Murat Arnik Lokantacılar Oda Başkan adaylığını açıkladı

Eskişehir Lokantacılar ve Kasaplar Esnaf Odası Başkanlığı’na en genç ve en güçlü aday olarak gösterilen Murat Arnik, yüzlerce sektör temsilcisi, oda üyesi ve basın mensubunun katıldığı Koza Kebap’taki kahvaltılı programda adaylığını resmen açıkladı.
Sahadan gelen, esnafın içinden çıkan, genç ama tecrübeli bir isim olan Arnik, konuşmasında “Artık değişim zamanı!” diyerek salondaki meslektaşlarından büyük alkış aldı.

Murat Arnik’in adaylık açıklaması, Eskişehir’deki yiyecek-içecek sektöründe uzun süredir beklenen “değişim rüzgârı”nın başlangıcı olarak değerlendirildi.
Genç, dinamik ve sahadan gelen bir başkan adayı olarak Arnik’in bu çıkışı, hem esnaf camiasında hem de kent kamuoyunda geniş yankı uyandırdı.
“ARTIK MASA BAŞI DEĞİL, SAHADA OLAN BİR ODA DÖNEMİ BAŞLIYOR!”
Murat Arnik, konuşmasında Eskişehir’deki yiyecek-içecek sektörünün sorunlarına çözüm üretmek için yeni bir vizyon ve kurumsal atılım dönemini başlattıklarını belirterek şunları söyledi:
DEĞERLİ BASIN MENSUPLARI, KIYMETLİ MESLEKTAŞLARIM, DEĞERLİ DOSTLARIM
Hepinize öncelikle alın teriyle çalıştığınız iş yerlerinizden, sektörümüz adına DEĞİŞİM için vakit ayırıp geldiğiniz için gönülden teşekkür ediyorum. Değerli meslektaşlarım,Bizler bu şehirde beyaz önlüklü, bacasız fabrika gibi çalışan; devletine iş, aş, istihdam ve vergi üreten, kendi içinde örgütlü bir meslek ordusuyuz.
Bugün burada, sektörümüz adına KURUMSAL BİR DEĞİŞİM VE YENİLİK HAREKETİNİN startını sizlerle birlikte veriyoruz.
Yiyecek-içecek işletmeleri sektörümüzün ve meslektaşlarımızın gün geçtikçe artan sorunlarını biliyoruz.
Cesaret gösterek Çıkmış olduğumuz bu mesleki birlik hareketi, hepimizin geleceği ve sektörümüz adına önemli bir adımdır.
Sektörümüz adına “DEĞİŞİM ZAMANI” diyoruz ve 2026 yılında yapılacak olan ESKİŞEHİR LOKANTACILAR VE KASAPLAR ESNAF ODASI BAŞKANLIK SEÇİMLERİNDE, EN GENÇ BAŞKAN ADAYI OLARAK sizlerin, değerli meslektaşlarımın ve yol arkadaşlarımın huzurunda adaylığımı ilan ediyorum. Rabbim hepimiz için hayırlı ve faydalı işler yapmayı nasip etsin inşallah.
2. “MURAT ARNİK KİMDİR?” Değerli meslektaşlarımız, beni 8 yıldır sahadaki çalışmalarımda çok yakından tanıyorsunuz. Ancak yazılı ve görsel basın ile sosyal medya üzerinden beni tanımayan aynı mesleği yapan ama farklı diğer meslek odalarına kayıtlı olan meslektaşlarımız adına biraz kendimden bahsetmek isterim.
Ben MURAT ARNİK, 1979 Mersin doğumluyum; aslen Şanlıurfa/Siverekliyim. Evli ve bir çocuk babasıyım.
Ömrünü lokantacılık mesleğine adamış, sayısız usta yetiştirmiş rahmetli Aşçı Mahmut Arnik Usta’nın oğluyum.
Anadolu Üniversitesi İletişim Fakültesi, Halkla İlişkiler ve Reklamcılık bölümü mezunuyum.
Yiyecek-içecek sektöründe, ailemizin üçüncü kuşağı olarak yaklaşık 20 yıldır lokanta ve catering alanında işletmecilik yapıyorum. Baba mesleğimiz olan lokantacılığa mutfaktan başladım; mesleğin her kademesinde çalıştım.
Aşçılık, kasaplık ve kantincilik dallarının hepsinde ustalık ve usta öğreticilik belgelerine sahibim.
