Site Rengi

DOLAR 34,5237
EURO 36,1715
ALTIN 2.971,24
BIST 9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 18°C
Parçalı Bulutlu
Eskişehir
18°C
Parçalı Bulutlu
Cum 17°C
Cts 0°C
Paz 1°C
Pts 2°C

KOSGEB İl Müdürü Tarık Yılmaz Canlı Yayın Konuğumuz Oldu

KOSGEB İl Müdürü Tarık Yılmaz Canlı Yayın Konuğumuz Oldu
06.12.2019
A+
A-

Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme (KOSGEB) Eskişehir İl Müdürü Tarık Yılmaz, Mavi Radyo ve Haberötesi ortak canlı yayın konuğu oldu. Canlı yayında KOSGEB hakkında merak edilenleri anlattı, Özlem Akbaş’ın sorularını cevaplandırdı. Yılmaz ile yapılan söyleşiden notlar şöyle:

1.Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB)’i tanımlar mısınız? KOSGEB hangi bakanlığa bağlıdır? Kaç ildeMüdürlüğünüz bulunmaktadır?

Cevap: Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı, Türkiye’deki küçük ve orta ölçekli işletmelerin ekonomideki rolünü ve etkinliğini artırmak, rekabet güçlerini artırmak ve sanayiyeentegrasyonunu gerçekleştirmek amacıyla kurulmuştur. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın ilgili bir kamu kurumudur. 1990 yılında 3624 sayılı Kanun ile kurulmuş olan KOSGEB, 2009 yılına kadar sadece imalat sanayi KOBİ’lerine hizmet ve destekler vermiştir. 2009 yılında 15431 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile hizmet sektörü de dahil edilerek KOSGEB tarafından desteklenecek KOBİ’lere ilişkin sektörel ve bölgesel öncelikler belirlenmiştir. 2019 yılı itibariyle Kurumumuzun Başkanlığı Ankara’da olmak üzere 81 ilde 92 KOSGEB Müdürlüğü bulunmaktadır. Ayrıca, KOSGEB hizmet ve desteklerinden hedef kitlenin daha etkin yararlanılmasını sağlamak amacıyla bilgilendirme ve rehberlik faaliyetlerini yürütmek üzere, kurum/kuruluşlarla yapılan iş birliği protokolleri kapsamında oluşturulan KOSGEB Temsilcilik Ofisleri bulunmaktadır. 2019 yılı itibarıyla 96 Temsilcilik Ofisi faaliyet göstermekte olup Eskişehir Sanayi Odası ile yapılan protokol kapsamında ilimizde bir adet temsilcilik ofisi bulunmaktadır.

2.KOBİ’lere destek veriyorsunuz. Bu bağlamda KOBİ tanımını yapabilir miyiz? Kimler sizden destek alabilir?Kimler destek alamaz? destek sürecini nasıl yürütmektesiniz?

Cevap: “Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelerin Tanımı, Nitelikleri ve Sınıflandırılması Hakkında Yönetmelik” kapsamında KOBİ tanımı yapılmıştır. Buna göre KOBİ, 250 kişiden az yıllık çalışan istihdam eden ve yıllık net satış hasılatı veya mali bilançosundan herhangi biri 125 milyon Türk Lirasını aşmayan ekonomik birimler veya girişimlerdir. KOBİ’ler de kendi için de çalışan sayısı ile net satış hasılatı ve mali bilanço değerlerine göre mikro (Çalışan sayısı<10, net satış hasılatı/mali bilanço<3 Milyon TL) , küçük (10<Çalışan sayısı<50, 3<net satış hasılatı/mali bilanço<25 Milyon TL) ve orta (50<Çalışan sayısı<250, 25<net satış hasılatı/mali bilanço<125 Milyon TL) büyüklükte işletme olarak sınıflandırılmaktadır. KOSGEB, 2009/15431 sayılı Bakanlar Kurulu kararı ile tespit edilen sektörlerde faaliyet gösteren küçük ve orta büyüklükteki işletmeleri desteklemektedir. Örneğin; tarım, hayvancılık, eğitim sağlık gibi sektörler kapsam dışı olup başlıca imalat, toptan-perakende ticaret, inşaat gibi sektörler kapsam içindedir. Desteklenen sektörler detaylı olarak  www.kosgeb.gov.tr adresinde listelenmiştir.

Çağrı esaslı olmayan sürekli açık destek programlarımıza KOBİ Tanımına uyan, KOSGEB’in desteklediği sektörlerde yer alan ve KOSGEB Veritabanı kaydı güncel olan işletmeler www.kosgeb.gov.tr adresinden E-devlet şifreleri ile başvuru yapabilmektedir.

