Site Rengi

DOLAR 34,5333
EURO 35,9691
ALTIN 2.990,79
BIST 9.541,03
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 16°C
Karla Karışık Yağmurlu
Eskişehir
16°C
Karla Karışık Yağmurlu
Cts 1°C
Paz 3°C
Pts 3°C
Sal 5°C

Kültür ve Turizm Bakanlığı emek hırsızlığına karşı mücadeleyi sürdürüyor

15.08.2019
A+
A-

Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş: "Bakanlık olarak artan bir hız ve kararlılıkla emek hırsızlığına karşı mücadeleyi sürdürüyoruz" dedi.
Kültür ve Turizm Bakanlığı, 81 ilde oluşturduğu il denetim komisyonları ile sahte bandrollü kitap, bilgisayar programları, bilgisayar oyunları, CD, film ve müzik eserlerinin yasa dışı çoğaltılmış nüshaları gibi korsan ürünlere yönelik denetim çalışmalarını sürdürüyor.
Konuyla ilgili açıklama yapan Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, teknolojik gelişmelerin, iletişim ve çoğaltım tekniklerinin, emek hırsızlığını kolaylaştırdığını, fikir ve sanat eserlerinin kısa sürede çoğaltılarak satışa sunulmasını mümkün kıldığını belirtti ve "Bakanlık olarak artan bir hız ve kararlılıkla emek hırsızlığına karşı mücadeleyi sürdürüyoruz" dedi.

Emek hırsızlarına göz açtırılmıyor
Fikri hak ihlallerine karşı yürütülen mücadele kapsamında Emniyet Genel Müdürlüğü ile işbirliği içinde çalışan il denetim komisyonlarının denetimleri sonucunda 2017 yılında yapılan 911 operasyonla toplam 1 milyon 49 bin 88 korsan CD, kitap, film ve albüm ele geçirildi. 2016 yılında, yaklaşık 900 operasyonda karşılık 2 milyon 198 bin 76 materyal ele geçirilmişti. Son iki yıl karşılaştırıldığında yapılan operasyon sayısı neredeyse aynı olmasına rağmen, korsan materyal sayısında geçen yıla oranla yüzde 52 azalma kaydedildi. Bu durum, Kültür ve Turizm Bakanlığının yaptığı bandrol uygulaması, aldığı teknolojik önlemler ve fikri mülkiyet haklarının dinamik yapısına uygun politikaları ile polis teşkilatının emeği sonucu korsan materyal üretiminde ciddi bir düşüş yaşandığını gösteriyor. Korsanla mücadele konusunda devam eden yoğun çalışmalar sonucu Türkiye, korsan CD’ler, filmler ve kitapların nadir görüldüğü ülkelerden biri haline geldi.

Vatandaşlar korsanı kendileri tespit edebiliyor
Telif Hakları Genel Müdürlüğünün ’Bandrol Sorgu’ adlı akıllı telefon uygulamasıyla bütün kullanıcıların esere ait künye ve bandrol bilgilerine erişmesi, fikir hırsızlığını tespit etmesi ve Bakanlığa bildirmesi mümkün hale geldi. Ayrıca Kültür ve Turizm Bakanlığının, Telif Hakları Otomasyon Sistemi (TEHAKSİS) ve e-devlet uygulamalarıyla vatandaşlar da fikri hak ihlalleriyle mücadelede etkin rol alabiliyor.

Denetim Komisyonlarının teknik altyapısı güçlendirildi
Korsanla mücadelede etkinliğin arttırılması amacıyla Bakanlık, teknolojik gelişmelere paralel şekilde denetim komisyonlarının faaliyetlerini hızlandıracak yeni sistemler kullanıyor. Teknik alt yapının güçlendirilmesi için sıfır hata payıyla çalışan 350 karekod okuyucu cihaz ve 200 adet lazer şifre okuyucu cihaz denetim komisyonlarına tahsis edildi. Karekod okuyucu cihazlar sayesinde yeni nesil bandrollerin orijinalliğinin tespiti ve esere ilişkin bilgilere ulaşılması mümkün hale geliyor. Lazer şifre okuyucu cihazlarla ise bandrol üzerinde yer alan ve bu cihazlar ile görünür hale gelen gizli lazer şifrelerin okunması ve bandrolün orijinal olup olmadığının kesin kontrolü sağlanıyor.

İnternet korsanlığına yönelik düzenlemeler başbakanlıkta
2017 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Emniyet Genel Müdürlüğü Güvenlik Dairesi Başkanlığının işbirliğiyle tezgahlarda, sokaklarda, merdiven altlarında sürdürülen fiziki korsanlık önemli ölçüde azaltılırken internet üzerinden sürdürülen korsanlık bakımından da yeni düzenlemelerin hazırlığı tamamlandı. Bakanlığın hummalı çalışması sonucu tamamlanan 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Taslağı Başbakanlığa gönderildi.
Taslak kanunun yasalaşmasıyla internet aracılığıyla gerçekleşen ihlallerde eser veya hak sahiplerinin hiç beklemeksizin yargısal süreci başlatması ve başvurudan itibaren en geç 24 saat içinde ihlalci internet sitelerine erişimin engellenmesi kararının verilmesi mümkün olacak. İnternet üzerinden korsanlıkla mücadelede Kültür ve Turizm Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, Erişim Sağlayıcıları Birliği ve ilgili diğer kurum ve kuruluşlar işbirliği halinde çalışacak.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.