Site Rengi

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir °C
Eskişehir
°C
°C
°C
°C
°C

(ÖZEL) Eski giysilerin iplerinden harika eşyalar dokuyor

(ÖZEL) Eski giysilerin iplerinden harika eşyalar dokuyor
19.08.2025
A+
A-

Bilecik’in Bozüyük ilçesinde yaşayan 64 yaşındaki Fatma Pehlivan isimli kadın, eskimiş giysilerin iplerinden, kilim, yolluk ve çanta gibi çeşitli eşyalar dokuyarak hem atıkları değerlendiriyor, hem de çevre kirliliğini önlüyor.

Annesinin evinin bir odasına kurduğu atölyede eskimiş giysilerin iplerini dokuyarak birbirinden güzel eşyalar yapan Fatma Pehlivan, bir sonraki amacının doğaya büyük zarar veren çöp poşetlerini toplayıp dokuduktan sonra onları pazar çantası haline getirmek istediğini söyledi. Fatma Pehlivan yaptığı açıklamada; “Ben çocukluğumdan beri el sanatlarını çok seven bir insanım. Çocukluğumda da ananem kilim dokurdu. O dokuduğu kilimler benim çok hoşuma giderdi. Ben de kilim dokuma kursuna gittim. Kursta bunu öğrendim. Tezgahımı aldım. Kendi kendime ve çevremin desteğiyle dokumaya başladım. Bütün giysiler çöpe atılıyor. Çöpte doğada atık haline geliyor ve pislik oluyor. Bunların geri dönüşümü olması gerekiyordu. Bunu düşündüm. Eski giysileri, eski sökülmüş kazakları yakınlarım getirdiler ve onları ip haline çevirdim kilimler dokudum. Eski nevresimler, eski giysiler, eski kotları yıkayıp temizleyip kesip ip haline getirip dokumaya başlayıp yolluk haline getirdim. Eski kot pantolonları kesip dokuyup bunları yeleklere, kıyafetlere dönüştürdüm. Hem kotlardan hem nevresimlerden dokuma tekniğinden çıkardığım şeylerden plaj çantaları yaptım. Bundan sonraki düşüncelerim, doğaya naylon poşetler çok zarar veriyor. Doğada bunlar erimiyor. Çöp poşetlerini toparlayıp ve ip haline getirdikten sonra dokuyup dikip pazar çantası haline getirmek.” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.