Vakıf ve Şirketlerin içini boşaltma Organizasyonu-2

Günlerdir Anadolu Üniversitesi’ne ait kaynakların, Yılmaz Büyükerşen, Ahmet Durmaz, Nezih Orhan ve Yavuz Tuna tarafından kurulan organize bir ağ ile Anadolu Üniversitesi’ne bağlı bazı vakıf kuruluşlar üzerinden; kendi kontrollerindeki vakıf ve şirketlere aktarıldığını yazıyoruz.
Bugün, Anadolu Üniversitesi kaynakları ile elde edilen; Alanya Okurcalar’da bulunan 5 yıldızlı Otel Aventura, Özel Çağdaş Okulları, 2 adet 2017 ve 2018 model Audi A4 marka, 1 adet 2017 model Audi A6 marka, 1 adet 2009 model VW Jetta marka aracın sahibi olan TUNA A.Ş.’yi anlatacağız.

Şirket 1987 yılında kuruluyor. Üniversitenin kaynaklarının aktarıldığı vakıf ve şirketler olan ESBAV, ETAM, EDEV; 1991 yılında şirketin tüm paylarını satın alarak ortak oluyor. Ortaklığın tesis edildiği dönemde payların neredeyse tamamına ETAM A.Ş. sahip oluyor. 2006 yılından itibaren ESBAV ve EDEV de şirkete ortak oluyor; ancak Anadolu Üniversitesi’ne ait EDEV, 2012 yılında payını ESBAV’a devrederek ortaklıktan ayrılıyor.
Artık Anadolu Üniversitesi’nin ETAM, ESBAV ve bütün mal varlıklarının aktarıldığı TUNA A.Ş. ile hiçbir bağı ve ilişkisi kalmamıştır. Her iki vakıf ile şirket, Yılmaz Büyükerşen, Ahmet Durmaz ve damat Yavuz Tuna tarafından idare edilmektedir.
Büyükerşen ailesinin ortaklığı bulunan tek şirket olan Tuna A.Ş.’de, Ahmet Durmaz 2012 yılında, Yılmaz Büyükerşen 2015, ailesi ise 2017 yılından itibaren Tuna A.Ş.’de hisse sahibi olmaya başlıyor. Büyükerşen ailesi ile Ahmet Durmaz’ın hisse payı, sermaye artırımları ve hisse satışları ile yaklaşık %7,7’ye çıkıyor.
Yılmaz Büyükerşen ve Ahmet Durmaz’ın ilk hissedar olduğu 2015 yılı esas alındığında ve 2020 yılı ile kıyaslandığında şahıs hisse oranı 12 ila 12,5 kat artıyor.
Kimi insan için %7,7 az gelebilir.
Ancak Eskişehir’de Özel Çağdaş Okulları ile Alanya Okurcalar’da bulunan 5 yıldızlı otelin 2021 yılı değerleri toplamı 238.778.653,63 TL olarak raporlara geçiyor. O günün dolar kuru ile yalnızca bu iki menkul değerin toplamı 26 milyon 530 bin dolara karşılık geliyor.
Bugünkü kur üzerinden hesaplandığında, ortalama 1 milyar 100 milyon TL gibi devasa bir karşılığa tekabül ediyor.
Yine şirkete ait 2 adet 2017 model Audi A4, bir adet Audi A6, Passat marka otomobil ve diğer gayrimenkulleri de bu değere eklemek gerekir.
Üstelik TUNA A.Ş.’nin %85 oranında hâkim ortağı olan ESBAV ve ETAM tamamen Büyükerşen ailesinin kontrolündedir.
Tuna A.Ş.’nin İçinin Boşaltılması
Tuna A.Ş. Yönetim Kurulu’nun 24.02.2016 tarihli 6 no.lu toplantısında alınan karar ile, şirketin ortaklarından ETAM Ltd. Şti.’nin sahip olduğu 1.035.009 adet Tuna A.Ş. hissesinden 26.509 adedi, beher değeri 1,13 TL üzerinden Ahmet Durmaz’a devrediliyor.
Akabinde Ahmet Durmaz, bu hisselerin tamamını, aynı miktar ve bedelle 26 Şubat 2016 tarihinde Yılmaz Büyükerşen’e devrediyor.
Burada dikkat çekici olan, üç ay önce Ahmet Durmaz’ın satın aldığı hisselerin, aynı miktar ve bedelde Yılmaz Büyükerşen’e devredilmesidir. Bu durum, şirket hisselerinin gerçek piyasa değerinden çok daha düşük bir bedelle el değiştirmesi suretiyle “gizli devir” şeklinde takla attırıldığını düşündürmektedir. İddiaya göre, hisse bedeli 5,31 TL olması gerekirken, yalnızca 1,13 TL’den işlem yapılmış, şirket bu işlemden büyük zarara uğratılmıştır.
Yine ETAM A.Ş. Yönetim Kurulu’nun 26.02.2018 tarihli toplantısında, şirketin acil nakit ihtiyacını çözebilmek amacıyla, ETAM A.Ş.’nin Tuna A.Ş.’nin nama yazılı hisselerinden 25.000 adedi, beheri 1,2 TL’den Yılmaz Büyükerşen’e satılıyor. Oysa satışın yapıldığı tarih itibariyle sermayesi 16.591.770 TL olan Tuna A.Ş.’nin hisseleri, değerleme raporlarına göre beher 8,54 TL’den işlem görmelidir. Bu durumda kamuya ait vakıf kaynakları açıkça zarara uğratılmıştır.
Aynı toplantıda alınan kararla, ETAM A.Ş.’nin sahip olduğu Tuna A.Ş.’nin 158.030 adet hissesinin, yine beheri 1,2 TL’den “ortaklardan şüpheli” Ahmet Durmaz’a satılmasına oy birliği ile karar veriliyor.
Gayrimenkuller de Satılıyor
Tuna A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Durmaz’a, hazırlanan değerleme raporuna göre Tuna A.Ş. aleyhine oluşan 619.518,44 TL zarar ile birlikte bazı gayrimenkullerin de satışı gerçekleşiyor.
Söz konusu satış kararı altında imzaları bulunan Tuna A.Ş. Yönetim Kurulu üyeleri –şüpheliler– Yılmaz Büyükerşen, Ahmet Durmaz ve Erol Nezih Orhon’un, Ahmet Durmaz lehine ve şirket aleyhine sonuç doğuran bu eylemleri, meslekleri gereği bilgi ve yetkinlik içinde işlem yapmaları gerekirken bu şekilde davranmaları, Türk Ceza Kanunu’nun “Güveni Kötüye Kullanma” başlıklı 155/2. maddesi kapsamında değerlendirilmektedir.
Bugün artık bu yapı, yalnızca kamusal denetimin dışında kalmış bir finansal aktarma düzeneği değil, ceza yargılamasının konusu haline gelmiştir. Yargılama tehdidi ortaya çıkmadan önce özel mülkiyete devredilen varlıkların, yalnızca sembolik bir kısmının vakfa iade edilmesi, bütün bu tabloyu değiştirmemektedir. Söz konusu yapı, kamuya ait kaynakların nasıl adım adım özel şahıslara geçirildiğini gösteren somut bir örnektir. Öyle ki bu yapıya artık ESBAV nezdinde bile güven duyulmamış; Vakıflar Genel Müdürlüğü kararıyla kayyum atanmış, Çağdaş Okulları da kamu kontrolüne geçmiştir.
Yarın: Büyükerşen Ailesine Devredilen Hisseler