Site Rengi

DOLAR 34,5424
EURO 36,0063
ALTIN 3.006,41
BIST 9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 1°C
Karla Karışık Yağmurlu
Eskişehir
1°C
Karla Karışık Yağmurlu
Pts 3°C
Sal 5°C
Çar 7°C
Per 7°C

Nabi Avcı: ‘Birleşmiş Milletler’in 7. Dili Türkçe Olsun’

Nabi Avcı: ‘Birleşmiş Milletler’in 7. Dili Türkçe Olsun’
16.12.2021
A+
A-

Uluslararası Türk Dili Günü Etkinliği’ne Eskişehir Milletvekili Prof. Dr. Nâbi Avcı da katıldı. UNESCO Milli Komisyonu, Avrasya Yazarlar Birliği ve Pamukkale Üniversitesi paydaşlığında çevrimiçi gerçekleşen ve Azerbaycan, Özbekistan, Kazakistan, Kırgızistan, Türkmenistan UNESCO Millî Komisyon temsilcilerinin de katıldığı etkinlikte konuşan Nâbi Avcı, UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Öcal Oğuz ile 2010 yılında birlikte başlattıkları Türkçe Konuşan Ülkeler Milli Komisyonları Toplantıları’nın yeni bir açılımı niteliğinde olan bugünkü etkinliğin öneminden bahsetti.

Vilhelm Thomsen’in Göktürk Yazıtları’nı çözdüğünü ilan ettiği 15 Aralık tarihinin Uluslararası Türk Dili Günü olarak kutlanması münasebetiyle yapılan etkinlikte Nâbi Avcı, bir öneriyle konuşmasına devam etti: Birleşmiş Milletler’in  7. Resmî Dili olarak Türkçe’nin kabul edilmesi için yapılacak müracaata,  UNESCO Danimarka Millî Komisyonu’nu da ortak ederek, İskandinav etki alanından istifade edilebileceğini; böylece İskandinav UNESCO Millî Komisyonları’nın da işin içine katılmasının kolaylaşacağını ifade etti. Ülkemizde de başta Millî Eğitim Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Türk Dil Kurumu, YunusemreEnstitüsü, Maarif Vakfı, Türk Dünyası Vakfı ve üniversitelerimiz başta olmak üzere resmî ve sivil paydaşlarla bu gayretlerin tabana yayılması gerekliliğini vurguladı.

‘Türkçe bunu çok daha önceden hak ediyordu!’
Türkçe’nin Birleşmiş Milletler’in resmî dilleri arasına alınması için kadirşinas halefi Prof. Dr.Öcal Oğuz’un sürdürdüğü girişimlerden duyduğu memnuniyeti dile getiren Avcı, Türkçe’nin bunu çoktan hak ettiğini sözlerine ekledi. Üç dönem önce, Paris’te UNESCO Genel Konferansı’nda Millî Eğitim Bakanı olarak yaptığı konuşmasına İngilizce başlayıp sonra Türkçe devam ettiğini hatırlatan Avcı, konuşmasından sonra kendisini hararetle tebrik eden ülke temsilcilerinin çokluğundan da anlaşıldığı üzere bu konuda uluslararası desteğin çok net ortaya çıkacağını vurguladı. Nitekim, UNESCO Türkiye Millî Komisyonu’nun Afrika ülkeleri ve daha sonra da Güneydoğu Avrupa Ülkelerinin katılımıyla gerçekleştirdiği toplantılarda da Türkiye’ye ve Türkçe’yehatırlı öncelik verildiğini anlatan Nâbi Avcı, bu konuyu gündemde tutmak ve basında yer almasını sağlamak için herkese, her düzeyde görevler düştüğünü belirtti. Prof. Dr. Nâbi Avcı, yakın bir gelecekte, Birleşmiş Milletlerin 7. Resmî Dili olarak Türkçe’nin kabul edildiği bir toplantıda buluşmak temennisiyle sözlerine son verdi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.