Site Rengi

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir °C
Eskişehir
°C
°C
°C
°C
°C

Liseli öğrencilerin ilginç projeleri METİF’te sergilendi

Liseli öğrencilerin ilginç projeleri METİF’te sergilendi

Eskişehirli öğrencilerin 3 boyutlu teknolojiyle geliştirdikleri yangın söndürme dronu ve telefon üzerinden hem izlenip hem de kontrol edilebilen arama kurtarma robotu, METİF’te büyük ilgi gördü.
Eskişehir’de 2025 Mesleki ve Teknik Eğitim İstihdam Fuarı (METİF) düzenlendi. Fuarda 24 mesleki ve teknik Anadolu lisesinin projeleri tanıtıldı.

“5 kilometrelik bir alanı söndürebiliyor”
Özel Eskişehir OSB Teknik Koleji 10. sınıf Plastik Bölümü öğrencisi Yiğit İşbilirler, elektronik aksamı hariç gövdesini tamamen kendi 3D baskı makinesiyle yangın söndürme dronu üretti. Elektronik aksamı haricinde gövdesini ve her şeyini kendi ürettikleri yazıcıda yaptıklarını anlatan İşbilirler, “Böylelikle Türkiye’de olan dronların üstüne bir şeyler katarak kendi yangın söndürme dronumuzu ürettik. İçindeki söndürme topu sayesinde 5 kilometrelik bir alanı yangın yayılmadan ateşin olduğu yere gidip söndürüyor. Aslında amacımız yayılmadan yangını söndürmek. Fuarda çok ilgi gören dronlar arasından birisi. Önümüzdeki günlerde MEB Robot Yarışması’na gideceğiz” dedi.

“Uzaktan kontrol edilip, izlenebiliyor”
Türk Telekom Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 11’inci sınıf öğrencisi Abdülkerim Yıldız, ESP-32 modülünü kullanarak geliştirdikleri ve telefon üzerinden hem izlenip hem de kontrol edebildikleri arama kurtarma robotunu şöyle anlattı:
“Geliştirdiğimiz arama kurtarma robotunu ESP-32 kameralı modülünü kullanarak geliştirdik. Bu robotun en önemli özelliği doğal afetler sırasında telefondan bir internet sitesine İP adresini girerek istediğimiz zaman izleyebiliyoruz ve oradan kontrol ederek sürebiliyoruz. Bu ürünü 3 boyutlu yazıcı kullanarak ürettik. Amacımız bu robot ile arama kurtarma ekiplerine destek olabilmek.”

“Yeni fikirler edindik”
Bu fuara gelerek yeni fikirler edinip çalışma hırsı yakaladıklarını anlatan Yıldız, “Yeni fikirler, yeni düşünceler ortaya çıkması için diğer arkadaşları, onların projelerini görmeye geldik. Meraklı olan arkadaşlar varsa standımıza gelmeleri, kendilerinin bilgilendirilmeleri ve öğrenmeler, bu sevdaya daha çok dahil olmalarını sağlamaya çalıştık. Bu tip projeleri herkesin yapabilmesi için daha fazla örnek olmaya çalışıyoruz. Fuarda yeni fikirler öğrenmiş, bu işi yapan merak eden arkadaşları görmüş olduk. Bunlar bize daha çok çalışma hırsı, hevesi verdi. Bu şekilde yeni yeni bir sürü proje öğrendik, bize de çok katkı sağladı” diye konuştu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.