Çağrı esaslı destek programlarımıza ait Proje Teklif Çağrıları ise bölge, sektör, ölçek vb. kriterlere göre KOSGEB Başkanlığı tarafından belirlenmektedir. Çağrılar açıldıkça www.kosgeb.gov.tr resmi web adresinde yayınlanmakta olup başvuru şartlarına uyan işletmelerden başvurular alınmaktadır.

3.Şu anda güncel destekleriniz nelerdir? KOBİ’ler hangi desteklerinize başvuru yapabilir?

Cevap: Destek programlarımızda yıllar itibariyle işletmelerin ihtiyacına uygun düzenlemeler yapılmaktadır. İşletmelerin ihtiyaçlarına göre başvuru yapabildiği belli başlı destek programlarımız; Girişimcilik Destek Programı, Ar-Ge ve İnovasyon Destek Programı, İşletme Geliştirme Destek Programı, Yurt Dışı Pazar Destek Programı, KOBİ Finansman Destek Programı, KOBİ Teknoyatırım Destek Programı ve İşbirliği Destek Programı’dır.  

KOBİGEL Destek Programı gibi Çağrı Esaslı Destek Programlarımız ise kalkınma planları, hükümet programları, yıllık hedefler, stratejik öncelikler dikkate alınarak da Başkanlığımız tarafından belirlenmektedir. Çağrı şartları belirlenmesine müteakip işletmelerin başvurusuna açılmaktadır.

Söz konusu tüm programlarımıza KOSGEB Veritabanında kayıtlı ve aktif durumda olan ve başvuru şartlarını sağlayan işletmeler www.kosgeb.gov.tr adresinden E-Devlet şifreleri ile başvuru yapabilmektedir.

Girişimcilik Destek Programı; Geleneksel Girişimci Programı ile İleri Girişimci Programı olmak üzere iki alt programdan oluşur. Bu yıl uygulamaya alınan E-Akademiüzerinden Online Girişimcilik Eğitimlerinin tamamlanması sonrasında yeni kurulan işletmelere program kapsamında;Geleneksel Girişimcilerde 60.000-TL’ye kadar, İleri Girişimcilerde 370.000-TL’ye kadar geri ödemesiz desteksağlanmaktadır. www.kosgeb.gov.tr adresinde yayınlanan faaliyet konuları tablosuna göre girişimcinin Geleneksel/İleri Girişimci olma durumu belirlenmektedir.

Geleneksel Girişimci Programında; gerçek kişi statüsünde işyeri açılırsa 5.000-TL Kuruluş Desteği, tüzel kişi statüsünde işyeri açılırsa 10.000-TL Kuruluş Desteği verilmektedir.
Ayrıca 1. Yılın ve 2. Yılın sonunda her yıl çalıştırdığı personelin SGK Prim gün sayısına göre 5.000-20.000-TL arasında değişen Performans Desteği verilmektedir.  
Girişimcinin kadın, genç, engelli ve 1.derece şehit yakını olması durumunda her bir performans döneminde belirlenen tutarlara 5.000 TL eklenmektedir. İleri Girişimci programında bu desteklere ek olarak işletmenin teknoloji düzeyine bağlı olarak Düşük ve Orta-Düşük Teknoloji İçin 100.000-TL, Orta Yüksek Teknoloji İçin 200.000-TL, Yüksek Teknoloji İçin 300.000-TL %75 geri ödemesiz destek oranında Makine-Teçhizat Desteği de verilmektedir.

Ar-Ge ve İnovasyon Destek Programı kapsamında; KOBİ’lerin ve girişimcilerin yeni ürün, yeni süreç, bilgi ve/veya hizmet üretilmesi konularında yürütülen projeleri desteklenmektedir. Program dahilinde işletmelerin Kira, Makine-Teçhizat, Donanım, Hammadde, Yazılım ve Hizmet Alımı, Personel ve Proje Geliştirme Giderleri (Eğitim, Danışmanlık, Sınai ve Fikri Mülkiyet Hakları, Tanıtım, Yurtiçi-Yurtdışı Kongre/Konferans/Fuar Ziyareti/Teknolojik İşbirliği Ziyareti, Test, Analiz, Belgelendirme) için 750.000-TL’ye kadar %75 geri ödemesiz destek oranında destek verilmektedir.

İşletme Geliştirme Destek Programı kapsamında; işletmelerin rekabet güçlerinin, kurumsallaşma-markalaşma düzeylerinin ve ekonomideki paylarının arttırılması, kapasitelerinin geliştirilmesi ve öncelikli ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla destekler verilmektedir. Program dahilinde işletmelerin Yurtiçi Fuar, Yurtdışı İş Gezisi, Nitelikli Eleman İstihdam,  Eğitim, Tasarım, Sınai ve Fikri Mülkiyet Hakları, Belgelendirme, Test ve Analiz giderleri için 290.000-TL’ye kadar %60 geri ödemesiz destek oranında destek verilmektedir.

