu hayat şehir yaşamına tercih edilip üretim geriledi. Dışardan hazır alıp tüketiyoruz diyerek, iktidara İYİ Parti geldiğinde,’Çiftçilerin kullandığı mazotu %50 indirimli vereceğiz. Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı, fiilen üremde olan çiftçilerimizi bu imkandan yararlandıracağız.
Çiftçilere İŞKUR aracılığı ile işletmecilik eğimleri vereceğiz. Çiftçinin hem hayvansal hem de bitkisel üretimde teknik ve ekonomik anlamda işletmecilik bilgi eksikliklerinin giderilmesi amacıyla İŞKUR ile işbirliğinde işletmecilik ve finans alanlarında eğim programları oluşturacağız. Çiftçi Çağrı Merkezi kuracağız. Çiftçilerimizin, bitkisel üretim ve hayvancılık ile ilgili problemlerine cevap vereceğiz, uzmanların (ziraat mühendisleri, veteriner hekim, vd.) hizmet verdiği bir çağrı merkezi kuracağız. Bu merkezi; tarım ve hayvancılık ile ilgili bilgilendirme, tarımsal üretim destekleri, tarımsal yarım ve hibe destekleri, meteorolojik veriler, tarımsal girdi ürün bilgilendirme ve 2B arazi hukuku gibi konularda çitçilerimizin sorularına yanıt verecek şekilde oluşturacağız. Meraları, köy tüzel kişiliğine devredeceğiz, meraların ıslah edilmesini sağlayacağız. Büyükşehir Yasasında yapacağımız değişiklik ile mera, yaylak ve kışlakları köy tüzel kişiliğine tekrar devredeceğiz. Hayvancılığı geliştirme ve sürdürme politikamızın temelini oluşturan meraların köy tüzel kişilikleri tarafından kullanım hakkını yok eden yasal düzenlemeleri iptal edeceğiz ve meraların ıslah edilmesini sağlayacağız. Türkiye tarımı ve gıda sanayisi için stratejik öneme sahip ürünlere yönelik coğrafi işaret bazlı ürem planlaması yapacağız, üreticinin hakkını koruyacağız. Üretim ve ihracat miktarı ile etkilediği çiftçi sayısı bakımından stratejik olan tarımsal ürünlere yönelik çiftçilerimizle işbirliği halinde, coğrafi işaret bazlı ürün ve bölge bazlı orta vadeli ürem planları yapılarak, üreticinin hakkını koruyacağız. Ülkemiz tarımı ve gıda sanayisi için stratejik öneme sahip fındık, kayısı, üzüm, pamuk, tütün, şeker pancarı gibi tarım ürünleri ile yem bitkisi ürem alanlarının geliştirerek verimliliklerini artıracağız, destek politi kaları oluşturacağız ve bu ürünlerin işlenerek pazarlanması esnasında ortaya çıkma ihmali olan tekelleşmenin önüne geçecek yasal düzenlemeleri yapacağız.
Çiftçimizin, suyuna ve toprağına dokunmayacağız. 7139 sayılı Kanun ile gerilen Arazi Toplulaştırma iş ve işlemlerine ilişkin DSİ'ye verilen yetkileri gözden geçireceğiz, tarımsal üremin azamileşrilmesi, verimliliğin artırılması ve çiftçinin korunması hususlarını dikkate alacak şekilde uygun kurumsal yapılanma ve uygulama modelleri geliştireceğiz.
Çiftçilerimizin yasal takibe düşen borçlarını faizsiz şekilde yeniden yapılandıracağız. Borç yükü altında bunalan çiftçilerimizin borçlarını faizsiz şekilde yeniden yapılandıracağız ve uzun vadeye yayacağız.
Ürün Borsalarını Etkinleştireceğiz. Ürün pazarlanmasında ve ürün fiyatlarının oluşmasında önemli işlevi olan Ürün Borsalarını destekleyerek etkinlik kazandıracağız."