Prof. Dr. Bülent Görenek Kalp Rahatsızlıkları Hakkında Bilgilendirdi
Dr. Sinan İbiş ile Güzel Hayat programına konuk olan Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Bülent Görenek, Covid-19 sürecinde kalp sağlığını desteklemenin yollarının ele alındığı programda kalp rahatsızlıkları hakkında bilgiler verdi.
Prof. Dr. Bülent Görenek, tehlikeli ritim bozukluklarında hastaların çarpıntıdan çok baş dönmesi, göz kararması, bayılma gibi şikâyetlerle kendilerine geldiğini vurguladı. Bazı durumlarda mesela heyecanlanınca, koşarken ya da fazla çay-kahve tüketince kalbimizdeki ritmin hızlanmasının ve bir miktar ritim bozukluğunun doğal olduğunu belirten Prof. Dr. Bülent Görenek, kendilerini asıl korkutanın ise kalbin kendisinden kaynaklanan kalp kapak, kas ya da elektriksel sistemi kaynaklı çarpıntıların olduğunu ve bunlara ehemniyet vererek tedavi etme yoluna gittiklerini söyledi.
Covid-19 sürecinin kalp hastalarını çok olumsuz etkilediğini belirten Prof. Dr. Bülent Görenek, bu süreçte kalp yetersizliği olan hastaların sorunlarına bir de akciğer ile ilgili sorunlar eklenince istenmeyen durumların ortaya çıktığını kaydetti. Covid-19’un doğrudan sebep olduğu miyokardit (kalp kası iltihabı) gibi kalp hastalıklarını da gördüklerini dile getiren Prof. Dr. Bülent Görenek, miyokarditin yeni gelişen kalp yetersizliklerinin en önemli nedenlerinden biri olduğunu söyledi. Covid-19’un kalp ritim bozukluğu olan hastalarda önemli çarpıntıları tetiklediğini ve ölümlere sebep olduğunu belirten Prof. Dr. Bülent Görenek, Covid-19 hastalarında kanda pıhtılaşmanın da arttığını ve bunun da kalp damarlarının tıkanmasına ve kalp krizine neden olabildiğini ifade etti. Kalp krizlerinde Covid-19’daki artıştanziyade kalp hastalarının hastaneye başvurularında görülen ciddi azalmaların kendilerini tedirgin ettiğini belirten Prof. Dr. Bülent Görenek, yapılan araştırmaların pandemi döneminde göğüs ağrısı olan hastaların ancak yarısının hastanelere başvurduğunu gösterdiğini ve bunun da evde ölümleri artırdığını ifade etti.
Kalp krizi belirtileri ve kriz anında yapılabilecekler hakkında da bilgiler veren Prof. Dr. Bülent Görenek, göğüs ağrısının çok önemli bir kalp krizi semptomu olduğunu söyledi. Prof. Dr. Bülent Görenek, kalp krizindeki göğüs ağrısının diğer göğüs ağrılarından çok farklı olduğunu ve göğüste iman tahtası denilen kravat bölgesinin arkasında baskı tarzında bir hissin, ağrının ve sıkıntının oluştuğunu ve beraberinde bariz bir terleme ile geliştiğini ifade etti. Kalp krizi durumunda derhal 112 aranarak ambulans çağrılması gerektiğini ve ambulans gelene kadar da hastanın sakin bir yere oturması, kravatı varsa açması, rahat ettirilmesi ve hiçbir şekilde kendisinin ya da yakınlarının arabası ile hastaneye gitmeye çalışmaması gerektiğini önemle vurgulayan Prof. Dr. Bülent Görenek, 112 acil durum ambulanslarında kalp krizlerine direkt olarak müdahale edebilen ünitelerin bulunduğunu ifade etti.