Site Rengi

DOLAR 32,3387
EURO 35,1254
ALTIN 2.236,43
BIST 8.742,92
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 9°C
Hafif Yağmurlu
Eskişehir
9°C
Hafif Yağmurlu
Çar 9°C
Per 6°C
Cum 10°C
Cts 14°C

Eskişehir İl Sağlık Müdürü Bilge: ‘Sigarayı Bırakmak İçin Kanser ya da Kalp Hastası Olmayı Beklememeliyiz’

Eskişehir İl Sağlık Müdürü Bilge: ‘Sigarayı Bırakmak İçin Kanser ya da Kalp Hastası Olmayı Beklememeliyiz’
09.02.2021
A+
A-

Eskişehir İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Uğur Bilge ’9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü’ ile ilgili basın açıklaması yaptı.

​Prof. Dr. Bilge; tütün ürünlerinin zararları hakkında toplum bilincinin oluşturulması ve bu bilincin artarak devam etmesini sağlamak amacıyla 9 Şubat günü ‘Sigarayı Bırakma Günü’ olarak ilan edildiğini belirti.

Bilge: “Dünyanın şimdiye kadar karşılaştığı en büyük halk sağlığı tehditlerinden biri olan tütün kullanımı, önlenebilir hastalık ve ölüm sebeplerinin başında gelmektedir. Tütün kullanımı, doğum öncesi dönemden başlayarak, yaşamın bütün evrelerinde 50’den fazlası kanser olmak üzere, akciğer hastalıkları, kalp-damar hastalıkları gibi ölüme kadar götüren pek çok kronik sağlık sorununa yol açmaktadır.” dedi

Dünyada her yıl 7 milyondan fazla kişi tütün kullanımına bağlı hastalıklar sebebiyle hayatını kaybetmektedir. Bu ölümlerin 6 milyondan fazlası doğrudan tütün kullanımının sonucu iken yaklaşık 1 milyon kişi de tütün kullandığı için değil tütün dumana maruz kaldığı için hayatını kaybetmektedir. Ülkemizde de her yıl yaklaşık 100.000 kişi tütün kullanımına bağlı hastalıklar nedeniyle hayatını kaybetmektedir.” diyen Prof. Dr. Uğur Bilge, açıklamasına şöyle devam etti: “7 gün 24 saat esasına göre hizmet veren Alo 171 Sigara Bırakma Danışma Hattı ve konuya özel eğitimler alan hekimlerin görev yaptığı sigara bırakma poliklinikleri aracılığıyla, sigara bırakma konusunda hizmet sunulmaktadır. Alo 171 Sigara Bırakma Danışma Hattı’nda, sigara bırakma sürecini kolaylaştıracak bilişsel-davranışsal tedavilere ilişkin destek sağlanırken, sigara bırakma polikliniklerinde uygun hastalara hekimlerimiz tarafından ilaç tedavisine de başlanmaktadır. Sigarayı bırakmak isteyen vatandaşlarımız Sağlık Bakanlığı Sigara Bıraktırma Hattı Alo 171 numaralı telefonu aradıkları takdirde, en yakın Sigarayı Bırakma Polikliniği’ne yönlendirileceklerdir.

İlimizde Tepebaşı İlçe Sağlık Müdürlüğü KETEM (Kanser Erken Tarama ve Eğitim Merkezi) biriminde, Odunpazarı İlçe Sağlık Müdürlüğü KETEM biriminde, Eskişehir Şehir Hastanesinde, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesinde, Birinci Hava Bakım Fabrika Müdürlüğü TSK 1.Basamak Muayene Merkezinde bulunan sigarayı bırakma poliklinikleri hizmet vermektedirler.”

“Sigarayı bırakmak için kanser ya da kalp hastası olmayı beklememeliyiz”
Sigarayı bırakmak için kanser ya da kalp hastası olmayı beklememeliyiz, zira böyle bir durumda vücudunuzun kendini tamir etmesi için yeterli vaktimiz olamayabilir. Sigara içilen bir ortamda bulunmak ve bu ortamdaki kirli havayı teneffüs etmek pasif sigara kullanımı olarak ifade edilir. Pasif sigara kullanımı, yani sigara içilen bir ortamda bulunmakta, aktif sigara kullanımının sebep olduğu hastalıklara hemen aynı oranlarda yol açabilmektedir. 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü’nde sizi sigarayı bırakmaya davet ediyorum.” ifadelerini kullandı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.