Site Rengi

DOLAR 34,4924
EURO 36,2075
ALTIN 2.963,79
BIST 9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 18°C
Parçalı Bulutlu
Eskişehir
18°C
Parçalı Bulutlu
Cum 17°C
Cts 0°C
Paz 2°C
Pts 3°C

Prof.Dr. Günay Dünya Bankası Toplantısına Katıldı

Prof.Dr. Günay Dünya Bankası Toplantısına Katıldı
27.04.2020
A+
A-

AK Parti Eskişehir Milletvekili Prof. Dr. Emine Nur Günay, Dünya Bankası ve IMF Parlamenterler Ağı tarafından düzenlenen online toplantıya katıldı. Prof. Dr. Günay toplantı ile ilgili: Katılan parlamenterler ülkelerinde Covid-19 sürecinde sağlık, sosyal ve ekonomik alanlarda uygulanan önlemleri paylaştılar. Politika ve önlemlerin yanı sıra parlamenterler bazı gözlem kaygılarını aktardılar. Bunların başında bölgesel farklılıkların Covid-19 ile mücadelede küresel sorunlar yaratabileceği ve en az gelişmiş ülkelerdeki mücadelenin başarısız olması durumunda tüm dünyayı olumsuz  etkileyebileceği vurgulandı. Bu nedenle Dünya Bankasının bu ülkelere yönelik özel destek politikaları geliştirmesi önerildi.”şeklinde değerlendirmede bulundu.

Aile içi şiddette artış
Covid-19 Sürecinin önemli etkilerinin birinin de aile içi şiddetteki artış olduğu biliniyor. Yapılan toplantıda bu konunun da altının çizildiğini dile getiren Prof. Dr. Günay, “Hemen hemen her ülkede bu dönemde aile içi şiddetin arttığı ve acilen bu konuda önlemler alınması gerektiği vurgulandı. Bundan en çok kadınların ve çocukların mağdur olduğu paylaşıldı.” şeklinde konuştu.

TBMM’yi örnek gösterdi
Covid-19 Sürecinde hükümetlerin hızlı aksiyonlar almasının gerekliliğinin vurgulandığı toplantıda Prof. Dr. Günay TBMM’yi örnek gösterdi ve Türkiye’den örnekler verdi. Günay, “Bazı ülkelerde bu süreçte parlamentoların yeterince etkin rol oynayamadığı ve daha etkin bir sistem için neler yapılabileceği tartışıldı. Burada Türkiye olarak tüm destek paketlerinin parlamentodan geçtiği, haftasonu dahil çalıştığımızı ve yürütme tarafından uygulandığını anlattım” şeklinde konuştu.

Covid-19 sonrası dönem değerlendirildi
Prof. Dr. Günay ayrıca: “En önemlisi birinci fazın içinde olduğumuz ancak ikinci faz yani karantina sürecinden normal hayata geçiş döneminin nasıl olması gerektiği tartışıldı. Tüm parlamenterler Covid-19 sonrası nasıl bir dünya ile karşılaşacağımız ve nasıl bir ekonomik sürece gireceğimiz konusunda belirsizlikler konusunda kaygılarını dile getirdiler. Bu belirsizliğin sosyal ve ekonomik hayata etkisi kadar uluslararası ilişkileri de etkileyeceği konusunda herkes hemfikirdi. En çok üzerinde duruşan konu ‘multilateralism’ yani çok taraflı işbirliğinin ön planda olması gerektiği vurgulandı.” şeklinde değerlendirmede bulundu.

Türkiye deneyimini Dünya ile paylaştı, çağrıda bulundu
Prof. Günay: “Diğer ülke deneyimlerini dinledikten sonra Türkiye’nin bu sürece ne kadar hazırlıklı olduğunu ve süreci ne kadar sistematik yönettiğini bir kez daha farkettim. Ocak ayından itibaren sağlık, sosyal ve ekonomi alanlarında uygulanan politikaları ve verilen destekleri özetledim. Bir de şunu farkettim, ülkemizin sağlık ve araştırma altyapısının ne kadar sağlam olduğu ve bu süreçte ne kadar esnek bir yapıda ihtiyaç olan tıbbi malzemelerin hemen üretebildiği oldu. Ancak en önemlisi Türkiye olarak sadece ülke içinde verilen mücadelenin yanında 34 ülkeye nasıl destek verildiğini paylaştım. Buradan tüm ülkelere çağrıda bulundum. Ulusal bazda ne kadar başarılı olursak olalım bu küresel pandemiyi ancak uluslararası dayanışma ve işbirliği ile atlatabileceğimizi anlattım. Burada Dünya Bankası’na önemli görevler düşüyor, bu süreçte daha aktif olabilir, önerilen çok taraflı girişimin liderliğini yapabilir. Sadece bu salgını atlatmak değil bundan sonra da yaşanacak salgınlara uluslararası düzeyde hazırlıklı olmak için kalıcı bir sistemin kurulması gerekiyor.” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.