Site Rengi

DOLAR 32,8036
EURO 34,7732
ALTIN 2.506,80
BIST 9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 15°C
Hafif Yağmurlu
Eskişehir
15°C
Hafif Yağmurlu
Cts 20°C
Paz 21°C
Pts 26°C
Sal 26°C

Eskişehir İl Sağlık Müdürü Bilge’den ‘Dünya Tütünsüz Günü’ Açıklaması

Eskişehir İl Sağlık Müdürü Bilge’den ‘Dünya Tütünsüz Günü’ Açıklaması
31.05.2021
A+
A-

Eskişehir İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Uğur Bilge 31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü” nedeniyle yapmış olduğu açıklamasında günün önemine dair bilgiler verdi.

Prof. Dr. Uğur Bilge: “Tütün kullanımı, halen dünyanın ve ülkemizin en önemli Halk Sağlığı sorunları arasında yer alma özelliğini korumaktadır, dünyada en önemli önlenebilir hastalık nedenidir. Tütün dünyada her yıl 7 milyondan fazla kişinin ölümüne sebep olmaktadır. Sigara dumanında 5300’den fazla kimyasal madde mevcuttur. Bu kimyasal maddelerden bugüne kadar 70’den fazlası, kanser yapıcı etkiye sahip maddeler olarak tanımlanmıştır.

Yapılan incelemelere göre, 1,8 milyon kişinin akciğer kanser tanısı aldığı ve her yıl 1.6 milyonun da hastalığa bağlı hayatını kaybettiği belirlenmiştir. Artık dünyada başta akciğer kanseri olmak üzere birçok ölüme neden olan hastalığın nedeninin sigara olduğu kanıtlanmış durumdadır. Özellikle kapalı mekânlarda içilen sigara dumanına maruziyet daha ciddi sağlık sorunlarına neden olmaktadır. Bu nedenle son zamanlarda hem devlet hem de sivil toplum kuruluşları sigara konusunda ciddi çalışmalar yürütmektedir. Bunun en güzel ve somut örnegi dumansız hava sahası uygulamasıdır. Bu uygulamanın başlaması ile kapalı alanlarda sigara içilme oranı ciddi oranda düşmüştür ve sigarayı bırakma oranı da artmıştır.

Bilge: “Yaşadığımız süreçte COVID-19 pandemisi sigaranın olumsuz etkilerini daha da ön plana çıkaran bir faktör olmaktadır. COVID -19 hastalığı tanısı ile izlenen hastaların akıbetlerini belirleyen en önemli ve en yaygın risk faktörlerinden biri olarak sigara ön plana çıkmıştır. Daha önceki inflüenza gibi enfeksiyonlarda da hastalığa yakalanma ve daha şiddetli hastalık tablosuna sahip olma yönünden sigaranın negatif etkileri ortaya konmuşken, yeni coronavirüs enfeksiyonunda bu durumun daha da belirgin olarak ortaya çıktığı izlenmektedir

Sigara içenlerin koronavirüse daha fazla yakalandığını belirten Prof. Dr. Uğur Bilge: “Sigara içenler Covid-19 hastalığını daha ağır geçiriyorlar. Sigara içicisi olup, Covid-19’a yakalanarak hastalığı ağır geçiren, akciğer şikayetleri devam eden hastalar oluyor. Bu hastalarda sigara ile ilişkili olarak Covid-19 süreçlerinin uzadığını gözlemliyoruz. Bu nedenle sigara içenlerin bu konuda dikkatli olması ve nikotin bağımlılığından kurtulma süreçlerini kararlılıkla öne çekmeleri gerekiyor” dedi.

Bilge “Sigarayı bırakmak isteyen vatandaşlarımız Sağlık Bakanlığı Sigara Bıraktırma Hattı Alo 171 numaralı telefonu aradıkları takdirde, en yakın Sigarayı Bırakma Polikliniği’ne yönlendirileceklerdir. İlimizde Tepebaşı İlçe Sağlık Müdürlüğü Sağlıklı Hayat Merkezinde, Odunpazarı İlçe Sağlık Müdürlüğü Sağlıklı Hayat Merkezinde, Eskişehir Şehir Hastanesinde, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesinde,  Birinci Hava Bakım Fabrika Müdürlüğü TSK 1.Basamak Muayene Merkezinde bulunan sigarayı bırakma poliklinikleri hizmet vermektedirler.         

Sigara kullanımı; önlenebilir ölümlerin ana nedenlerinden biridir. Düzenli sigara içenlerin yarısının; tütün ilişkili hastalıklardan ölmesi beklenir. Sigaraya bağlı mortalitenin en önemli nedenleri aterosklerotik kalp damar hastalıkları, akciğer kanseri ve kronik obstrüktif akciğer hastalığıdır (KOAH).

● Sigara bırakmanın, koroner kalp hastalığı, kanserler, akciğer hastalığı, enfeksiyonlar ve kalça kırığı riskinin azaltılması da dahil olmak sağlık açısından yüksek faydaları vardır. Koroner kalp hastalığı veya KOAH gibi sigarayla ilişkili hastalıklar gelişse bile sigara içenler sigarayı bıraktıklarında önemli faydalar görürler (Örneğin hastalığın ilerlemesi durabilir).

● Sigara bırakma, her yaştan erkek ve kadın için ölüm riski azalması sağlar. 40 yaşından önce sigarayı bırakmak, erken ölüm riskinde daha önemli bir düşüş sağlar.

● Sigara bırakma sıklıkla artan iştah, kilo alımı, depresif belirtiler, anksiyete, uykusuzluk, sinirlilik, konsantrasyon güçlüğü ve huzursuzluk gibi nikotin yoksunluk belirtilerine yol açar. Nikotin yoksunluk belirtileri geçicidir ve ilaç veya davranışsal tedavilerle tedavi edilebilir. Sigarayı bırakanların doktorları ile daha yakın ilişki de olmaları önemlidir. Bu konuda sigarayı bıraktırma polikliniklerimiz halkımızın hizmetindedir.Sigara ile mücadele etmek ve sigaranın zararlarını anlatmak hepimizin görevi olmalıdır. Dumansız hava sahalarının yaygınlaşması için el birliği yapmak gereklidir.

31 Mayıs Dünya Tütünsüz gününde siz de bir adım atabilir, sigara bağımlılığından kurtulabilirsiniz. Sigarayı bırakmak istiyor, fakat bırakamayacağınızı düşünüyorsanız bu süreçte destek alabileceğiniz birçok kurum olduğunu unutmayın. Bağımlılıkların tümü bir hastalıktır ve tedavisi mümkündür.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.