Yurt dışına çıkan öğrenciler birbirleriyle tecrübelerini paylaştı
Eskişehir İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen ‘Okul Eğitimi ve Mesleki Eğitim Alanlarında Erasmus Akreditasyonu 2021 Yılı Çalıştayı’ ile bir araya gelen öğrenciler birbirlerine yurt dışı tecrübelerini anlattı.
2021 yılından itibaren yürütülmekte olan ‘Okul Eğitimi ve Mesleki Eğitim Alanlarında Erasmus Akreditasyonu’ çalışmaları tamamlandı. Proje çerçevesinde yıl boyunca hareketliliklerini başarıyla tamamlayan öğrenci, öğretmen ve yöneticiler bir otelde buluştu. Yurt dışında faaliyet gerçekleştiren öğretmenlerin ve staj yapan öğrencilerin sunumlarıyla başlayan programda çeşitli etkinlikler yapıldı. Programın devamında akreditasyon sürecinin değerlendirmesini yapmak üzere çalıştay gerçekleştirilirken, farklı ülkelere giden öğrenciler birbirleriyle yurt dışı tecrübelerini paylaştı.
“Çocuklarımız ilk gittiklerinde çok heyecanlılardı”
İngilizce Öğretmeni Gülay Kaya, 2021-2022 dönemi mayıs ayında 9 öğrencisiyle birlikte Romanya hareketliliğini gerçekleştirdiklerini söyledi. Hazırlıklarla birlikte zorlu bir süreç yaşadıklarını ifade eden Kaya, “Daha çok çocuğumuzu götürebilelim diye biz karayoluyla gittik. Bizim atölyemiz Avrupa Kültür Atölyesi’ydi. Öğrencilerden oranın kültürünü tanımaları ve Türk kültürünü tanıtmaları istendi. Giderken çocuklarımızdan Türk kültürüne özel bir şeyler taşımalarını ve götürmelerini rica ettik. Aynı şekilde biz de Türk kültürüne ait eşyalar götürdük. Böylelikle kaynaşma sağladık. Çocuklarımız ilk gittiklerinde çok heyecanlılardı. Farklı bir ailenin yanında kalacaklardı. Ama öncesinde biz o hazırlığı tamamladığımız ve çocuklarımıza neler yapmaları gerektiğini anlattığımız için çok da zorluk çekmediler. Orada farklı etkinliklerde bulundular. Onların bize hazırladığı etkinliklerde çok aktif rol aldılar. Geldikten sonra okuldaki diğer öğrenciler aynı şekilde gitmeyi çok istediler ve imrendiler. Bu da daha fazla ilgi uyandırdı” dedi.
“Fransa ülkemizin yerini tutar mı derseniz hayır diyorum”
Proje çerçevesinden Fransa’nın Strazburg kentine giden lise öğrencisi Beyzanur Özen, arkadaşlarına yurt dışı yolculuğunda neler yaşadığını anlattı. Programda sunum tarzında anlatımlar da yapan Özen, “Yaşadıklarımı okulumda da anlattım ama buradaki arkadaşlarıma da anlatmak çok keyifli oldu. Bir daha böyle bir toplumun karşısında konuşmak ve bilgilerimi paylaşmak beni iyi hissettirdi. Bana 3 yıl öncesinden bu yolculuğumu söyleselerdi inanamazdım. Okulumdan bir grup arkadaşım daha önce Romanya’ya gitmişti ve onlara bakıp çok gıpta etmiştim. ‘Keşke ben de gitsem, inşallah bir gün ben de giderim’ diye düşünmüştüm ve özenmiştim. Bugünlerde bana da nasip oldu ve herkesin bir gün gitmesini temenni ederim. Gidip görülmesi gereken, tanınması gereken yerler olduğunu düşünüyorum. Kültürel hareketliliği bir katkısı olduğunu yani aramızdaki benzerlikler, farklılıklar ya da kendimizi nasıl idame ettirebileceğimiz konusundaki yönleri tanıma tanımamız açısından güzel bir proje. Oraya gittiğimde çok yabancılık çekmedim. Çünkü Eskişehir’e çok benzer mimari yapılarının olduğunu, belli modernleşme ve kentleşme olduğunu fark ettim. Bu da beni çok yabancı hissettirmedi. Ama tabii ki de ülkemizin yerini tutar mı derseniz hayır diyorum” şeklinde konuştu.
“Bu çalışmalar daha çok sosyalleşmemi ve İngilizce dilimi geliştirmemi sağladı”
Proje ile Macaristan’a giden Bengisu Dilginoğlu ise şunları söyledi:
“Bu süreçte çocuklarla 3 hafta boyunca stajla beraber vakit geçirdik. Eğitim sisteminin işleyişine baktım. Artı olarak o süreçte biraz gezdik. Macaristan’ı ve Budapeşte’yi gezdik. Günübirlik Viyana’ya gezi yaptık. Her şey güzel. Çocuk gelişimi bölümünün nasıl olduğunu, oradaki eğitim sisteminin işleyişini ve oradaki kültürlere tanıma fırsatım oldu. Daha çok sosyalleşmemi ve İngilizce dilimi geliştirmemi sağladı.”