Site Rengi

DOLAR 32,2081
EURO 34,8604
ALTIN 2.444,95
BIST 10.218,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 15°C
Az Bulutlu
Eskişehir
15°C
Az Bulutlu
Paz 18°C
Pts 16°C
Sal 17°C
Çar 20°C

Prof. Dr. Hasan Gönen Haberötesi’ne Konuştu

15.08.2019
A+
A-

Mavi Radyo Haberötesi Haber Müdür Saadet Yörükçü'nün konuğu Prof.Dr. Hasan Gönen'di.

Hasan Hocam, bizimle bu sohbeti yaptığınız için öncelikle teşekkür ederiz. Siz eylül 2011 ve nisan 2018 yılları arasında iki dönem Eskişehir Osmangazi Üniversitesi rektörlüğü yaptınız. Maalesef 5 nisan tarihinde gerçekleşen menfur bir saldırı sonrasında da kendi inisiyatifinizle görevinizden ayrıldınız. O günden sonra sonra da sessiz kalmayı tercih ettiniz. Herkes konuştu ama bir de sizin ağzınızdan dinlemek isteriz. ESOGÜ’de mâlûm olayın en canlı tanığı olarak buyurun, söz savunmanın dersek hocam… 

5 Nisan 2018 günü üniversitemizin olumlu gündemlerle öne çıkmasını tercih ettiğimiz halde üniversitemiz eğitim fakültesi bünyesinde meydana gelen menfur saldırı dolayısıyla kaybettiğimiz dört mensubumuzun acısını hala yüreklerimizde taşımaya devam ediyoruz. Malum olduğu üzere tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesinden, üniversitemize yüksek lisans ve doktora eğitimi almak üzere gönderilmiş araştırma görevlisinin tarafına açılan üçüncü soruşturma evrakının kendisine teslim edilmesiyle birlikte aşırı sinirlenerek arabasından bulundurma ruhsatlı tabancasını alarak soruşturma açılmasını isteyen şikâyetçi araştırma görevlisi ve soruşturmaya konu iki şahit akademisyen ve eğitim fakültesi sekreterini katletmiştir.

Hasan Hocam sizin rektörlüğünüz döneminde üniversitede muazzam bir yapılaşma oldu. Mâlûm siz de inşâat mühendisi kökenli bir akademisyensiniz. Yeni rektörlük binası, ek derslikler, fakülte binalarının yenilenmesi gibi… Bu konuda neler söylemek istersiniz?

Kamuoyunun hatırlayacağı gibi 2017 yılında bazı üniversite giriş sınav sorularının daha düşük katsayılarla çarpılması yüzünden mağdur olan öğrencilerin sorumluluğunu almak üzere ÖSYM başkanımız görevinden istifa etmişti. Benzer şekilde Üniversitemiz Feto soruşturma komisyonu görevini devletin bekası ve kul hakkını gözeterek titizlikle yapmış olmasına rağmen bu tür hadiselerin üniversitemizde meydana gelmesi üniversitemizin kamuoyundaki imajını zedelememek ve vicdani sorumluluk sahibi olmak adına rektörlük görevimden 11 Nisan itibariyle istifa etmeyi uygun buldum. İdari ve hukuki süreçler devam ettiğinden dolayı daha fazla bilgi, süreçler tamamlandığında kamuoyuna daha geniş açıklamalar yapılacaktır.

Hocam şüphesiz üniversitenin içinde bulunan sağlık uygulama ve araştırma hastanesi yani halk diliyle ‘tıp fakültesi’ hastanesi ciddi bir öneme sahip…

8 Eylül 2011 tarihi itibariyle göreve geldikten sonra üniversitemizde yaşayan kampüs, sosyal dokular, kaliteli eğitim ve teknoloji ve spor tesislerinin tamamlanması vaadimi teker teker gerçekleştirmeye çalıştım. Rektörlük binamız, fakülte binamız ve tıbbi cihazlarıyla birlikte diş hekimliği fakültesi binalarımızın tefrişatını tamamladım. İlahiyat fakültemiz uygulama camisi aynı hızla ibadete ve ders uygulamalarına açıldı. Sosyal doku olarak önce cumhuriyet parkı içerisindeki gazi park kafeteryası ve araba yıkama tesisiyle birlikte papyon kafeterya hizmete alındı. Daha sonra akademi kafeterya, farklı yiyecekler sunan lokantalar, banka şubesi ve öğrencilerimizin her türlü ihtiyacını karşılayabilecek yirmi mağazalı merkezi çarşı hizmete açıldıktan sonra otaci acil kafeteryası hizmete açılmıştır. Bu sosyal tesislerin hepsi yap işlet devret modeli ile devletten hiçbir destek alınmadan gerçekleştirilmiştir.

Sizin döneminizde ciddî yatırımlar yapıldı. Techîzât olarak polikliniklerin yenilenmesi ve genişlemesi olarak… Gelinen nokta ile alâkalı siz neler söylemek istersiniz?

