Site Rengi

DOLAR 34,5364
EURO 36,0125
ALTIN 3.008,10
BIST 9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 16°C
Karla Karışık Yağmurlu
Eskişehir
16°C
Karla Karışık Yağmurlu
Cts 1°C
Paz 2°C
Pts 4°C
Sal 5°C

Türkiye’deki İlk Sanal Gerçeklik Tedavisi ESOGÜ’de Başlatıldı

15.08.2019
A+
A-

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı tarafından verilen proje kapsamında, ESOGÜ Rektörlüğü Bilimsel Araştırmalar Komisyonu desteği ile üniversiteye kazandırılan “BTS Nirvana” sistemi ile Türkiye’de ilk kez Sanal Gerçeklik Tedavisi başlatıldı.

            ESOGÜ Rektör Yardımcısı ve Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Arslantaş tedavi hakkında şu bilgileri verdi: “İnme, travmatik beyin hasarı, omurilik yaralanması, serebral palsi, multiple skleroz ve parkinson hastalığı gibi pek çok nörolojik hastalık günümüzde önemli bir engellilik nedenidir. Bu nedenle yeni ve etkili rehabilitasyon uygulamalarının geliştirilmesi amacıyla çok yoğun araştırmalar yapılmaktadır. Son yıllarda sanal gerçeklik uygulamaları rehabilitasyon alanında giderek önem kazanmaktadır. Sanal gerçeklik tedavisi gerçek dünyada tasarlanması mümkün olmayan kompleks ve zenginleştirilmiş ortamlarda hastanın sakatlığını azaltan ya da ortadan kaldıran egzersizleri yapmasını sağlar. Sanal gerçeklik uygulaması hedefe yönelik eğitim gibi özellikleri nedeniyle, başlıca nörolojik hastalıklara bağlı olarak ortaya çıkan felç, yürüme güçlüğü, denge sorunları gibi sekellerin rehabilitasyonunda hasta odaklı ve önemli bir rehabilitasyon yaklaşımıdır. Ortopedik sorunlara bağlı sakatlıkların tedavisinde de başarıyla kullanılmaktadır. Sistemin bir diğer özelliği de oyun şeklindeki eğlenceli programlarla egzersiz yapma olanağını tanımasıdır. Klasik rehabilitasyon yaklaşımlarında kullanılan egzersiz uygulamaları hastalarda, özellikle de çocuk hastalarda bazen sıkılma-bıkma ve egzersizleri yapmama gibi sonuçlar yaratabilmektedir. Sanal gerçeklik tedavisi bu hastaların egzersizleri çok daha zevkli ve istekli bir şekilde yapmaları yönünde ortam yaratmaktadır. Günümüzde sanal gerçeklik tedavisi için kullanılan farklı uygulamalar vardır. Bunların çoğu bilgisayar destekli basit uygulamalar şeklindedir. Oysaki Üniversitemizde kullanılmaya başlanan ve diğer sistemlerden farklı olarak projeksiyon tekniğini kullanan BTS Nirvana sistemi, hastanın ek bir cihaz kullanmadan kendi boyutunda egzersiz yapabilmesine olanak sağlamakta ve her egzersiz hastaya özel ayarlanabilmektedir. Kurumumuzda bu sistemle tedavi sunmaktan gurur duyuyoruz. Hastalarımızın bu tedaviden etkin bir şekilde ve ücretsiz olarak faydalandığını özellikle belirtmek isterim.”

                                        

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.