KAFKASSAM Başkanı Oktay’dan ABD’nin YPG açıklamasına ilişkin değerlendirme
KAFKASSAM Başkanı Dr. Hasan Oktay, ABD’nin skandal ’YPG’ açıklamasına ilişkin, "Türkiye, önümüzdeki günlerde PYD, Afrin hem de Esad’ın geleceği konusunda bir karar alıcı ve bu kararı da uygulayıcı konumunu elde etmiş durumda. Kısa zamanda belki birkaç gün içerisinde Afrin’de daha sıcak gelişmelerin olmasını beklemek söz konusudur" değerlendirmesinde bulundu.
ABD öncülüğündeki koalisyon, Suriye’deki ortaklarıyla yeni bir sınır güvenlik gücü kuracağını açıklamıştı. Yeni gücün 30 bin kişiden oluşmasının hedeflendiği belirtilmişti. Kafkasya Stratejik Araştırmalar Merkezi (KAFKASSAM) Başkanı ve Makedonya Vizyon Üniversitesi Rektör Yardımcısı Dr. Hasan Oktay, İHA’ya yaptığı açıklamada bu gelişmeleri değerlendirdi. Oktay, "ABD’nin hangi sınırını kime karşı koruyacak. Baktığımız zaman Suriye’nin kuzeyinde dolayısıyla güneyinde böyle bir oluşuma gidiliyor. Türkiye’nin Suriye’ye karşı bir operasyon yapmasının mı önüne geçecek, yoksa Türkiye’nin Suriye politikalarının hareket kabiliyetine karşı bir operasyon yapılacağı sorusunu sormak gerekir. Biz, Amerika ile Suriye meselesinde müttefik olarak başladık. Daha sonra Amerika ile uzun süreli yol yürüdük. Neticede gördük ki bu Suriye politikaları Türkiye’nin ciddi anlamda elini sıkıntıya sokacak pozisyona geldi. Esad hükümeti devrilmedi. Bizim Amerika ile başta planladığımız Esad’ın kısa vadede gitmesi ve Suriye’de yeni bir dönemin başlaması. Bu dönemde de Türkiye’nin söz sahibi olmasıydı. Gördük ki süreç uzadıkça Suriye hükümetinin kontrol dışı alanlarında Türkiye’ye karşı ciddi terör anlamında tehdit oluşturabilecek gruplar oluştu. Bunun en bariz örneği IŞİD" ifadelerini kullandı.
"Türkiye’nin en büyük itirazı Amerika’nın kontrolünde oluşan bu yapı" diyen Oktay, "Bu yapıdan dolayı Türkiye şundan dolayı endişe ediyor, Suriye’nin toprak bütünlüğünün dışında, merkezi hükümetin kontrolü dışında oluşacak yapılar ciddi anlamda tehdit oluşturacağı görüşü her zaman Türkiye’de hakim oldu ve bundan dolayı da PYD’nin öncülüğünde orada oluşacak olan terör bölgelerine karşı Türkiye askeri seçeneğini her zaman elinde bulunduracağını beyan etti" şeklinde konuştu.
Oktay, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Türkiye hem bu Suriye, Rusya planının içinde olmakla beraber buna itirazları söz konusu. Zira, bu planında Esad’ın varlığı ile ilgili dayatmalar söz konusu. Türkiye, Esad’ın gitmesi konusunda hala kararlı ve ısrarlı. Esad’dan sonraki bir süreçte belki İran ve Suriye ile bir ittifak bölgesel politikalar geliştirilmesini ifade ediyor ama bu arada da Amerikan’ın politikasında PYD’nin devletleşmesi, özerkleşmesi gibi bir yapı da Türkiye’nin kesinlikle karşı olduğu bir pozisyon. Durum bu olunca Türkiye hem Amerika ile hem de Rusya da PYD konusunda ciddi fikir ayrılıkları söz konusu. Önümüzdeki günlerde özellikle 2018 yılının belki de ilk altı ayında Türkiye, Afrin bölgesi başta olmak üzere Suriye’de sıcak temaslara…"
Rusya’nın tutumuna işaret eden Oktay, "2 gündür Rusya’nın alt yetkililerin yapmış olduğu açıklamalara baktığımızda Türkiye’nin Afrin konusundaki kısmı operasyonuna göz yumdukları ve hatta müsaade edecekleri anlaşılmakta. Bunun yanında Türkiye’nin bu operasyonu yapma konusunda da elini daha da güçlenmesi ile ilgili Rus basınında ciddi anlamda destekler verilmekte" dedi.
Amerika’nın PYD üzerinden Türkiye’nin yol yürüyüşünü şaşırtmak istediğini vurgulayan Oktay, "Türkiye Esad’ın varlığından yana mı yoksa Esad’sız bir Suriye geleceğini mi masada tutacak. Türkiye, önümüzdeki günlerde PYD, Afrin hem de Esad’ın geleceği konusunda bir karar alıcı ve bu kararı da uygulayıcı konumunu elde etmiş durumda. Kısa zamanda belki birkaç gün içerisinde Afrin’de daha sıcak gelişmelerin olmasını beklemek söz konusudur" açıklamasında bulundu.