Site Rengi

DOLAR 34,5208
EURO 36,1756
ALTIN 2.980,15
BIST 9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 18°C
Parçalı Bulutlu
Eskişehir
18°C
Parçalı Bulutlu
Cum 17°C
Cts 0°C
Paz 1°C
Pts 2°C

Kütahya Evliya Çelebi Hastanesi Nükleer Tıp Biriminin görüntüleme başarısı

Kütahya Evliya Çelebi Hastanesi Nükleer Tıp Biriminin görüntüleme başarısı
03.01.2024
A+
A-

Kütahya Evliya Çelebi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nükleer Tıp Biriminde, idrarının geriye kaçması Vur hastalığı sebebiyle ameliyat olmuş 15 aylık çocuk hastaya radyasyon riskini azaltan ya da tamamen ortadan kaldıran nükleer veya ultrasonografik kontrast madde kullanılarak görüntülemesinin yapıldığı bildirildi.

Evliya Çelebi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nükleer Tıp Biriminde, idrarının geriye kaçması “Vur” hastalığı sebebiyle ameliyat olmuş 15 aylık çocuk hastaya, Çocuk Nefroloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Yunus Emre Baysal ve Nükleer Tıp Uzmanları Dr. Öğrt. Üyesi Erhan Akdemir ve Dr Öğretim Üyesi İlknur Işık gözetiminde Direkt Radyonüklit Sistogragi (DRS) radyasyon riskini azaltan ya da tamamen ortadan kaldıran, nükleer veya ultrasonografik kontrast madde kullanılarak görüntülemesi yapıldı. Başarı ile gerçekleşen görüntüleme işlemiyle idrar torbasından idrar yollarına kaçak olup olmadığı gözlendi.

“Vur hastalığı nedir?”

Vur hastalığının çocuklarda böbrekte fonksiyon kaybına sıklıkla neden olabilen, idrarın mesaneden üst idrar yollarına kaçağıyla seyreden bir bozukluk olduğunu söyleyen (KSBÜ) Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi Nükleer Tıp Bölüm Başkanı Dr. Öğrt. Üyesi Erhan Akdemir,” Direkt Radyonüklid Sistografi mesaneden üreter ve böbreklere idrar kaçışını görüntülemede kullanılan bir nükleer tıp görüntüleme yöntemi olup bu yöntemde radyoaktif maddenin mesaneye kateter aracılığıyla verilmesinin ardından kamera altında mesanenin boşalması sağlanarak bu sırada kaçak olup olmadığı tespit edilebilir. Vur tanısında sıklıkla kullanılan voiding sistoureterografi (vcug) mesane ve alt üriner sistemin değerlendirilmesi için kullanılan X ışını ile görüntüleme yöntemiyle çok daha az radyasyon maruziyetine neden olmaktadır. Bu hastamız Vur nedeniyle ameliyat olmuştu. Ameliyat sonucunda kaçağın devam edip etmediğini bu yöntemle tespit edebileceğiz” şeklinde açıklamalarda bulundu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.