Site Rengi

DOLAR 32,4895
EURO 34,9613
ALTIN 2.431,71
BIST 9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 23°C
Az Bulutlu
Eskişehir
23°C
Az Bulutlu
Cum 25°C
Cts 19°C
Paz 19°C
Pts 19°C

Prof. Dr. Günay, Avrupa Konseyi’nde Kırım Tatarlarını Konuştu

Prof. Dr. Günay, Avrupa Konseyi’nde Kırım Tatarlarını Konuştu
24.06.2021
A+
A-

AK Parti Eskişehir Milletvekili ve Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Üyesi Prof. Dr. Emine Nur Günay, AKPM Genel KurulundaKırım Tatarları’ hakkında konuşma yaptı ve İzlandalı Parlamenter Sunna ThorhildurÆVARSDÓTTIR tarafından hazırlanan Kırım Tatarları’nın Durumubaşlıklı raporu değerlendirdi.

Prof. Dr. Günay, Kırım Tatarlarının durumuna ilişkin değerli raporu için Raportöre çok teşekkür ederim. Kırım Tatarlarının şehrin nüfusunun ve kültürel altyapısının önemli bir bölümünü oluşturduğu Eskişehir’i temsil eden bir parlamenter olarak bu rapor bizler için çok değerli. Raporda, Özerk Kırım Cumhuriyetinin ve Ukraynanın toprağı olan Sivastopol şehrinin 2014 yılından bu yana Rusya Federasyonu tarafından işgal altında tutulduğu, Kırım Tatarlarının ise bu işgal nedeniyle ağır insan hakları ihlallerine maruz kaldığı dile getirilmiş, bu insan hakları ihlallerinin neler olduğu tek tek belgelenmiş, Avrupa Konseyi üyeleri tarafından da büyük çoğunlukla kabul edilmiştir.” şeklinde konuştu

Kırım’da yaşamak giderek zorlaştı
Söz konusu insan hakları ihlalleri arasında cinayet, kayıplar, zorla alıkoymalar, işkence, insanlık dışı ve aşağılayıcı muamelelerin yer aldığını belirten Prof. Dr. Günay: Kırım Tatarları nesiller boyu büyük zorluklarla karşı karşıya kaldı. Bağımsız bir Ukrayna’da hayatlarını sıfırdan yeniden inşa etmek için çabalarken, Sovyet rejimi tarafından toplu sınır dışı edilmelerinin ardından Orta Asya’da iki nesil sürgün yaşadılar. Son yedi yıldır, Kırım’ın yasadışı ilhakından bu yana Rus işgal makamları tarafından sürekli baskı ve zulme maruz kaldılar. Uluslararası toplum olarak Kırım Tatarlarına yönelik sürekli kötü muameleye tanık olduk: baskı, keyfi tutuklamalar, baskınlar, gözaltında kaybolmalar, özgür basın, ifade ve toplanma hakkının ihlalleri. Kırım’da özgür bir hayat yaşamak giderek zorlaştı. Bakın raporda insan hakları ihlallerinin bir kısmının güvenlik güçleri ve kolluk kuvvetleri tarafından yasa dışı aramalar ve haksız yasal işlemler şeklinde bizzat gerçekleştirildiği de anlatılmıştır. Rus mevzuatının Kırımda kötüye kullanılması neticesinde ortaya çıkan bu ihlallerin genellikle Kırım Tatarlarının yasa dışı şekillerde Rusya Federasyonu topraklarına kaçırılması ile sonuçlandığı aktarılmıştır. Gazeteciler ve insan hakları savunucuları başta olmak üzere, Kırım tatarlarına karşı yürütülen sürekli ve orantısız baskının, çalışmalarının, toplanmalarının ve ifade özgürlüklerinin kısıtlanmasının korku ve düşmanlık atmosferi oluşturduğunun altı çizilmiştir.’’ Şeklinde açıklamada bulundu.

Uluslararası toplum, Kırım’ın işgalini tanımıyor
Prof. Dr. Günay rapor ile ilgili açıklamalarına: Uluslararası toplumun Kırım’ın işgalini tanımadığı dile getirilmiş, Rusya Federasyonunun yürürlükteki yasalar gereğince topraklarında işlenen insan hakları ihlallerinden sorumlu tutulması gerektiğine vurgu yapılmıştır. Rusya Federasyonuna ihlallere bir an önce son vermesi ve gelecekte bu tür ihlallerin olmasının önüne geçilmesi için gerekli tedbirlerin alınması yönünde çağrıda bulunulmuştur. Ukraynada demokratik kurumların işleyişini tehdit eden gelişmelerraporunun kararları hatırlatılarak Ukraynanın egemenliğinin ve toprak bütünlüğünün Rusya Federasyonu tarafından ihlal edilmesi, Kırım’ın işgali, Kırım Tatarları ve diğer sayıca azınlıkta bulunan grupların maruz kaldığı insan hakları ihlalleri vurgulanmış nedeniyle Rusya Federasyonunu bunlara bir son vermesi için uyarılmıştır. Kırım Tatarı siyasetçileri Mustafa Kırımoğlu ve Refat Çuboravun ülkeye giriş yasaklarının bir an önce kaldırılarak Kırım Meclisinin yeniden işler hale getirilmesi çağrısında bulunulmuştur.” ifadeleri ile devam etti.

Tanık olmanın ötesine geçmeli, aksiyon almalıyız
Son olarak Günay: Kırım Tatarlarının durumuna tanık olmanın ötesinde, Kırım Tatarlarının yaşam güvenliğini, hak ve çıkarlarını ve kültürel kimliklerini korumalarını sağlamak için elimizden gelen her şeyi yapmalıyız. Parlamenterler Meclisine Kırım meselesini ve Kırım Tatarlarının sorunlarını uluslararası toplumun gündeminde tutmaya devam ettiği için teşekkür ederim.’’ şeklinde açıklamada bulundu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.