Kamyoncular Sıkıntıda
Şoförler Odası Başkanı Suat Er, dolmuşçu, minibüsçü yada halk otobüsü şoförlerinin arasından en çok kamyoncu esnafının sıkıntılı olduğunu belirterek, "kamyoncu esnafına acilen bir şeyler yapılması gerekiyor. En büyük sıkıntıyı kamyoncular çekiyor." dedi.
Haber Ötesi'ne yaptığı açıklamada Şoförler Odası'ndaki son durumu değerlendiren Er, "Şoförler Odası'nda şoför esnafı bizim şehrimizde hitap ettiğimiz taksicisi, kamyoncusu, şehirlerarası otobüsler, şehir içi nakliyat, taksi ve dolmuşlardır. Burada en büyük sıkıntıyı yaşayan kamyoncu esnafıdır. Taksicisi, dolmuşçusu, minibüsçüsü ve halk otobüsçüsü bir dilim ekmek götürebiliyor ama kamyoncu esnafı sıkıntılı günler geçiriyor. Kamyoncu esnafına bir şeyler yapılması lazım. Geç bile kalındı. Kış geliyor kış lastiği takacaksın deniliyor. Bir kamyoncunun takmış olduğu kış lastiği 15 bin TL. Yaz geliyor yaz lastiği takacaksın deniliyor. Kamyoncu esnafı yağ yakıyor. Çünkü akaryakıt mazot yakan bir motorun ömrü 10 yıl giderse yağ yakan bir motorun ömrü 5 yıl gider ve bu da mecburiyetten. Acaba günlük 50 TL cebine kalabilir mi diye düşünüyor. Bugün kamyoncunun dışarıya taşımış olduğu yekun fiyatını hiç belirleyen yok. Kamyoncu 3 yıl önceki İstanbul'a götürmüş olduğu yükün fiyatını, bugün yine aynı para ile götürüyor.
"Yük Fiyatları Düzenlenmeli"
"Önüne gelen hiçbir iş bilmiyorsa köyde koyununu satıyor, traktörünü satıyor, geliyor bir kamyon alıyor gidiyor taşıyıcılar kooperatifine kaydoluyor ve kamyoncu oldum diyor" diyen Er, kamyoncuların götürdüğü yük fiyatlarında da bir düzenleme yapılması gerektiğini savundu.
Er, "Götürmüş olduğu yükün fiyatının belirlenmesi lazım. Herkes tuttura bildiğine göre davranıyor. Dışarıdan Eskişehir'e gelen kamyonlar, örneğin dönüşü boş gitmemek için komisyoncularda akaryakıt fiyatına yük götürebiliyor. Bizim şehrimizde kamyoncunun en büyük avantajı, şeker fabrikası, pancar ve cam fabrikası. Fabrikalar kamyoncu esnafının bir nebze de olsa işlerine hareketlilik getiriyor. Kamyoncu esnafını çektiği çile büyük. Gecesi belli değil, gündüzü belli değil. Gittiği zaman bir hafta evine gelemiyor. Hükümetimiz tarafından bir çare bir şeyler yapılacaksa, Öncelikle şoför esnafı arasında kamyoncuya yapılması gerekir." dedi.