Site Rengi

DOLAR 34,5387
EURO 36,0046
ALTIN 2.994,87
BIST 9.539,91
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 16°C
Yağmurlu
Eskişehir
16°C
Yağmurlu
Cts 1°C
Paz 1°C
Pts 2°C
Sal 4°C

Piyasaya Değil Kişiye Özel

15.08.2019
A+
A-

Tasarımcılar, uzun yıllar ve yoğun çabalar sonucu ortaya çıkarttıkları ürünlerinin fabrikasyon ürünlerle karşılaştırılmasından dert yanıyor. 
Makineleşmeyle birlikte kişiselleşmekten çıkan standart ürünlerin yanı sıra tasarım ürünler kişiye özel ve nadide olarak üretiliyor. Gelişen teknolojinin sonucunda tek tip olarak piyasaya sürülen ucuz ve ulaşımı kolay ürünler el emeği ve kişiye özel ürünleri ikinci planda bırakıyor. Tasarımcılar, büyük bir emek ve yetenekle meydana getirdikleri tasarımların fiyatlarını yüksek bulan vatandaşların, emeklerini makine çıkışlı ürünlerle kıyaslamalarından şikayetçi. 
Eskişehir’de yaşayan 29 yaşındaki Beyza Çolakoğlu, fabrikasyon ürünlerin yerine özgün tasarımlar ortaya çıkartmanın bir araştırma sürecinden geçmesi gerektiğini dile getirdi. Piyasa ürünlerinin hızlı ve ucuz meydana geliyor olmasını neden göstererek butik üretimin insanlar tarafından pahalı bulunmasından şikayetçi olan Çolakoğlu, “İnsanlar doğal olarak tüketmeye alışıklar ve bunu en hızlı, en çabuk nasıl yapıyorlar? Ucuz yollara kaçarak yapıyorlar. Ama değerli bir şeyi ucuza almanız mümkün değil. Mesela ben şu anda polimer kil ile çalışıyorum. Müşterilerim bana geliyor ve, 'Bu kil, yani neden bu kadar pahalı?' diyor. Açıklamaya çalışarak, 'Bunu bir metal şekilde alsaydınız, metal alsaydınız, altın alsaydınız, gümüş alsaydınız bunun fiyatı bundan bir 5 kat daha fazla olacaktı. Kil olabilir. Malzemesi çok dayanıklı olmayabilir. Ama bu özel tasarım, butik bir ürün ve bunun içinde senin emeğin var, içine kattığın duygun var" diyorum” dedi. 

“İnsanların emekten haberleri yok" 
El işçiliği ürünlerde emeğin geri planda tutulmasından yakınan Resim Öğretmenliği bölümü mezunu Beyza Çolakoğlu, ortaya bir ürün çıkarana kadar tasarımcının çok fazla aşamadan geçtiğini belirtti. Çolakoğlu, “İnsanlar ben bu ürüne neden bu kadar para veriyorum diye aradığında, hani bunu size sormadığında kendi kafasında bir yargı oluşturuyor. İşte “keyfi fiyat yükseltiyorlar” gibi bir yargı oluşturuyorlar. O şekilde gerçekten yapanlar da var, yok değil. Ama bu ürünlerin bir emek kısmı var. Bu emeğin öncesinde insanın bir kendini geliştirme kısmı var. Başlangıç aşamasında önce kendimizi geliştiriyoruz. Kendimizi geliştirdikten sonra malzeme araştırması oluyor. Bu malzemelerin de bize bir maliyeti oluyor” sözleriyle yapılan işte çabanın önemini vurguladı. 

“Benim işlerimden sadece 1 tane var ama kişiye özel değil” 
Yıllar süren çalışmalarının ardından kendine ait bir marka kuran ve satışlarını sosyal medya üzerinden gerçekleştiren tasarımcı Beyza Çolakoğlu, bir tasarım için önce fikrin daha sonra da yaratıcılığın gerektiğini söyledi. Çolakoğlu, “Bunun için bir zaman harcıyoruz. Ve yaptığımız işler genelde 1 tane oluyor. Yani pahalı olmasının asıl sebebi de bu süreçler ve bu süreçlerle beraber aynı zamanda sadece tek bir insanda olması. Kişiye özel kavramı biraz daha farklı. Kişiye özel, yaptığınız kişiye özel olması. Benim yapmış olduğum işlerden sadece 1 tane var ama kişiye özel değil” diyerek tasarımların nadide ve özgün olması gerektiğine değindi. 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.