Yurt Dışı Pazar Destek Programı kapsamında; KOBİ’lerin yurt dışı pazarlara açılabilmesini, yurt dışı pazar paylarını arttırmasını, ihracata başlamasını ve E-ticarete başlamasını artırmak amacıyla destekler verilmektedir. Program dahilinde işletmelerin personel, yazılım-donanım, tanıtım, yurtdışı fuar ve seyahat,  test, analiz- belgelendirme ve hizmet alımı giderleri için 300.000-TL’ye kadar %70 geri ödemesiz destek oranında destek verilmektedir.

KOBİ Finansman Destek Programı kapsamında; KOBİ’lere uygun koşullarda finansal destek temin edilerek finansman sorunlarının çözümü, üretim, kalite ve standartlarını artırmaları, istihdam yaratmaları, uluslararası düzeyde rekabet etmelerinin sağlanması amacıyla destek verilmektedir. Hali hazırda KOSGEB Desteği ile açılan işletmelere 10 farklı banka ile imzalanan protokole göre 3 yıl süreyle geçerli 50.000-TL’ye kadar işletme kredisi veya makine teçhizat kredisi olarak finansman sağlanmaktadır. Bu kredinin yıllık faiz veya kâr payı tutarlarının önemli bir bölümü KOSGEB tarafından karşılanmaktadır. Bu krediler sürekli açık olacaktır ve KOBİ’ler,  istedikleri zaman limitleri dâhilinde bu destekten yararlanabilecektir.

KOBİ Teknoyatırım Destek Programı kapsamında; Ar-Ge/yenilik faaliyetleri sonucu ortaya çıkan ürünlerin üretimini ve ticarileştirilmesini, Orta – yüksek ve yüksek teknoloji alanında yer alan ve cari işlemler hesabına katkı sağlayacakürünlerin yerli sanayi tarafından üretimini ve ticarileştirilmesini sağlamak amacıyla işletmelerce gerçekleştirilecek yatırımlar desteklenmektedir. Cari işlemler hesabına katkı sağlayacak ürünler www.kosgeb.gov.tradresinde yayımlanmıştır. Düşük, orta-düşük teknoloji alanlarında toplam 1.000.000 TL, Orta-yüksek, yüksek teknoloji alanlarında toplam 5.000.000 TL %60 destekleme oranında (%70’i geri ödemeli-%30’u geri ödemesiz) destek sağlanmaktadır.

İş Birliği Destek Programı kapsamında; KOBİ’lerin birbiriyle veya büyük işletmelerle ortak çalışma kültürünün geliştirilmesine yönelik ortak imalat, ortak tasarım, ortak laboratuvar, ortak pazarlama, ortak işbirliği projeleri desteklenmektedir. İşletici Kuruluş Modelinde 5.000.000-TL, Proje Ortaklığı Modelinde 10.000.000-TL %60 destekleme oranında (%70’i geri ödemeli-%30’u geri ödemesiz) destek sağlanmaktadır.

4. Ülke kalkınmasında girişimciliğin desteklenmesi konusunda ciddi çalışmalar bulunmakta, KOSGEB olarak sizin çalışmalarınız ve destekleriniz nelerdir? Girişimcilik eğitimleri veriyor musunuz?

Cevap: Girişimcilik Destek Programı kapsamında farklı Kurum/kuruluşlarla işbirliği halinde düzenlenen Uygulamalı Girişimcilik Eğitimlerinde girişimcilerin iş kurma ve yürütme konularında bilgi ve becerilerini geliştirmek hedeflenmiştir. 2018-2019 yılları arasında verilen 140 adet eğitim sayesinde 2954 kişi girişimcilik sertifikalarını almıştır. 2010-2019 yılları arasında verilen 518 adet eğitim sayesinde 13292 kişi girişimcilik sertifikalarını almıştır.

Zaman ve mekândan tamamen bağımsız, mevcut bilgisayar teknolojileri vasıtasıyla sanal ortamda derslerin işlendiği bir ortamda eğitimlerin yürütülebilmesi için 2019 yılında KOSGEB E-Akademi Online girişimcilik Eğitimleri uygulamaya alınmıştır. Geleneksel Girişimci ve İleri Girişimci Eğitimlerinden oluşan bu sistemde, girişimci e-devlet şifresini kullanarak Girişimcilik Eğitimine katılım sağlamaktadır. Katılımcıların eğitimi tamamlama tarihi sistem tarafından kayıt altına alınmaktadır. Eğitimler tamamlandıktan sonra başvuru şartlarını sağlayan girişimciler, işletmelerini açmaları durumunda Geleneksel Girişimci ya da İleri Girişimci Programına başvuru yapabilmektedir.

