SITKI KARACA YENİ KİTABI AT ÇÖPE GİTSİN ‘DE NEYİ ANLATIYOR
Şehrimizin Kanaat önderlerinden ,Sivil Toplum kuruluşlarında ciddi faaliyetler göstermiş,Ruh ve Sinir Hastalıkları uzmanı Doktor Sıtkı Karaca nın yeni Kitabı “At Çöpe gitsin” Yayınevinden çıkarak okuyucuları ile buluştu.
Bugüne kadar 10 u aşkın kitabı birçok kez basılmış olan Uzm.Dr. Sıtkı Karaca’nın yeni kitabı neyi anlatıyor,Haber Ötesi editörlerimiz sizler için inceleyip, değerlendirme hazırladılar. Dr Karaca’ya sordular ve detayları sizlere aktardılar. Haber Ötesi: Dinlerin amacı nedir?
–Dinler, iyinin ve kötünün, imanın ve kurtuluşun temel konusu olan insanı öğretilerinde merkeze alır; insanın can, mal ve ırz emniyetini vurgularlar.
Haber Ötesi:Bu Kitabınızda ele aldığınız kutsal kitaplar nelerdir?
-Yüzyıllardır Yahudiler, Hıristiyanlar tarafından kutsal bir eser olarak görülen dini ve sosyal yaşantılarına etkileri olan Kitabı Mukaddes (Tevrat, Zebur, İncil), kendisine kutsallık atfedilen bir eserdir. Her iki din inananlarınca onlarca kitaptan teşekkül etmekte olan Kitabı Mukaddes içinde geçen her bir olayın doğruluğuna, güvenirliğine ve hakikiliğine iman edilir.
Haber Ötesi:Kitabı Mukaddes’in muhtevası nedir?
-Öncelikle din tanımı, Tanrı, Melek, Peygamber kavramlarıyla yan yana gelmesi mümkün olmayan ifadeleri büyük bir şaşkınlıkla okuyacaksınız. Öyle ki, -cinsel- sadizmin kurucusu Marquis de Sade’nin düşüncelerinin sanki bu kutsal atfedilen kitaplara sirayet ettiğini sanacak kadar iğrenç ifadelerle karşılaşacaksınız.
Bu kitaplardaki sayısız tutarsızlık, çelişki, bilimsel, tarihi olgularla uyuşmaması kitabı bitirdiğinizde somut bir şekilde örnekleriyle karşınızda olacaktır. Bu somut sorunsallıkları yanında içerik olarak din, peygamber, sevgi kavramlarıyla yan yana gelmesi mümkün olmayan üslubuyla karşımıza çıkmaktadır.
İlk çağlarda Yahudi ve Hıristiyan Kutsal metinlerine eleştiriler gelmiştir. Markioncular Musa’nın Tevrat’ı yazamayacağını iddia ederek Eski Ahid’i tamamen reddettiler.
Kutsal Kitapların farklı nüshalarının bulunması, içeriklerinde tutarsızlıklar, çelişkilerin varlığı eserlerin otantikliği sorununa yol açmaktadır.
Bu kitabımızda Kutsal Kitaplar tarihi gerçekler, akıl ışığında ve mantık süzgecinden geçirilerek ele alınmıştır.
Kutsal kabul edilen metinlerin çok basit rakamsal hata ve çelişkilerle dolu olması güvenirliğini tartışılır hale getirmektedir.
Bir insanda bile gördüğümüzde tiksinti duyacağımız davranış, tutum ya da söyleyişlerin dinlerin en temel kutsal kavramı olan Tanrı ile yan yana getirilme garabeti ayrı bir sorundur.
Haber Ötesi:Neden adını “At Çöpe Gitsin” koydunuz?
-Türkiye Hahambaşılığının Tevrat tercümesindeki önsözünde yer alan “Tora’yı orijinal metninden inceleyen bir kişi, birçok cümlede çok yersiz görünen kullanımlar, bariz tekrarlar, bir dilbilgisi uzmanının basitçe “anlatım bozukluğu” olarak tanımlayacağı garipliklerle karşılaşacaktır. Açıkçası bir insan bu kitabı yazmış olsaydı, bu kadar göze batan hatalar (!) içeren bir kitabı kesinlikle piyasaya sürmezdi.” ifadelerini okuyan bir insana bir soru yöneltmek istiyorum; “Piyasaya sür(e)mediğiniz bir eseri ne yaparsınız?” At Çöpe Gitsin, demez misiniz?
At Çöpe Gitsin ‘Kutsal Kitap Eleştirisi’ başlığının ağır ve abartılı bulanlara yargılarını kitabı okuduktan sonraya bırakmalarını öneriyorum.