Mesleğimizle ilgili adli bilirkişilik eğitimleri alarak, yiyecek-içecek sektöründeki işletmelerin hukuki ve yargı süreçlerinde adli bilirkişilik yapmaktayım. Mesleki bilinçlenme ve esnaf teşkilatı tecrübemi; öncelikle kendi işletmemde, daha sonra Türkiye’nin sayıca en büyük odalarından biri olan İstanbul Lokantacılar Esnaf Odası’nda 12 yıl boyunca, odanın her kademesinde görev alarak pekiştirdim.
Bu bilgi ve tecrübelerimiz ile Eskişehir Lokantacılar ve Kasaplar Esnaf Odası’nda 6,5 yıl Genel Sekreter Yardımcılığı ve Eğitim Müdürlüğü yaptım. Eskişehir’de 102 yıl sonra ilk kez; 5.000’in üzerinde yiyecek–içecek işletmesini, 65.000’e yakın sektör çalışanını ve 1.500’ün üzerinde tedarikçiyi aynı çatı altında toplayarak, görünür ve görünmeyen tüm parçaları birleştiren; yapısı itibariyle Türkiye’de tek örnek olan Eskişehir Gastronomi Derneği’ni yol arkadaşlarımızla birlikte kurduk.
3. ESKİŞEHİR LOKANTACILAR VE KASAPLAR ESNAF ODASI VİZYONUMUZ
Değerli meslektaşlarım,Mesleki anlamda unvanımız ne olursa olsun, hangi makamda bulunursak bulunalım;
20 yıllık STK tecrübem bizi ziyadesiyle geliştirerek vizyonumuzu ve ufkumuzu daha ileriye taşımıştır.
Yani bu mesleğin hem mutfağında piştim, hem de sahasında yoğruldum.
Yıllardır bu şehirde alın teriyle ekmeğini kazanan meslektaşlarımızla zaman mefhumu gözetmeden yan yanayım.
Bugün burada sizlerin karşısına çıkmamın tek bir nedeni var:
Eskişehir Lokantacılar ve Kasaplar Esnaf Odası’nı, gerçekten esnafın ihtiyaçlarına cevap veren, laf yerine proje üreten,
esnafına iyi günde yanında – kötü günde omuzunda olan; sosyal sorunlara duyarsız kalmayan, ses çıkaran, “BEN DEĞİL BİZ” anlayışıyla hareket eden bir sistem haline getirmek.
Biz bu göreve sadece talip değiliz; bu görevi genç ve dinamik yol arkadaşlarımız ile hakkıyla yapacağımıza da inanıyoruz.
Bugün buradan lokanta camiasına SÖZ VERİYORUM:
Ne vaat ettiysek, hepsini tek tek hayata geçireceğiz.
Lafla değil, icraatla konuşacağız.
Hiçbir başarı tek başına olmaz.
Bu yola güçlü, tecrübeli ve inançlı bir ekiple çıkıyoruz.
Sahada yaptıklarımız bundan sonra yapacaklarımızın sadece referansdır diyorum.
4. PROJELERİMİZ VE TAAHHÜTLERİMİZ
1. Kadın Kolları, Gençlik Kolları ve İstişare Kurulları ile ilçe teşkilatlanmaları, resmî şekilde odamızın bünyesine dâhil edilecektir.
2. Mahalle Temsilcilikleri: Mahalle bazlı ve sektör branşlarına göre temsilciler oluşturulacak, tüm odamızda yapılan toplantılara doğrudan katılacaklardır.
Her mahalledeki meslektaşlarımızın sıkıntı ve sorunları anında tespit edilip çözüme kavuşturulacaktır.
3. İstişare Kurulu: Mesleğin duayenleri ve emek veren büyüklerimiz düzenli ziyaret edilerek bilgi ve birikimleri eğitim süreçlerine dâhil edilecektir.
4. ODA EĞİTİM MERKEZİ kurulacak.
Sahte/çakma hijyen belgeleri tarihe karışacak.
Kurslar Millî Eğitim ve Halk Eğitim iş birliğiyle Oda bünyesinde verilecektir.
Hijyen, gıda güvenliği, dijital pazarlama, maliyet yönetimi, diksiyon gibi eğitimler uzman hocalar tarafından yürütülerek sektörün vizyonu yükseltilecektir.
5. ODA YARDIMLAŞMA SANDIĞI AKTİF HALE GETİRİLECEK
Maddi durumu kısıtlı meslektaşlarımızın evlatlarına burs desteği yeniden başlatılacaktır.
