Site Rengi

DOLAR 34,5485
EURO 36,0062
ALTIN 3.010,53
BIST 9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 16°C
Karla Karışık Yağmurlu
Eskişehir
16°C
Karla Karışık Yağmurlu
Cts 1°C
Paz 2°C
Pts 4°C
Sal 5°C

Bakan Fakıbaba: "2017 yılında 16 bin genç çiftçinin yüzde 60’ını genç kadın çiftçiler oluşturdu"

15.08.2019
A+
A-

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, "Atlar Emin Ellerde’ sloganı ile yola çıktığımız projede 110 kadınımız hem teorik hem de uygulamalı eğitimleri alarak, Türkiye’nin ilk Lisanslı Kadın Seyisleri olmayı başarmışlardır. Her birini yürekten kutluyorum" dedi. Bakan Fakıbaba, 2017 yılında 16 bin genç çiftçinin yüzde 60’ını genç kadın çiftçilerin oluşturduğunu söyledi.
Bakan Fakıbaba, “Kırsalda Kadın Seyisler Yetişiyor” projesinin mezuniyet törenine katıldı. Fakıbaba, "Milli ve manevi değerlerimiz kadını her zaman el üstünde tutmuştur. Anadolu ismi dahi, ülkemizde kadınlara verilen değeri simgelemektedir. Bilindiği üzere, AK Parti hükümetleri olarak yola çıktığımız ilk günden beri, anayasa değişikliklerinden yasal düzenlemelere kadar her icraatımızda kadınlarımızın durumuna, onların sorunlarının çözümüne ayrı bir önem verdik. 2004 yılında yaptığımız bir değişiklikle anayasamızın 10’uncu maddesine ’kadınlar ve erkekler eşit haklara sahiptir. Devlet bu eşitliğin yaşama geçmesini sağlamakla yükümlüdür’ hükmünü ekledik. Bununla da kalmadık, yine aynı maddeye yaptığımız bir ilaveyle, ’bu konuda alınacak tedbirlerin eşitlik ilkesine aykırı yorumlanamayacağı’ ilkesini getirdik. Aksi takdirde kadınlara pozitif ayrımcılık içeren tüm yasaların, mevzuat düzenlemelerinin Anayasa Mahkemesi tarafından, Danıştay tarafından iptali söz konusu olabilecekti. Bu hükümle, bunun da önüne geçmiş olduk. Kadınların aktif rol almadığı hiçbir proje gerçek anlamda başarıya ulaşmış olamaz. Çünkü kadın elinin değmediği hiçbir iş tamamlanmış değildir. Kadınların ekonomik hayata etkin katılımı, aynı zamanda sürdürülebilir kalkınmanın en önemli parametrelerinden biridir. Kırsal kalkınmada da sürdürülebilirliği sağlayabilmek için, kadınların bu alanda aktif rol alması gerektiği apaçık bir gerçektir" diye konuştu.

"Türkiye’de bir ilki gerçekleştiriyoruz"
Bakanlık tarafından 2016 yılında başlatılan ve 3 yılı kapsayacak olan, “Genç Çiftçi Projelerinin Desteklenmesi” programında Girişimcilik Sertifikası Alan Kadın Çiftçilere proje değerlendirme kriterlerinde ilave puan verildiğini söyleyen Fakıbaba, bu kapsamda; 2016 yılında başvurusu onaylanan ve hibe almaya hak kazanan 15 bin genç çiftçinin yüzde 75’ini, 2017 yılında 16 bin genç çiftçinin yüzde 60’ını Genç Kadın Çiftçilerin oluşturduğunu ifade etti. Fakıbaba, "İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerimiz tarafından hazırlanan ve yatırım programı kapsamında desteklediğimiz projeleri, 2015 yılından bu yana ’Kadın Çiftçilere Yönelik İl Özel Projeleri’ olarak uygulamaya koyduk. Bakanlık olarak, tarım alanında mesleki beceri kazandıran, bölgesel kalkınmaya katkı sağlayan, yenilikçi projeler ile kadınlarımıza tarım ve tarım dışı istihdam alanı oluşturmaya gayret ettik. Örneğin 2017 yılında 6 ilde, 6 özel proje yürüttük. Her bir proje; yöresinde, bölgesinde ve Türkiye’de fark yaratan, kırsalda kadın istihdamına ortam sağlayan ve sertifikalı eğitimler ile mesleki beceri kazandıran projelerdir. Bugün burada bir araya gelmemize vesile olan ’Kırsalda Kadın Seyisler Yetişiyor Projesi’ de bu projelerden biridir. Bakanlığımız, Türkiye Jokey Kulübü ve İŞ-KUR işbirliği ile yürütülen, temeli eğitim ve istihdam oluşturmak üzerine kurgulu olan, ’Kırsalda Kadın Seyisler Yetişiyor Projesi’ ile Türkiye’de bir ilki gerçekleştiriyoruz. İngiltere, Fransa, Avustralya, Amerika ve İrlanda gibi ülkelerde lisanslı kadın seyis oranı yüzde 80 ile 95 arasında değişirken maalesef Türkiye’de lisanslı kadın seyislerimizin bulunmaması bu projenin ne kadar önemli bir proje olduğunu ortaya koymaktadır. Projeyi Bakanlığımız, Türkiye Jokey Kulübü ve İŞKUR işbirliği ile Elazığ ilimizde başlattık ve hipodromu olan 8 ilimize yaygınlaştırdık. ’Atlar Emin Ellerde’ sloganı ile gerçekleştirilen proje ile 110 kadınımız hem teorik hem de uygulamalı eğitimleri alarak, Türkiye’nin ilk Lisanslı Kadın Seyisleri olmayı başarmışlardır. Kadınlarımızın, atların bakımında becerilerine ilave olarak, işin içine anne şefkati ve sevgisini de katarak yarış atlarının gerçek potansiyellerinin ortaya çıkarılmasını ve at yetiştiriciliğinin başarılı bir şekilde yürütülmesini sağlayacaklarına inanıyorum. Proje de yer alan paydaşlarımızın işbirliği ile kırsalda kadınlara tarım dışında bir iş olağanı sağlamış oluyoruz" dedi.
Bakanlık, Türkiye Jokey Kulübü (TJK) ve İŞKUR iş birliğiyle düzenlenen proje ile Türkiye’de artan seyis ihtiyacını karşılamak ve kırsalda yaşayan kadınlara istihdam sağlayabilmeyi hedefliyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.