TANAP Nedir? TANAP Hakkında Bilinmeyenler, Merak Edilenler…
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 12.06.2018 Salı günü yani yarın Eskişehir'e gelecek.
Eskişehir'de saat 14:00'de Vilayet Meydanı'nda halka hitab edecek Erdoğan'ın şehrimize tek gelme sebebi vatandaşa hitab etmek değil. Cumhurbaşkanı Ayrıca büyük bir doğalgaz projesi olan ve Türkiye Gürcistan sınırında Ardahan ili Posof ilçesi Türkgözü köyünden, başlayıp Eskişehir ile birlikte 20 ili kapsayan, Marmara Deniz yolundan da geçen toplamda 1850 km uzunluğundaki Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı'nın yani TANAP'ın açılışını da yapacak…
Peki TANAP nedir?
Enerjinin ipek yolu olarak gündeme gelen Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı TANAP, Türkiye ve Azerbaycan ortaklığı ile 17 Mart 2015 tarihinde temelleri atılarak hayata geçirildi. Azerbaycan doğalgazının giriş noktasını Türkiye – Gürcistan sınırındaki Türkgözü sınırı, Türkiye içi çıkış noktalarını Eskişehir ve Trakya oluşturuyor. Doğalgazın Avrupa’ya çıkış noktası ise Türkiye – Yunanistan sınır bölgesi İpsala olan TANAP, yaklaşık 1850 km’lik uzunluğa sahip dünyada bugüne kadar gerçekleştirilen en uzun ve taşıma kapasitesi en geniş olan doğalgaz boru hatlarından biri olacak.
TANAP'ın amacı nedir?
Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi, TANAP, projesinin amacı, Azerbaycan’ın Hazar Denizi’ndeki Şah Deniz 2 Gaz Sahası ve Hazar Denizi’nin güneyindeki diğer sahalarda üretilen doğal gazın öncelikle Türkiye’ye, ardından Avrupa’ya taşınmasıdır. TANAP, Güney Kafkasya Boru Hattı (SCP) ve Trans-Adriyatik Boru Hattı (TAP) ile birleşerek Güney Doğal Gaz Koridorunu oluşturmaktadır.
TANAP, Türkiye Gürcistan sınırında Ardahan ili Posof ilçesi Türkgözü köyünden başlayarak Ardahan, Kars, Erzurum, Erzincan, Bayburt, Gümüşhane, Giresun, Sivas, Yozgat, Kırşehir, Kırıkkale, Ankara, Eskişehir, Bilecik, Kütahya, Bursa, Balıkesir, Çanakkale, Tekirdağ ve Edirne olmak üzere 20 ilden geçecek ve Yunanistan sınırında Edirne’nin İpsala ilçesinde son bulacaktır. Bu noktadan, Avrupa ülkelerine doğal gaz aktaracak olan TAP Doğal Gaz Boru Hattı’na bağlanacaktır. Proje kapsamında Türkiye sınırları içerisinde biri Eskişehir ve diğeri Trakya’da olmak üzere, ulusal doğal gaz iletim şebekesine bağlantı için iki çıkış noktası yer alacaktır. TANAP Doğal Gaz Boru Hattı sistemi; 19 kilometresi Marmara Deniz geçişi olmak üzere toplam 1850 km ana hat ile Türkiye içerisindeki çıkış noktalarına olan bağlantı hatlarının işletmesinde kullanılmak üzere sayı ve nitelikleri aşağıda belirtilen yer üstü tesislerinden oluşmaktadır:
7 adet kompresör istasyonu,
4 adet ölçüm istasyonu,
11 adet pig istasyonu,
49 adet blok vana istasyonu ve
Türkiye’deki ulusal doğal gaz şebekesini beslemek üzere 2 adet gaz çıkış istasyonu bulunmakta.
Ayrıca projede yer üstü tesislerine ilaveten geçici olarak kullanılmak üzere işçilerin konaklayacağı kamp sahaları, boru depolama alanları ve erişim yolları da tesis edilecektir.
TANAP İle İlgili Anektodlar
TANAP İnşâsı Kapsamında;
Ekolojik çalışmalar sonucunda daha önceden literatürde bulunmayan bilim dünyası için yeni 9 fauna ve 1 flora türü tespit edildi.
Çevresel ve Sosyal Etki Değerlendirme çalışmaları kapsamında yürütülen arkeoloji çalışmaları sonucunda tespit edilen 106 arkeolojik veya kültürel miras alanı ile ülkemizin kültürel mirasına ve bunların korunmasına katkı sağlandı.
Ayrıca;
Projede yaklaşık 150.000 adet borunun nakliyesi gerçekleştirildi ve yaklaşık 1.2 milyon ton çelik boru kullanıldı.
Açılış ve ilk enerji dağıtımı
TANAP Projesi'nin açılışı, 12 Haziran Salı günü Eskişehir Seyitgazi’de yapılacak.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katılacağı açılış programına 5 devlet başkanı da katılacak. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin de Eskişehir'deki programa katılacağı konuşuluyor.
Açılışa Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak da katılacak. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vučić, Gürcistan Cumhurbaşkanı Giorgi Margvelaşvili ve Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko da katılacak. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin yanı sıra Türkmenistan, İran, Bosna Hersek, Katar, Kazakistan devlet başkanlarının da katılması bekleniyor.
Törene bakan düzeyinde de katılımlar sağlanacak. KKTC Enerji Bakanı, Sırbistan Enerji Bakanı, Gürcistan Ekonomi Bakanı, İram Petrol Bakanı, Arnavutluk Enerji Bakanı, Bulgaristan Enerji Bakanı, Romanya Enerji Bakan Yardımcısı, Özbekistan Başkan Yardımcısı, OPEC Başkanı Nadir Guerer ve Eurapan Bank’tan Arvid Tuerkner de katılacak.