Site Rengi

DOLAR 32,5700
EURO 34,7581
ALTIN 2.495,33
BIST 9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 22°C
Az Bulutlu
Eskişehir
22°C
Az Bulutlu
Cum 15°C
Cts 20°C
Paz 21°C
Pts 24°C

Ali Acar Kazım Kurt’a Yüklendi

Ali Acar Kazım Kurt’a Yüklendi
08.04.2021
A+
A-

Ak Parti Odunpazarı İlçe Başkanı Av. Ali Acar:

Değerli Basın Mensupları;

Bilindiği üzere son Odunpazarı Belediye Meclis Toplantısı’nda belediye faaliyet raporları ve denetim kurulu raporları okunup değerlendirildi.

Maalesef üzülerek belirtmeliyim ki Odunpazarı Belediye Başkanı bu senede sınıfta kalmıştır. Bu raporlardan anlaşılacağı üzere;

Yapılan bilanço analiz sonucunda, kısa vadede ödenmesi gereken borcun toplam gelirin %76 sını oluşturduğu, gelirlerin toplam gider ve yükümlülükleri karşılama oranının %58 de kaldığı, giderleri ve yükümlülükleri karşılamada sıkıntı yaşayacağı ve belediyenin ciddi nakit sıkıntısı içinde olduğu sonucuna varılmıştır. Bu durum da borçların bir kısmı ötelenecek,  vaat edilen projeler yapılamayacak, ya da başka baharlara kalacaktır.

01.01.2014 İla 31.12.2020 tarihleri arasında, görev yaptığınız dönem arası belediyenin toplam gelirlerinin 1milyar 251 milyon 90 bin TL olarak gerçekleştiği ve;

Gelirlerin % 29,13 ile, 364,7 Milyon TL’ sinin alınanvergilerden,

% 59,60 ile, 746,2 Milyon TL’ sinin devlet payı ve diğer paylardan,

Yine bu dönemde belediyeye ait 73,8 Milyon TL tutarında gayrimenkul satıldığı görülmüştür.

Kaldı ki 2020 yılında devletten 145 Milyon TL kaynak gelecek diye tahminde bulunulmuş pandemiye rağmen 128 Milyon TL kaynak geldiği, gerçekleşme oranının %88 olduğu, kurumun devletten istenen pay gelmiyor eleştirisinin doğru olmadığı net görülmüştür.

01.01.2014 ila 31.12.2020 tarihleri arasında görev yaptığınız dönem arası belediyenin toplam giderlerinin 1 Milyar 353 Milyon 18 bin TL olarak gerçekleştiği ve;

Giderlerin %53,49 ile, 723,73 Milyon TL’sinin mal ve hizmet alım giderleri olduğu görülmüştür.

CHP li denetim kurulu üyelerinin de imzalarının bulunduğu tüm denetim raporların da;

1- İç kontrol ve ön mali kontrollerdeki ödeme evraklarında eksikler olduğu
2- Bütçe emanetlerine alınan tutarların kayıt sırasına göre ödenmediği
3- Avans kapama işlemlerinde yönetmelik hükümlerine uyulmadığı,
4- Doğrudan temin usulünün temel alım usulü haline geldiği
5- İhaleye çıkarılan işler ile ilgili olarak yaklaşık maliyetlerin idare tarafından doğru hesaplanmadığı,
6- İhalelerde rekabet şartlarının oluşturulmadığı
7- Doğrudan temin yönteminde teklif alınan firmaların hep aynı firmalar olduğu hususları eleştirilmesine rağmen,  bueleştirileri kale almayarak aynı usulle devam etmenizi doğrudan temin sınırının altında kalmak için işlerinin parçalanmasını, alımlara teklif veren firmaların neden hep aynı firmalar olduğunu, amaç ve konuları bakımından ilgisiz firmalardan neden alım yapıldığını, Eskişehir esnafını bir kenara bırakıp, diğer illerden alım yapmanızın gerekçelerini meclise açıklamanız gerekmektedir.

