Seyitgazi Ziraat Odası Başkanı Erden: Şeker Pancarı Üreticisi Kırgın ve Küskün
Seyitgazi Ziraat Odası Başkanı Erhan Erden: Şeker Pancarı Üreticisi Kırgın ve Küskün
Seyitgazi Ziraat Odası Başkanı Erhan Erden, son zamanlarda artan şeker fiyatlarıyla ilgili açıklamalarda bulundu.
Devletimizin şeker piyasalarındaki yaşanan gelişmeleri iyi analiz ederek şeker pancarı üretiminden uzaklaşan çiftçimizi teşvik edici yeni adımlar atması lazım.
19 Ocak 2022 tarihinde 800 TL/Ton olarak açıklanan şeker pancarı avans fiyatını %25 artırarak 1.000 TL/Ton yaparken prim ve ek ödemelerle şeker pancarı avans fiyatı 1.100 TL/Ton fiyatı olarak açıklandı. Fakat tüm bu üretim açısından olumlu gelişmelere rağmen piyasalardaki olumsuzluklardan dolayı şeker pancarı üretimi açısından istenilen sonuçlar alınamadı.
TÜRKŞEKER’in 8.5 milyon ton civarı pancar kotası bulunurken, bu kotanın bu sene 7 milyon tonun altında bir taahhüt alınabildiği söylenmektedir.
Özellikle belirtmek isteriz ki şeker fabrikaları bulunduğu bölgede sadece şeker pancarı ve şeker üretimi yapmakla sınırlı kalmayıp hayvancılığın gelişmesine de çok büyük katkı sağlamaktadır.
Geçen yıl Mart ayında kotasının tamamı kadar çiftçiden taahhüt alan TÜRKŞEKER’in bu yıl Nisan ayının ilk haftasına gelinmesine rağmen kotasını dolduramaması, çiftçinin pancar üretiminden uzaklaştığı anlamına geliyor.
Bu yıl sahayı yakın takip ettik, üreticilerimizin pancar ekmeyeceğini bildiğimiz için sesimizi duyurmak için sıkça yetkililere bilgi verdik.
Pancarın fiyatı biraz daha yükselsin de çiftçi üretimden çekilmesin diye basın açıklamaları yaptık. Ama maalesef Türk Şekerin açıklamaları, vermiş olduğu fiyatlar üreticilerimizi tatmin etmedi.
Bu nedenle Şeker zamlarının faturası pancar çiftçisine kesilmesin. Şekere yapılan zamların gerekçesi olarak şeker pancarına verilen fiyatı gösterenler var. Pancar fiyatı çok arttığı için şekere zam yapıldığı ifade ediliyor. Oysa son iki yılda pancar çiftçisine verilen alım fiyatı dikkate alındığında zamların pancar alım fiyatına bağlanamayacağı çok açık.
Elbette pancara verilen fiyatın şeker üretim maliyetine bir yansıması var. Fakat, şeker üretiminde enerji başta olmak üzere diğer giderlerde de çok büyük artışlar oldu.Şuan görünen o ki kotalar serbest oldu. Şimdi ‘herkes ne kadar ekerse eksin’ deniliyor. Bundan önceki seneler kota alacağız diye çiftçilerimiz kota almak için servet ödediler şimdi kotanın yüzüne bakan yok.
Mısır, buğday ve ayçiçek üreticileri devletten destek alıyor ama pancar üreticilerine destek verilmiyor.
Pancar üretiminin azalması demek dışarıdan şeker ithal etmek, nişasta bazlı şekere daha fazla bağlanmak demek.
Sonuç olarak bu yıl gübre, sulamada kullanılan elektrik, diğer girdilerdeki yüksek zamlar, pancar paralarının çok geç ve parça parça ödenmesi ve fabrikaya teslimde yaşanan sıkıntılar nedeniyle 2022 üretim yılında pancar üretimini bırakma sebebi olarak değerlendirebilir.