Site Rengi

DOLAR 34,4944
EURO 36,2774
ALTIN 2.964,14
BIST 9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 18°C
Parçalı Bulutlu
Eskişehir
18°C
Parçalı Bulutlu
Cum 17°C
Cts 0°C
Paz 2°C
Pts 3°C

‘ Zaman Kapsülü’ Otizmli Çocuklar İçin Bırakıldı

‘ Zaman Kapsülü’ Otizmli Çocuklar İçin Bırakıldı
03.04.2021
A+
A-

Anadolu Üniversitesi tarafından 2016 yılında “2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü” kapsamında başlatılan ve 6 kıtada 50’ye yakın ülkenin katılımı ile gerçekleştirilen “Mavi Işık Yak” etkinliğinde bu yıl, Eğitim Fakültesi E Blok önüne, dört yıl sonra açılmak üzere bir kaide içerisine yerleştirilen “Zaman Kapsülü” bırakıldı. Pandemi tedbirleri kapsamında gerçekleştirilen etkinliğe; Anadolu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Betül Demirci, Anadolu Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ferhan Odabaşı ve Anadolu Üniversitesi Özel Eğitim Bölümü ve Otizm Spektrum Bozukluğu Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Sezgin Vuran, Anadolu Üniversitesi Rektör Danışmanı Doç. Dr. Recep Okur, Eğitim Fakültesi akademisyenleri ve öğrenciler de katılım gösterdi. Anadolu Üniversitesi Eğitim Fakültesi E Blok önünde gerçekleştirilen etkinlikte, Eğitim Fakültesi Özel Eğitim Bölümü Özel Eğitim Öğretmenliği Programı birinci sınıf öğrencilerinin yazdığı “Otizm Spektrum Bozukluğu Olan Bireyler İçin Daha Güzel Bir Dünyayı Nasıl Hayal Ediyorum” konulu mektuplar zaman kapsülüne yerleştirildi. Zaman kapsülündeki mektuplar, mektupları yazan birinci sınıf öğrencilerinin mezun olacağı tarih olan 2024 yılında, 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü’nde açılacak ve öğrenciler kendi yazdıkları mektupları okuyacak.

“Otizm spektrum ile ilgili bir farkındalık oluşturmak oldukça önemli”

Otizm spektrum ile ilgili bir farkındalık oluşturmanın oldukça önemli olduğunu dile getirerek konuşmasına başlayan Anadolu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Betül Demirci şunları söyledi: “Bu farkındalık kapsamında üniversitemiz 2016 yılından bu yana 6 kıtada 50’ye yakın ülkenin kabul ettiği ve katıldığı ‘Mavi Işık Yak’ etkinliğini düzenlemekte. Dolayısıyla bu etkinliğe ilaveten bugün gerçekleştirdiğimiz etkinlik ile otizm konusunda farkındalık yaratma çabamız daha da zenginleşerek devam edecek. Bu etkinliğin düzenlenmesinde katkı sağlayan herkese teşekkür ediyor ve planlanan çalışmaların istenilen amaca en iyi şekilde ulaşmasını temenni ediyorum.”

“Otizmli çocuklar, aşırı ilgiye ve özel eğitime ihtiyaç duyan çocuklardır”

Etkinlikte konuşmasını gerçekleştiren Anadolu Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ferhan Odabaşı, “Bugün burada hayatımızdaki özel insanlar için toplandık. Otizm bir farkındalık fakat yorucu bir farkındalık. Bunu fark etmesi de kabul etmesi de zor.  Bu yüzden çok değerli bir gruba sesleniyoruz. Otizmli çocuklar, aşırı ilgiye ve özel eğitime ihtiyaç duyan çocuklardır.  Bizler de otizmli çocukların eğitimine yardım eden Anadolu Üniversitesi olarak, Özel Eğitim Öğretmenliği Bölümü’ne ve Özel Eğitim Anabilim Dalı’na sahip olmaktan gurur duyuyoruz.” dedi.

 “Günümüzde 54 çocuktan birinin otizmli doğduğu tahmin edilmektedir”

Anadolu Üniversitesi Özel Eğitim Bölümü ve Otizm Spektrum Bozukluğu Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Sezgin Vuran ise etkinlik konuşmasında otizm spektrum bozukluğu ile ilgili istatiksel verilere dikkat çekti. Prof. Dr. Vuran, “Otizm spektrum bozukluğu sosyal etkileşim ve iletişimdeki yetersizliklerle sınırlı, yineleyici ve takıntılı ilgi, davranış ve etkinlik örüntüleriyle karakterize nörogelişimsel bir bozukluk olarak biliniyor ve şu anda herhangi bir tedavisi bulunmuyor. Otizmli olan bireylerin yüzde 30 kadarı zihin yetersizliği yaşarken yüzde 70 kadarı normal zekadan dahiliğe kadar varan bir zekâ potansiyeline sahip. Günümüzde 54 çocuktan birinin otizmli doğduğu tahmin ediliyor. Anadolu Üniversitesi olarak bu farkındalıklar çerçevesinde farklı etkinlikler yaparak, otizm spektrum bozukluğunun geniş çevrelerce bilinmesi ve farkındalık oluşturması için çalışıyoruz.” şeklinde konuştu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.