Özellikle tüm giderlerin %54’ ünü oluşturan, mal ve hizmet alımları konusunda çok titiz davranılarak, ön mali kontrolünmutlaka etkin hale getirilmesi gerekmektedir.2020 yılında 131,5 Milyon TL olan mal ve hizmet alım giderlerinin, 99,3 Milyon TL’sinin hizmet alımı olması kendi işimizi kendimiz yapar hale geldik söyleminizin doğru olmadığını göstermektedir.2020 yılında Park ve bahçeler müdürlüğünce kullanılan 29,5 Milyon TL kaynağın 15,6 Milyon TL’sininhizmet alımı olması kendi işinizi kendinizin yapamadığının güzel bir örneğidir.

Ayrıca Mart 2021 de meclis oturumunda yaptığınız bir konuşmada istimlak edilen ancak daha bedeli ödenmemiş 100 Milyon TL gibi bir borçla karşı karşıya olduğunuzdan bahsettiniz.  Bu konunun stratejik planın tehditler bölümünde yer almaması belediyenin yönetim açısından zaafiyetler içinde olduğunu, günlük faaliyetlerle idareedilen belediyecilik anlayışıyla yönetildiğimizi göstermesi açısından da son derecede önemli buluyorum.

7 yıllık süre içerisinde sadece724 milyon TL lik mal ve hizmet alımı yapan belediyenin, alımlarda çok daha titiz davranarak kontrol mekanizmasını mutlaka kurması gerekmektedir.

01.01.2014 ila 31.12.2020 tarihleri arasında görev yaptığınız dönem arası özel kalem,  basın yayın, kültür müdürlüklerince 97 Milyon TL kaynak kullandığınız harcamaların büyük kısmının özellikle reklam, hediye, yeme içme ile otel harcamalarından oluştuğu anlaşılmıştır.

Sayın Başkan, belediyede para yok deyip bir kaldırım tadilatını, temizlik işlerini dahi ötelerken özel kalem marifeti ile kıt kaynakları bu kadar savurgan ve komikçe kullanmak doğru değildir. Belediyeye ait sattığınız mülk bedeli 74 milyon TL burada harcanan para 97 milyon TL başka söze gerek var mı? Bu kaynakların sadece %20’sini tasarruf etseydiniz 20 Milyon TL ile bugün son derece güzel bir hizmet binasına yada yüzlerce iş makinesine, kamyona sahip olurduk,

Pandemi sürecinde halka 520 bin TL dezenfektan maske kolonya yardımı yaparken, led ekran ve bilboarda  3,3 Milyon TL kaynak kullanmanız önceliğinizin halk değil reklam olduğunu ortaya koymuştur.

Bunlar belediyeyi yönetemez, bunlar bütçeden anlamaz, bütçe yapmak bizim işimiz, bu borçla yatırım falan yapılmaz, borcu ancak biz öderiz, yatırımları biz yaparız diyerek seçimi kazanıp, sonra geçen 7 yıllık süre içinde bırakın borcu azaltmayı ciddi bir yatırım yapmadan borç miktarını 3 katına nasıl çıkarttınız?

2019 -2020 yılında buna 2021 de dahil edebiliriz “ kimse benden hizmet yatırım beklemesin maaşları ödediğime  şükredin” deme noktasına nasıl geldiniz ?

2020 yatırım programınız da yer alıp 66,5 Milyon TL maliyet öngördüğünüz 33 projeden hangisini gerçekleştirdiniz?

Hangi kapalı pazaryeri ve kültür merkezini yaptınız? Hangigaleri ve sanat merkezi açtınız? Hangi tam teşekküllü yaşlı bakım merkezini yaptınız? Hangi polikliniği, hangi kreş ve oyun evini, hangi cem evini, hangi el sanatları lisesini, hangi olimpik yüzme havuzunu, hangi spor kompleksini, hangi güneş enerjisi santralini 150.380 m2 alan da hangi parkları, hangi halı sahaları, kentsel sit alanlarında hangi sokağın iyileştirilmesi işini yaptınız? 4 kalemde saydığınız kamulaştırmada geldiğiniz nokta nedir? Doğal yaşam park piknik alanı ve kır düğün salonu projeniz ne durumdadır? Bu soruların cevabını Odunpazarı halkı merak etmekte ve sizden cevap ve icraat beklemektedir.

