Site Rengi

DOLAR 34,5424
EURO 36,0063
ALTIN 3.006,41
BIST 9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 16°C
Karla Karışık Yağmurlu
Eskişehir
16°C
Karla Karışık Yağmurlu
Cts 1°C
Paz 2°C
Pts 4°C
Sal 5°C

‘Semazenlik Ruhun Gıdasıdır’

15.08.2019
A+
A-

Her dinin ve her ırkın saygı duyduğu, her dilin anladığı ve görenlerin aşkla izlediği Sema törenleri, hayatımıza ışık tutmaya devam ediyor.

Semazenlikten, Sema törenlerine, günümüzde sıkça rastladığımız sema gösterilerine kadar birçok konuda açıklama yapan ve bizlere en doğru bilgileri sunan bir Semazen ile özel bir röportaj gerçekleştirdik.

 

Semazen Nedir?

 

"Semazen, Farsça Sema vuran yani Sema eden demektir. Sema eden dervişlere ise Semazen denir."

 

Nasıl Semazen Olunur?

 

"Sema yapmayı öğrenmek isteyen Derviş, sağ avucuna biraz tuz alır,  saygılı bir şekilde Sema tahtasına gelir. Önce baş keserek içli bir niyaz arz eder. Daha sonra sol dizimi büküp çökerek çiviyi öper. Avucundaki tuzu çivinin etrafına serper, sonra da ayağa kalkıp tekrar baş keserek, Sema tahtasının üzerine çıkar. Çivi sol ayağının baş parmağı ile iki parmağının arasına takıp sağ kolu üstte olmak üzere kollarını göğsünün üstüne çaprazlama bağlayarak avuçları ile omuz başlarını tutar. Sağ ayağını geriye iterek sol ayağı üzerinde dönmeye başlar. Bu yeni öğrenciye 1'inci gün 3, 2'inci gün 5 satılır yani döndürülür. İlk meşkler ayaklar çiviye takılı olarak yapılırken sonraki aşamalarda kol açmak, direk tutmak, hiç  şaşmadan  ilerlemek gibi usuller öğretilir. Başarı sağladıktan sonra eğitim yeri matbahtaki meşk yerinden Sema haneye kaydırılır.  Burada eteklerin hızlı Sema ile şemsiye gibi açması öğretilir. Eğitimin sonunda semazen başı müptediyi  sıkı bir sınavdan geçirir. Başarılı olma durumunda da  sonuç Şeyh efendiye arz edilir.  Şeyh de sınavı geçen bu Dervişe bir mukabele günü öğlen namazından önce müptedi mukabelesi yaptırarak onu Semazenler arasına sokar. "

 

Semazenlikte Dikkat Edilmesi Gereken Şeyler Nelerdir?

"Namaz kılınmadan, Kur'an-ı Kerim okunmadan ve edep sahibi olmadan, sema olmaz. Saydıklarımızın içerisinde en önemlileri de namaz kılmak ve Kur'an-ı Kerim okumaktır. Edep bir insana yakışan en güzel şeydir. Her işin başı edeptir. Şeytanı kahreden tek şey edeptir. Allah bilinmeden, Peygamberimiz anlaşılmadan, Kur'an idrak edilmeden semazenlik olamaz. Namaz yok, Kur'an yok, edep yok, saygı yok, sevgi yokken semazenlik bir sembolmüş gibi yapılamaz. Günümüzde böyle gibi adlandırılanlar var. Bu bizim yolumuza uygun bir şey değil. Bu Hz. Mevlana'nın yolundaki muhabbete zarar verir. Aksine Semazenlik Allah ile yaşayıp peygamber efendimizin ahlakına ve muhabbetine layık olmaktır. Yoksa ki Hz. Mevlana'nın iki güzel sözüyle gibi değil. Hz. Mevlana'nın yolu sadece semazenlikten ibaret değil."

Kıyafetlerinizin Anlamı nedir?

"Siyah hırka kabiri ve toprağı, tennure saflığı ve kefeni, sikke ise tevhidi ve mezar taşını ifade eder.

Düğünlerde, Açılışlarda ve Bazı Kutlamalarda Yapılan Sema Gösterileri Hakkında Ne Düşünüyorsunuz?

"Kimseyi hakir görmek ve küçümsemek bizim haddimize değildir. Semazenlik manevi geçim kaynağıdır. Ruhun gıdasıdır. Hayattaki herkesin bir sorumluluğu vardır. Büyüklerimiz edebe ve erkana uygun yerlerde, geçim kaynağında sıkıntı varsa, değer biçmeden sema gerçekleştirebileceğini söyler. Edebe ve erkana uygun yerlere ekmek ve rızık için gidilebilir. Düğün sahibine miktar biçmek uygun değildir. Burada bir şey satılmıyor. Öyle yapan arkadaşlarımızda var. Bir işe para girdiğinde maneviyatı kaybolur. İki dönmek, yada gösteri yapmak değil bu.  Davet edildiği zaman Sema Dedesi'nden destur almalıdır. Git yada gitme derse ona göre hareket etmelidir. İnsanların mutluluğu, huzuru bulmalarıdır önemli olan. Hizmet illaki parayla olmaz. Amaç, niyet manevi hizmettir. İnsana hizmet Hakka hizmettir."

 Semazen Olduktan Sonra Nasıl Hissetmeye Başladınız?

"Gönülle haşır neşir oluyorsunuz. Mantıkla vedalaşıp, gönüle sirayet etmektir. Akılda hep hesap kitap vardır. Ama gönül hesapsız kitapsızdır. Gönüllü Semazen de hizmet içinse geliriz der. Büyüklerimiz şöyle der Uçak tek kanatla uçamaz. Dünya için çalışacağız ama dünyaya esir olmayacağız. Sufizm bir ilaçtır. Görebilene, yaşayabilene ve hissedebilene…

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.