Site Rengi

DOLAR 32,3693
EURO 35,0908
ALTIN 2.324,13
BIST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 23°C
Az Bulutlu
Eskişehir
23°C
Az Bulutlu
Cum 25°C
Cts 26°C
Paz 26°C
Pts 27°C

ESOGÜ Öğretim Üyesi Metintaş’tan Covid Uyarısı

ESOGÜ Öğretim Üyesi Metintaş’tan Covid Uyarısı
06.01.2022
A+
A-

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Muzaffer Metintaş, Covid 19 ve son varyantı Omicron hakkında bilgilendirmede bulundu.

Metintaş açıklamasında: “COVID-19 Pandemisi tam 2. Yılına girerken, Dünya virüsün mutasyonu sonucu gelişen yeni varyantın, Omicronvaryantının atağı ile karşı karşıya kaldı. İki yıl içinde dünya ölçeğinde toplam vaka sayısı 5 Ocak 2022 itibariyle 295 milyon, vefat sayısı 5,640 bini geçti. Omicron, daha önceki varyantlara göre en az 10 misli daha kolay bulaşıyor. Gerçi akciğerde bölünme hızı önceki varyantlara göre daha düşük olduğu için ölüm oranı daha düşük de olsa, riskli kişilerde kötü seyir oranı yine önemli, üstelik artan vaka sayıları artan insan kayıpları demektir. Nitekim vaka sayısı tespitini doğru yapan ülkelerde günlük vaka sayıları yüzbinlere ulaşmış durumda. Türkiye’de de 5 Ocak 2022 itibariyle sağlık otoritesince açıklanan günlük vaka sayısı 66 bini aştı. Bu sayı yapılan test sayısı ile orantılı. Toplam 440 bin testte saptanan vaka sayısı. Test sayısı arttırılabilse, saptanan vaka sayısı da artacaktır. Örneğin test sayısı 1 milyona ulaşırsa tespit edilen günlük vaka sayısının ilan edilene göre daha fazla olduğu görülecektir.

Bu noktada, artık hepimiz bir şekilde, ya evden, ya çevreden, ya iş yerinden, ya da değişik ortamlardan Omicron virüsü ile karşılaşacağız, hem de birkaç defa.

Peki ne yapmalıyız, bizi neler koruyacak? Önerilerim sırayla aşağıdadır:

 

