Kadınların Gözü Havada
Tusaş Motor Sanayi A.Ş. (TEI) tarafından Dünya Havacı Kadınlar Haftası dolayısıyla düzenlenen etkinlikle, Eskişehir'de bulunan 18 ayrı lisede okuyan kız öğrenciler arasında maket uçak yarışması düzenledi.
Dünyanın ilk kadın pilotuna lisans verildiği tarih olan 8 Mart 1910 anısına, 2011 yılından itibaren 8 Mart’ı kapsayan hafta, “Dünya Havacı Kadınlar Haftası” olarak kutlanıyor. TEI tarafından bu sene 3'üncü kez düzenlenen etkinlikte, kent genelindeki 18 okuldan toplam 54 öğrenci, ilk etapta maket uçakları yapmak için uğraşırken, ardından da eserlerini en iyi şekilde uçurabilmek için birbirleriyle yarıştı. Sabiha Gökçen Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde yapılan "Model Uçak Yapma ve Uçurma Yarışması" sonrası dereceye giren okulların öğrencileri, tablet bilgisayar ile ödüllendirildi. Kız öğrencilere havacılık sektörünü tanıtmak ve sektöre karşı ilgi uyandırmak amacıyla düzenlenen yarışmaya, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisleri Enstitüsü (IEEE) yönetim kurulu üyeleri de, uçak yapmaya çalışan öğrencilere yardım ederek destekte bulundu. Etkinliğin bu yıl üçüncüsünü düzenlediklerini ifade eden TEI yetkilileri, havacılığı sevdirmek adına bu tarz organizasyonlara devam edeceklerini belirttiler.
"Havacılık sektörü gelecek açısından çok önemli"
Etkinliğin gayet verimli geçtiğini ifade eden IEEE Yönetim Kurulu üyesi Barış Kaan Öztürk, "Bir buçuk saat süren bir eğitimle burada maketlerin parçalarını birleştirerek uçak yapıyorlar. Sonra onları burada hep birlikte uçuruyoruz. Uçağı en fazla havada kalan kişilere de hediyeler verilecek. Bizler mühendislik öğrencileriyiz. Onlar lise öğrencileri. Biz ne kadar ülkemizin geleceği olsak da lise öğrencileri de en az bizim kadar bu ülkenin gelecekleri. Havacılık sektörüne, uzaya bu tarz yerlere gelmeleri hem bizim açımızdan, hem de onların geleceği açısından çok önemi olduğunu düşündüğümüzden bu haftayı onlarla beraber kutlamayı düşünerek bu hafta buradayız" dedi.
"Biz de en an erkekler kadar bu sektörde başarılı olabiliriz"
Öğrencilerle birlikte uçak yaptıklarını belirten Osmangazi Üniversitesi öğrencisi Selen Tulum ise, "Biz komite olarak kadın mühendislerin ön plana alınması gerektiğini, mühendislik sektöründe erkeklerin daha ön planda tutulduğu, kadınların tercih edilmediği gibi konularla savaşıyoruz. Bu yüzden farkındalık oluşturmak için Dünya Havacı Kadınlar Haftasında liseli kızlar ile birlikte bir model uçak eğitimi düşünmüştük. Sağ olsun TEI de bize bu konuda yardımcı olabileceklerini söyledi. Bu yüzden onlarla ortak bir çalışma gerçekleştirdik. Bugün de 8 Mart Dünya Kadınlar Günü. Mühendislik bölümüne biraz daha kız öğrencileri teşvik edip onların önlerini açabilmemiz lazım. Biz de en az erkekler kadar bu sektörde başarılı olabiliriz diye düşünüyorum. Bu konuda herkes bilinçlenir ve bize yardımcı olursa çok mutlu olurum" dedi.
Yarışmada birinci olan Sabiha Gökçen Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri ise, yaptıkları uçağı Türkiye'nin ilk kadın pilotu olan Sabiha Gökçen adına yaptıklarını, havacılıkta ilerleyen zamanlarda daha başarılı olunacağını söyledi.
Etkinlik, ödüllerin verilmesi ve fotoğraf çektirilmesi ile sona erdi.