Odunpazarı belediyesinin yanında bulunan yabancı diller bölümümüz inşaatı üç blok halinde tamamlanarak hem yabancı diller bölümümüze hem de Türkçe öğretim merkezimize hizmet vermek üzere üniversitemiz meşelik kampüsünde hizmet vermesi sağlanmıştır. 

Hasan Hocam, sizinle birlikte ESOGÜ yerleşkesi sosyal donatı alanlarında da bir çığır açtı. Eskiden sadece acilin önünde bir kafeterya vardı. Bir de yerleşkenin dışında restaurant… Ama siz sosyal donatı alanlarını genişlettiniz. Öğrencilerin ve ziyaretçilerin hoşça vakit geçirebileceği bahçeli kompleksler meydana getirdiniz. Bu konuda neler söylemek istersiniz?

Turizm fakültemizin 110 yataklı uygulama oteli ve ülke ve şehir dışından üniversitemizden eğitim almak üzere gelecek öğrenci ve araştırma görevlilerin misafir edileceği öğrenci misafirhanesi de tarafımızdan tamamlanmıştır. Yeni kurulan üniversitelerde ilk beş altı yılda tamamlanması gereken merkezi laboratuvar binası da içindeki analiz cihazlarıyla birlikte tarafımızdan tamamlanmıştır. Ayrıca mühendislik mimarlık fakültemiz inşaat mühendisliği bölümüne son teknolojilerin kullanıldığı yapı laboratuvarı inşa edilmiştir. Bilim sanayi teknoloji bakanlığının desteğiyle içerisinde otuz beş ar-ge şirketinin araştırma geliştirme yaptığı teknopark binası da hizmete alınmıştır.  Göreve geldiğimizde koğuş sistemine sahip olan üniversite hastanemizde otelcilik hizmetlerini insan onuruna yakışır hale dönüştürmek üzere özel odaların tanzimine başlanmış ve hastanemizin yarısı modern odalara dönüştürülürken poliklinikler girişi revize edilmiş ve MR, Tomografi ve benzer tıbbi cihazlar hastanemize kazandırılmıştır. Prof.Dr. Esat Erenoğlu yüz beş yataklı yoğun bakım hastanemiz bugünlerde hizmete alınmak üzere olduğu gibi çeşitli servisler de yenilenmiştir. Yirmi bin metrekare kapalı alana sahip diş hastanemiz de bugünlerde hizmete alınmak üzeredir.

Gelecekte üniversite olimpiyatları ve Eskişehir’imizin gururu Eskişehirspor’umuza altyapı hizmeti vermek, ayrıca spor müsabakalarının ve mezuniyet törenlerimizin yapılacağı toplamda on bin seyircili stadımızın beş bin seyircili kompleksi tamamlanmış ve iki yıldır da mezuniyet törenlerimiz kendi stadımızda yapılmaktadır Eğitim fakültesi, Eğitim bilimleri enstitüsü, tarafımızdan kurulan biyomedikal mühendisliği ve enformatik bölümünün de içinde yer alacağı eğitim bloğu da tamamlanmak üzeredir.  Üniversitemizin kanalizasyon sisteminin geliştirilmesi ve benzer altyapı eksiklikleri ve yeşil alan oluşturma ihtiyacı büyük ölçüde karşılanmıştır.

Hasan Hocam, siz geçmişte Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı oldunuz. 2009 seçimlerinde AK Parti’nin adayı idiniz. Kısmet olmadı, seçilemediniz. Peki şimdi bu hafta, önümüzde bir seçim var. Sizin düşünceleriniz, öngörüleriniz nelerdir?  Peki son olarak Hasan Gönen yeniden siyaseti düşünür mü, yeniden aday olur mu? Açık yüreklilikle öğrenmek istiyorum. Hasan Gönen’in 2019 seçimleri işe ilgili bir düşüncesi var mıdır?

Ülkemiz dünya eko politiğinin batıdan doğuya kaydığı bu süreçte çok önemli bir dönemeçten geçerken Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçiş yapmak üzeredir. Bu yeni sistemin ülkemizin orta gelir tuzağından yüksek gelir grubuna yükselmesine vesile olacağını düşünüyorum. Dolayısıyla Cumhur İttifakının desteklenmesini olumlu buluyor ve kendi adıma kuvvetle destekleyeceğimi ifade ediyorum. İnşallah yeni yönetim sisteminin ülkemize, milletimize ve gönül coğrafyamıza çok büyük yararlılıklar getirecektir. Rektörlük görevimin bitmesi dolayısıyla vatandaşlarımızın 2019 yerel seçimlerde şahsımı belediye başkan adayı olarak görmek istemeleri bizi ziyadesiyle onurlandırmaktadır. Bu konunun takdiri elbette ilgili kurum ve yöneticilere aittir.

Hocam bu güzel sohbet için Mavi Radyo ve Haberötesi ve şahsım adına çok teşekkür ederim.

Aslında ben teşekkür ederim.  Gerçekten çok güzel samimi bir sohbet oldu. Kolaylıklar diliyorum.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.