Site Rengi

DOLAR 33,9875
EURO 37,8340
ALTIN 2.821,35
BIST 9.577,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 25°C
Parçalı Bulutlu
Eskişehir
25°C
Parçalı Bulutlu
Sal 24°C
Çar 23°C
Per 23°C
Cum 23°C

İran’dan gelen görme engelli çift sokak müzisyenliği yaparak geçimini sağlıyor (Video Haber)

İran’dan gelen görme engelli çift sokak müzisyenliği yaparak geçimini sağlıyor (Video Haber)
04.09.2024
A+
A-

Eskişehir’e İran’dan gelen doğuştan görme engelli çift geçimlerini sokak müzisyenliği ile sağlarken, kendileri gibi olan diğer vatandaşlara da çağrıda bulunarak evde kalmamalarını ve enstrüman öğrenmelerini tavsiye etti.

Küçük yaşlardan itibaren enstrüman öğrenmeye başlayan doğuştan görme engelli Mahdi Saadet ve Zeynep Salehi çifti, yaşadıkları bir takım sıkıntılar üzerine memleketleri olan İran’ı terk etti. Sokak müziği de yapamadıkları ülkelerinden ayrıldıktan sonra Türkiye’ye yerleşen çift, sanatlarını Eskişehir’de sürdürmeye karar verdi. Kentin merkezi noktalarında gitar ve melodika gibi enstrümanlar çalarak şarkı söyleyen görme engelli çift, vatandaşların hem takdirini hem de sevgisini kazandı. Gören bireylerin bile güçlükle öğrendiği enstrümanları büyük bir ustalıkla çalarak geçimlerini sağlayan İranlı çift, kendileri gibi olan diğer vatandaşlara da çağrıda bulundu. Müziğin kulağa bağlı olduğunu vurgulayan çift, görme engellilerin kendileri gibi bolca dışarıya çıkmalarını ve enstrüman öğrenmelerini önerdi.

“Görme engelliler için müzik öğrenmek daha kolay”

İranlı sokak müzisyeni Mahdi Saadet, “Ben müziği 10 yaşımdayken İran’da öğrenmeye başladım. İran’da sokak müziği yapamayız çünkü biraz sıkıntılı. Orada sadece müzik öğretmeniydim. Eşimle 15 yaşımdayken okulda tanıştık, sonradan Türkiye’ye geldik. Doğuştan görme engelliyiz, ancak zor olmadı. Bir insan doğuştan görme engelli olduğu zaman duruma alışıyor. Yaşamak da o kadar zor olmuyor. İnsanlar müziğimizi seviyorlar, bize destek oluyorlar. Görme engelliler için müzik öğrenmek daha kolay. Çünkü müzik duyuluyor. Yani kulağa bağlı. Onun için görme engellilere öğretmek için sıkıntı olmaz. Türkiye’de hiç öğrencim yok ama İran’da görme engelli çok öğrencim vardı. Görme engellilere bunu söyleyebilirim; dışarıya çıkın, evde kalmayın ve müzik falan öğrenin. Tek evde kalmakla yaşamak olmaz. Görme engelliler bazen korkup dışarıya çıkamıyorlar. Onun için söylüyorum; dışarıya çıkın, evde kalmayın” dedi.

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.