Şikâyet makamı değil, çözüm ve icraat makamı olduğunuzu umarak cevap vermenizi beklemekteyiz.

Özel kalem harcamalarında son 7 yılda 97 milyon TLkaynak ayıran belediye maalesef Huzur Mahallesi Erden Sokakta uzlaşmayla 10 bin 500 TL gibi küçük bir rakamı ödeyemeyerek hem bu vatandaşlarımızı hem de o sokağı kullanan hemşerilerimizi sokağın kapatılmasına neden olarak mağdur etmeye devam etmektedir. Hukuksuzluk yapılmaktadır diye eleştiren sayın kurt aynı zamanda kendisi hukuksuzluğa neden olmaktadır.

Karapınar, Huzur ve Erenköy gibi gecekondu önleme bölgesinde yasaya uygun proje çalışmaları yapmayarak bu mahalle sakinlerimizi mağdur etmeye devam etmektedir. Bina yükseklikleri emsal değerler yeşil alan konusunda uygun kriterlerle TOKİ’ye proje sunarak bu mağduriyetigiderme imkânı varken buna yanaşmayıp bir anlamda yapmak istemeyerek bu hemşerilerimizi ısrarla mağdur etmeye devam etmektedir. Sayın Kurt’u özellikle bu konuda gerekeni yapmaya davet ediyorum.

İçkili yerler bölgesinde daha önce de yapmış olduğumuz açıklamalarda belirttiğimiz üzere hemşerilerimiz ve STK larla istişare edilmeden toplum menfaati, kamu yararı,genelasayiş ve güvenlik konularında değerlendirme yapmadan birkaç kişinin talebi ile bir anlamda keyfi uygulamaya neden olacak şekilde düzenleme yapıp, oldu bittiyegetirircesine mecliste karar alarak içkili yerler bölgesinin ilan etmesine karşı belediye meclis üyelerimiz adına tarafımızca açılan Eskişehir 2. İdare mahkemesi 2020-857 esas sayılı davada bu hukuksuz uygulamaya yargı tarafından dur denilmiştir. Bundan sonra söz yargıda olup bu haksız uygulamanın sona ereceğini ümit ediyoruz.

Hamamyolu parkı konusunda her ne kadar ödüllü proje olduğu iddia edilse de bu projenin doğallığını yitirmiş, sürekli yıpranan tam anlamıyla hemşerilerimize hizmet sunmaktan uzak bir proje olduğu açıkça ortadadır. Son zamanlarda meydana gelen aşırı koku ve kirlilik neticesinde farelerin dahi cirit attığı, toplum sağlığını tehdit eden bir park haline gelmesi çok üzücü bir durumdur. Umarız en kısa zamanda gerekli tedbirler alınarak orada yaşayan esnaflarımızın ve Odunpazarlı hemşerilerimizinmağduriyetlerine son verilir.

Ayrıca Hicri Sezen Parkı’nın tamamen doğallıktan uzak betonlaşmış görüntüsü de Odunpazarı bölgemize yakışmamaktadır. Tamamen yapay bir görüntü oluşturan doğa ile uygun bir görüntü oluşturmayan bu parkın çok güzel bir proje gibi gösterilmesini de anlamış değiliz.

Verdiği hiçbir sözü tutamayan bir Belediye Başkanı olarak Odunpazarı’nın tarihine geçecek olan Sn. Kurt’a sesleniyorum.

NE SÖZÜNÜZDE DURMAYI NE HİZMET ETMEYİ NE DE HEMŞEHRİLERİMİZİN GÖNÜLLERİNİ YAPMAYI  BECEREMEDİNİZ

ARTIK MAZERET DEĞİL HİZMET ÜRETİN!                                                                    

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.