2018-2019 yıllarında Girişimcilik Destek Programı dahilinde işletmelere yapılan ödeme tutarlarının tüm destek programlarındaki destek ödemesinin yaklaşık %25ini oluşturmaktadır. Ayrıca tüm destek programları kapsamında yapılan ödemeler incelendiğinde; 2019 yılında 2018 yılı destek tutarımıza göre en az %15 oranında artış olmuştur.

5. Yurt içi ve yurt dışı fuarlara katılımlarda destekleriniz var mıdır?

Cevap: Yurt İçi Fuar Desteği kapsamında; KOSGEB tarafından destek kapsamına alınan fuarlarda, işletmenin Fuar Organizatör Kuruluşundan temin ettiği; boş alan (yer) kirası ile standart stand konstrüksiyonu ve dekorasyonu giderleri içindestek verilebilmektedir. Destek üst limiti program başlangıcından itibaren 2 yıl için toplamda 50.000-TL olup her bir fuar katılımı için işletme başına azami 50 metrekareyi aşmayacak şekilde toplamda 4 fuar için destek verilmektedir.

Yurt dışı fuarlara yönelik işletmelerin direk başvuru yapacakları bir destek olmayıp proje kapsamında Yurt Dışı Fuar katılımı öngörülmüşse, söz konusu fuar için konaklama, ulaşım, fuar giriş ve fuar sergileme giderleri programın Değerlendirme Kurulu tarafından uygun görülmesi durumunda destek kapsamında değerlendirilebilir. Destek limitlerine kurul tarafından karar verilmektedir.

6.Ar-ge yatırımlarına ve teknolojik ve yerli üretime destek anlamında neler yapıyorsunuz?

Ar-Ge ve İnovasyon Destek Programı kapsamında; KOBİ’lerin ve girişimcilerin yeni ürün, yeni süreç, bilgi ve/veya hizmet üretilmesi konularında yürütülen projeleri desteklenmektedir. Program dahilinde işletmelerin Kira, Makine-Teçhizat, Donanım, Hammadde, Yazılım ve Hizmet Alımı, Personel ve Proje Geliştirme Giderleri (Eğitim, Danışmanlık, Sınai ve Fikri Mülkiyet Hakları, tanıtım, Yurtiçi-Yurtdışı Kongre/Konferans/Fuar Ziyareti/Teknolojik İşbirliği Ziyareti, Test, Analiz, Belgelendirme) için 750.000-TL’ye kadar %75 geri ödemesiz destek oranında destek verilmektedir.

7. KOSGEB İl Müdürlüğü olarak diğer kamu kurumlarıyla eşgüdümlü çalışıyor musunuz?

Cevap: KOSGEB Eskişehir Müdürlüğü olarak Bakanlıkların ilgili birimleri ile eşgüdümlü çalışıyoruz. Bu kapsamda ortaklaşa bilgilendirme toplantıları düzenliyoruz.

İşletmelerin verilerinin paylaşımı konusunda BaşkanlığımızSanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Gelir İdaresi Başkanlığı, Sosyal Güvenlik Kurumu, Ticaret Bakanlığı, Türk Patent ve Marka Kurumu gibi kurum ve kuruluşlar imzalamış olduğu protokoller kapsamında iş ve işlemlerimizi yürütülmektedir. Bu kapsamda KOSGEB tarafından işletmelerin karnesi niteliğinde İşletme Değerlendirme Raporu hazırlanmıştır. İşletmeler, sadece kendileriyle ilgili rapora, elektronik ortamda ücretsiz olarak ulaşabilecektir. Bu rapor sayesinde;KOBİ’lerimiz, bulunduğu bölgede, sektöründe ve Türkiye genelinde nerede olduğunu görecek ve gelecek planlarını bu rapora göre yapacaktır.

8. Kamu Üniversite Sanayi İşbirliği kapsamında ne gibi faaliyetler yapıyorsunuz? İlde Sanayi Odası gibi diğer kurum kuruluşlarla bu yönde çalışmalarınız bulunmakta mı?

Cevap: KamuÜniversiteSanayi İşbirliği kapsamında yapılan KOSGEB’den destek alan işlemelere düzenlenen ziyaretlere katılıyoruz. Ayrıca İşbirliği protokolleri kapsamında Müdürlüğümüze sunulan proje başvurularını Kamu Üniversite Sanayi İşbirliği hedefiyle kurulan değerlendirme kurulları vasıtasıyla değerlendiriyoruz. Projeler hem akademik açıdan süzgeçten geçiyor hem de sanayi açısından uygulanabilirliği ve ticarileşme potansiyelleri irdeleniyor. İlde Sanayi Odası gibi diğer kurum kuruluşlarla işbirliği halinde bilgilendirme toplantılar düzenleyerek, Fuarlara katılım sağlayarakişletmelerimizi desteklerimiz konusunda aydınlatıyoruz.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.