Site Rengi

DOLAR 34,5366
EURO 35,9889
ALTIN 3.007,14
BIST 9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 16°C
Karla Karışık Yağmurlu
Eskişehir
16°C
Karla Karışık Yağmurlu
Cts 1°C
Paz 2°C
Pts 4°C
Sal 5°C

Simülatör Eğitimi Güven Aşılıyor

15.08.2019
A+
A-

Sürücü adaylarının aldıkları eğitimlerden sonra, akan trafikte başarılı olmalarının en önemli sebebi kurslarda aldıkları simülatör eğitimleri olarak görülüyor. 
2013 yılı öncesine kadar tüm sürücü kurslarının zorunlu eğitim alanları vardı. Sürücü adayları, direksiyon eğitimlerinin yarısını bu alanlarda tamamlamak zorundaydı. Birçok sürücü kursu eğitim alanı bulmakta zorlanırken çıkan yönetmelikten sonra bu arazilere olan zorunluluk ortadan kalktı. Yönetmeliğe göre kurslara simülatör aracı getirilmesi ve sürücü adayları direksiyon eğitimlerinin yarısını simülatör aracında öğrenmesi kararlaştırıldı.

Büyük şehirlerde eğitim alanlarının bulunmasının zor olduğunu dile getiren Türkiye Sürücü Eğitimcileri Konfederasyonu Genel Başkan Yardımcısı Metin Sayın, “Sürücü kurslarının eğitim için 10 dönümlük alana sahip olması gerekiyordu. Sürücüler burada direksiyon eğitim saatlerini yarısını tamamlamak ve yarısı tamamlandıktan sonra geriye kalan süreyi akan trafikte geçirmek zorundaydı. Bu arazi anadolu şehirleri için sıkıntı değil ve halen bu alanlarda eğitimler devam ediyor ama İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyük şehirlerde her sürücü kursu için böyle bir alan bulmak mümkün değil. Dolayısıyla eğitimler bu alanlarda değil farklı mecralarda yapılmaya çalışılıyordu ve bu da doğru bir yöntem değildi. Biz bunun doğru bir yöntem haline gelmesi için bir model geliştirelim dedik. Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü ve Trafik Daire Başkanlığı ile simülatör eğitimlerini geliştirme kararı aldık. Uçak, gemi gibi araçların simülatörleri var. Biz arabalarda da olduğunu biliyorduk ve bu yönde adımlar attık. 2013 yılında çıkan yönetmelikle kursların simülatör eğitimleri vermesi ya da eğitim alanlarının olması kararlaştırıldı. Böylelikle temel sürüş eğitimlerini simülatörlerde almaya başladı kursiyerler” ifadelerini kullandı.

“Simülatör temel beceri ve güven sağlıyor”
Simülatör eğitimlerinin sürücü adaylarına her yönden katkı sağladığını söyleyen Sayın, “Trafikte temel becerileri burada öğreniyorlar. Akan trafik sürüşünü de burada görüyorlar, ama biz burada daha çok el ayak kontrollerini geliştirmesini sağlayacak konuma getiriyoruz. Debriyaj, fren, gaz üçlüsünün uyumlu bir şekilde kullanılmasını sağlıyoruz. Bu üçlü geliştikten sonra direksiyon eğitim araçlarımızla akan trafikte eğitimler veriyoruz. Simülatör temel beceri ve güven sağlıyor. Eğitim aracına geçen kursiyer duyduğu güven ile aracı daha hızlı kavramayı ve böylelikle de hızlı öğrenmesini sağlıyor. Kullananlar biliyor ki kaza şansı veya başka bir sıkıntı yok. Hâl böyle olunca da güvenle sürüp araç eğitimini en iyi şekilde kavrıyorlar" dedi. 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.