1. Aşılama programına özenle dikkat edelim. Sağlık Bakanlığı’nın önerdiği aşı programına uyalım, aşılarımızı mutlaka yaptıralım.
2. Korumada en önemli husus maske takılması ve insan ilişkilerinde mesafeye dikkat edilmesidir. Maske takan kişinin bulaştırıcılığı azalacak, maske takan kişi virüs ile karşılaşınca virüsü alma riski de oldukça düşük olacaktır. Kısacası korunmada maske kritik husustur. Maske takalım, çünkü virüs ile kesinlikle karşılaşacağız.
3. Maske taktığımızda bile kapalı ortamlarda zorunlu insan karşılaşmalarında 2 metre aralık mesafesine dikkat etmeliyiz. Tabii bu görüşmeleri -yararı tartışmalı da olsa- bana göre yaklaşık 10 dk ile sınırlı tutmalıyız.
4. Dış ortamlarda, açık havada da maske-mesafe kuralına dikkat etmeliyiz.
5. Artık restoran, bar, kafe, spor salonu gibi toplu yemek, eğlence, sohbet ortamlarına girmemeliyiz. Hele hele gruplar kurarak sohbete dalmamalıyız. Kısacası dışarda yemek, çay, kahve, pasta, börek, sohbet, oyun, toplantı işlerinden önümüzdeki iki ay boyunca uzak durmalıyız.
6. Düğüne, şölene, kalabalık toplantı ortamlarına asla katılmamalıyız. Misafir kabul etmemeli, misafirliğe gitmemeliyiz.
7. Dışarda bir şeyler yemek zorundaysak, açık havada bu ihtiyacımızı gidermeliyiz.
8. Kalabalık araçlara binmemeliyiz. Araçlarda maske konusunda duyarlı olmalıyız.
9. El, yüz, ağız hijyeni hala önemli. Kuşkulu durumlarda hemen temizlik yapmalıyız. Bunun için normal temizlik yeterli..
10. Her hangi bir şikayetimiz olduğunda nezle olduk, üşüttük dememeli, eğer öksürük, nefes darlığı, nezle hali, burun tıkanıklığı, sırt, bel, göğüs ağrıları ve özellikle ateş olduğunda hemen ilgili sağlık merkezine başvurmalıyız.
11. Şikayetimiz olmadığı sürece test yaptırmaya gitmemize gerek yok. Merak için test yaptırmaya gerek yok. Temas etmiş olabilirim, bakalım ne oldu diye test yaptırmaya gerek yok. Lüzumsuz iş yükü oluşturup, gerçekten hizmete ihtiyacı olanlar engel oluşturmamalıyız.
12. Eğer şikayetlerimiz var ise ama testimiz negatif çıkar ise hemen hastalık yokmuş kanaatine ulaşmamalıyız. Aşılı veya daha önce hasta olmuş kişilerde test pozitifliği şikayetler başladıktan birkaç gün sonra oluşabilir.
13. Aileden birinde hastalık tespit edildiğinde hemen o ev siz izolasyon kurallarına dikkat edin.   Ev içi maske, ayrı oda, ayrı havlu, mümkünse ayrı tuvalet ve kesinlikle ayrı ortam. Tuvaleti ayıramıyorsak havalandırmaya dikkat.
14. Evden birinde hastalık tespit edildiğinde hemen aynı gün test yaptırıp, test negatif çıkarsa bende hastalık olmayacak kanaatine kapılmamalıyız. Hiç şikayetimizyoksa bile temasın beşinci günü test yaptırabiliriz.
15. Hasta kişi iseniz karantina süresince lütfen asla dışarı çıkmayın, kimseyle açık temas yapmayın.
16. Market gibi zorunlu ortamlarda olabildiğince kısa kalmak uygun. Dışardan getirilen eşya veya çiğ yiyeceklerin özle bir temizlenmeye ihtiyacı yok, olağan hijyen yeterli.
17. Hastaneleri mecbur durumlar dışında lütfen meşgul etmeyelim. Şu anda çok büyük bir yığılma var, gerçek hasta hizmetleri zarar görebilir.
18. Kesinlikle sigara içmeyin.

Peki biz, sıradan vatandaşlar bu hususlara dikkat edeceğiz. Peki bu dönemde sağlık otoritesine düşen sorumluluklar neler olabilir?
Bence sağlık otoritesi de şu hususlara azami dikkat göstermeli:
1. Test merkezlerini ve test için pcr cihaz kullanımını hızla arttırmak gerekiyor. Çok uzun kuyruklar oluşmaya başladı. İnsanlar test vermek için saatlerce sıra bekliyor, hasta ise perişan oluyor, hasta olmayanlar da risk alıyor.Bu nedenle hastanelerde, sağlık merkezlerinde ve hatta uygun dış ortamlarda hızla yeni test merkezleri oluşturulmalı.

2. Aşılanma, korunma konusunda yerel medya ve sosyal medya ile eğitim-propaganda çalışmaları yoğunlaştırılmalı.
3. Pandemi önlemleri konusunda kamu ve özel kurumlarda, ortamlarda denetimler sıkılaştırılmalı, uygulamalar tavizsiz biçimde izlenmelidir.
4. Şehir olayın günlük boyutu hakkında günlük verilerle bilgilendirilmeli. Doğru bilgilendirme asla ama asla panik nedeni olmaz, tam aksine tedbir bilincini ve heyecanını arttırır.
5. Kamu veya özel kurumlar da kendi içlerinde pandemikonusunda duyarlı ve disiplinli olmalıdır. Yaklaşık 2 ay dikkatimiz ciddi tutabilirsek, sonraki günler aydınlık olabilir. Sağlıklı ve mutlu günler dileğiyle…”
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.