Site Rengi

DOLAR 32,5963
EURO 34,8549
ALTIN 2.496,68
BIST 9.633,32
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 15°C
Hafif Yağmurlu
Eskişehir
15°C
Hafif Yağmurlu
Cts 20°C
Paz 21°C
Pts 26°C
Sal 26°C

TÜKDES Genel Saymanı Önder: ‘Tuzak Kurmayın, Aydınlatın!’

TÜKDES Genel Saymanı Önder: ‘Tuzak Kurmayın, Aydınlatın!’
07.02.2021
A+
A-

GSM sektöründe hizmet veren şirketlerden ve GSM Operatörlerinden artan yanıltıcı reklam şikayetlerinideğerlendiren Tüketiciyi Destekleme Derneği Genel Saymanı Yusuf Önder: “GSM sektöründe hizmet veren şirketler ve GSM operatörleri, tüketicileri tuzağa düşürmekten vazgeçmelidir.dedi.

Genel Sayman Yusuf Önder konuyla ilgili olarak şu açıklamalarda bulundu: “GSM sektöründe hizmet veren şirketlerin ve GSM operatörlerinin karmaşık, yanıltıcı ve paket seçimi anında bile tüketicilerin seçim haklarını sınırlayan uygulamalarından şikayetler artarak devam etmektedir. Özellikle mesafeli/uzaktan online satışta; faturasız karma paketlerde (20 GB, 750 DK ve 750 SMS lik vb.) yapılan reklamlarda iletişim vergisi belirtilmemektedir. İnternet üzerinden Lira yükleyen tüketiciler ise reklamlarda gördükleri fiyata göre lira aldıklarında ilgili paketi satın alamamaktadır. Reklamlarda 42 TL olarak sunulan paketi almak isteyen tüketici, gerçekte bu paketi almak için 50 TL. yüklemek zorundadır. GSM şirketleri bir kere yanlış yükleme yapan tüketiciye hiç kullanım yapmasa dahi düzeltme şansı vermemektedirler. Hatta bir alt paketi alma seçeneği bile sunulmamaktadır. Dürüstlük kuralına aykırı olarak yaptırılmışbilgisayar programları ile tüketiciler yanıltılmakta ve tuzağa düşürülmektedir.

6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun (TKHK)54/1 maddesi fiyatların tüm vergiler dahil gösterilmesini zorunlu kılmıştır. Yine aynı kanunun 61/3 maddesi tüketiciyi aldatıcı reklamların yapılamayacağını hükme bağlamıştır. TKHK’un63.maddesi Reklam Kurulunu oluşturmuş ve yetkilerini belirlemiştir.77/12. Maddesi böyle bir durumda Reklam Kurulu tarafından verilebilecek cezayı belirlemiştir.

Tüketiciler kendi haklarının tekrar ihlal edilmemesi ve başka tüketicilerinde mağdur olmaması için;tüketiciyi aldatıcı veya onun tecrübe ve bilgi noksanlılarını istismar edici,reklamlar konusundaki şikayetlerini, T.C. Ticaret Bakanlığı Reklam Kuruluna yapmalıdır.

’Tuzak kurmayın, aydınlatın…’
Somut kişisel mağduriyet durumunda tüketiciler; hizmetlerin tarife ve fiyatlarını gösteren ilan, reklam, bilgilendirme vb. belgelerle ispat ederek; Tüketici Hakem Heyetlerine, Arabulucuya, TüketiciMahkemesine başvurabilir.

Tüketiciler 2021 yılı için; 7.550 TL’ye kadar İlçe Tüketici Hakem Heyetlerinde,7.550 TL-11.330 TL arasındaki uyuşmazlıklarda İl Tüketici Hakem Heyetlerinde, 11.330 TL üzeri uyuşmazlıklarda arabulucularda, uyuşmazlığın çözülememesi durumunda Tüketici Mahkemelerinde haklarını aralayabilirler.

Tüketicileri zor kazandıkları paranın kolayca elden çıkmasına seyirci kalmamaya, haklarını aramaya çağırıyoruz. GSM sektöründe hizmet veren şirketler ve GSM operatörleri tüketicileri tuzağa düşürmekten vazgeçmelidir. Tuzak kurmayın, bilgilendirin…”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.