6. E-ODA SİSTEMİ İLE ODAMIZ DİJİTAL DÖNÜŞÜMÜ YAŞAYACAK
Aidat, belge ve tüm işlemler internet üzerinden yapılabilecek; hızlı, şeffaf ve erişilebilir bir sistem kurulacaktır.
7. MAKAM ARACI SATILARAK TİCARİ HİZMET ARACINA DÖNECEK
Mevcut makam aracı satılacak; KİŞİSEL KULLANIM yerine ticari araç alınarak sadece esnafımıza YAPILACAK hizmet için kullanılacaktır.
8. TOPLU TEDARİK VE KOOPERATİF Gıda, ambalaj, temizlik ürünlerinde toplu alım anlaşmaları yapılarak maliyet avantajı sağlanacaktır. KOOPERATİF SÜRECİ BİZİMLE HAYAT BULACAK.
9. TOBİNO PROJESİ
Toptancılarla esnaf dijital ortamda buluşturularak uygun fiyatlı tedarik sistemi kurulacaktır.
10. STAJYER PROGRAMI
Millî Eğitim ve Çıraklık Merkezleriyle koordinasyon sağlanarak ESNAFIMIZIN stajyer ihtiyacı karşılanacaktır.
11. HUKUK VE DANIŞMANLIK HİZMETİ
Üyelere ücretsiz HUKUK danışmanlık ve DAVALARDA indirimli temsil desteği verilecektir.
12. FİYAT TARİFE KOMİSYONLARI
Her meslek grubundan temsilcilerle ortak akıl mekanizması kurulacaktır.
13. İSTİHDAM OFİSİ
Dernekte kurulan sistem Odamız bünyesine taşınacaktır.
İlk e-istihdam sistemi bizimle odamıza aktif olacaktır.
14.ODAMIZ İŞBİRLİGİ İLE GASTRONOMİ KONAGI VE GASTRONOMİ ATÖLYESİ KURULACAK
15. FİNANSMAN TAKİBİ
Esnaf Kefalet ve Halkbank iş birlikleriyle MESLEKTAŞLARIMIZIN kredi erişimi kolaylaştırılacaktır.
16. İLAÇLAMA VE HİZMET İNDİRİMLERİ Zorunlu işyeri ilaçlama için anlaşmalı firmalar belirnecek uygun şartlar olursa oda bünyesinde ilaçlama firması kuracağız.
17. DİJİTAL TANITIM DESTEĞİ Oda destekli ajanslar işletmelerin dijital varlıklarını güçlendirecektir.
18. MERDİVEN ALTI İLE MÜCADELE
Odamız iş yeri denetim ekibi ve Sivil tespit ekipleri kurulacak; kayıt dışı işletmeler için yasal süreçler anında adres tespiti ve konum tespiti ile başlatılacaktır.
Seçim yaklaştığı için değil her daim aktif olacak …
19. AÇILIŞLAR VE ÖZEL GÜNLERDE DESTEK
Organizasyon firmalarıyla protokoller yapılıp esnafımıza tek elden uygun fiyatlı hizmet sunulacaktır.
20. ESKİŞEHİR ALTIN KAŞIK GASTRONOMİ FESTİVALİ ve ÖDÜL GECELERİ DÜZENLEYECEGİZ.
Her yıl kalıcı hale getirilip başarılı meslektaşlarımız ödüllendirilecektir.
21. MAVİ KAPAK PROJESİ
Toplanan kapaklarla tekerlekli sandalyeler temin edilip ihtiyaç sahiplerine ulaştırılacaktır.
22. HAYVAN BARINAKLARI PROJESİ
Artan yemeklerle sokak hayvanlarına destek verilecek, israf sevaba dönüştürülecektir.
KAPANIŞ
Değerli meslektaşlarım, Ben Murat Arnik.
Bu şehrin sokaklarında 8 yıldır esnafımızın dertleriyle dertlenen, esnafın sofrasında yoğrulmuş bir kardeşinizim. Bugün bu göreve talibim.
Desteklerinizi, dualarınızı bekliyorum.
Omuz omuza, yürek yüreğe bir mücadeleye giriyoruz.
Hepinize teşekkür ediyorum.
YAŞASIN ESNAF KARDEŞLERİMİZİN BİRLİĞİ
,
YAŞASIN ESKİŞEHİRSPOR! ADAYLIGIZI DESTEKLEYİP GELDİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDİYORUZ.