Site Rengi

DOLAR 32,3674
EURO 34,9625
ALTIN 2.325,24
BIST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 25°C
Parçalı Bulutlu
Eskişehir
25°C
Parçalı Bulutlu
Cts 26°C
Paz 26°C
Pts 27°C
Sal 18°C

ETO Başkanı Güler: ‘Tüccarın Beklentisine Kulak Verilmeli’

ETO Başkanı Güler: ‘Tüccarın Beklentisine Kulak Verilmeli’
26.08.2020
A+
A-

Eskişehir Ticaret Odası’nın Ağustos ayı Olağan Meclis Toplantısı gerçekleştirildi. Gündem maddelerinin karara bağlandığı toplantıda, ETO’nun yaptığı Ekonomik Beklenti Eğilim Araştırmasının sonuçları da açıklandı. Başkan Güler yaptığı değerlendirmede tüccarın beklentilerinin doğru analiz edilmesi gerektiğini kaydetti.

Eskişehir Ticaret Odası’nın Ağustos ayı Olağan Meclis Toplantısı ETO hizmet binasında gerçekleştirildi. Yoğun bir gündemle ve sosyal mesafe kurallarıyla gerçekleştirilen toplantıda tüm gündem maddeleri oybirliğiyle karara bağlandı. Toplantı sonunda ETO Danışmanı Prof. Dr. Zafer Koylutarafından, 30 Ağustos nedeniyle meclis üyelerine Kurtuluş Mücadelesinde Eskişehir” semineri verildi. 2019 yılında en yüksek performans gösteren Meslek Komitesi üyelerinin de ödüllendirildiği toplantıda,  Eskişehir Ticaret Odası tarafından Oda üyelerine yönelik olarak gerçekleştirilen Eskişehir Ticaret Odası Ekonomik Beklenti Eğilim Araştırmasının sonuçları da meclis üyeleriyle paylaşıldı.

Araştırmaya göre tüccar endişeli
COVID-19 pandemisinin 2020 yılı güz dönemindeki etkilerine ilişkin beklentileri ölçmek amacıyla planlanan araştırma, Ağustos ayı içinde ETO üyelerine çevrimiçi olarak uygulanan anketle gerçekleştirildi. ETO’nun aktif üyelerinin %11’inin katıldığı araştırma sonuçları, Eskişehirli tüccar ve sanayicilerin pandemi sürecine ilişkin endişelerini gözler önüne serdi. Anket sonuçlarına göre ETO üyelerinin salgına ilişkin toplumsal hassasiyeti yeterli görmediği, 2020 güz döneminde yeni kısıtlamalar beklediği ve söz konusu kısıtlamaların ekonomik sonuçlarına hazır olmadığı sonucuna ulaşıldı. Ayrıca beklentilerin istihdam, döviz vb. ekonomik kriterler için de olumlu olmadığı araştırma sonuçlarına yansıdı.

Tüccarın beklentisi önemli
Eskişehir Ticaret Odası Başkanı Metin Güler, Meclis toplantısının sonunda meclis üyelerine hitaben bir konuşma yaptı. Başkan Güler konuşmasında salgının tüccar ve sanayicileri derinden etkilediğini, hem kamunun hem de özel sektörün üzerine düşeni yapma gayretinde olduğunu; ancak sürecin henüz tamamlanmadığını belirtti. Ayrıca konuşmasında yerel ekonomiyi de değerlendiren Güler, 1 Ocak-18 Ağustos 2019 arasında Eskişehir’de açılan iş yeri sayısının 827, kapanan iş yeri sayısının ise 869 olduğunu; bu yıl aynı dönemlerde ise açılan iş yeri sayısının 819, kapanan iş yeri sayısının 768 olarak gerçekleştiğini kaydetti. Geçen yıla göre kentin ticari ölçeğinin büyümesinin sevindirici olduğunu belirten Başkan Güler, geleceğe ilişkin beklentilerin çok daha önemli olduğunu belirtti.

Endişeler doğru değerlendirilmeli” Konuşmasında Eskişehir Ticaret Odası Ekonomik Beklenti Eğilim Araştırmasının sonuçlarına da değinen Güler, anketle tüccar ve sanayicilerin ne yazık ki sürece ilişkin endişeli olduklarının görüldüğünü paylaştı. Bu endişelerin doğru değerlendirilmesi gerektiğini belirten Güler, ETO’nun da sürecin etkilerini azaltmak için çalıştığını kaydetti. Eskişehir Ticaret Odası tarafından hayata geçirilen Eskişehir İnovasyon, Yazılım ve AR-GE Kümelenmesi projesi hakkında meclis üyelerine bilgi veren Metin Güler, Eskişehirli 19 işletmenin projeye dahil olduğunu, Ticaret Bakanlığı tarafından sağlanacak 3.5 Milyon TL’lik kaynakla bu işletmelerin globalleşmesine destek sağlanacağını belirtti.

Komiteler ödüllendirildi

Meclis üyeleri, Ağustos ayı olağan meclis toplantısı kapsamında 30 Ağustos nedeniyle önemli bir semineri de takip etme fırsatını buldu. Toplantı sonunda ESOGÜ Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zafer Koylu tarafından “Kurtuluş Mücadelesinde Eskişehir” sunumu gerçekleştirildi. Ayrıca 2019 yılında performansıyla üyelerine en yoğun hizmet eden Meslek Komitelerinin üyeleri de ödüllendirildi. İnşaat Taahhüt, Seyahat Acenteleri ve Yolcu Taşımacılığı, Sigorta Acenteleri, Otomotiv Yedek Parça, Yazılım Reklam ve Fotoğrafçılık ile Dış Ticaret ve Danışmanlık meslek komitelerinin üyeleri ödüllendirildi.

Eskişehir Ticaret Odası Ekonomik Beklenti Eğilim Araştırması Sonuçları

Koronavirüs konusunda alınan sağlık tedbirlerini yeterli buluyor musunuz?

%26 evet, %32 hayır, %42 kısmen

Toplumun koronavirüse karşı yeterince bilinçlendiğini, alınan kararlara uyduğunu düşünüyor musunuz?

%61 hayır, %34 kısmen, %5 evet

Sizce salgın 2020 güz döneminde olumlu seyredecek mi?

%68 hayır, %20 kısmen, %12 evet

Sizce 2020 güz döneminde sektörel kısıtlama / sokağa çıkma yasağı gibi tedbirler uygulanır mı?

%19 hayır, %37 kısmen, %44 evet

Sizce sektörünüz uygulanacak bir kısıtlamanınekonomik sonuçlarına hazır ?

%78 hayır, %16 kısmen, %6 evet

Sizce dövizde yaşanan dalgalanma bu süreç için olağan?

%55 hayır, %17 kısmen, %28 evet

Alınan ekonomik tedbirleri yeterli buluyor musunuz?

%83 hayır, %17 evet

Sizce önümüzdeki 3 aylık dönemde istihdam ne yöndedeğişir?

%69 hayır, %24 kısmen, %7 evet

Sizce süreç 2020 sonunda normale dönmüş olur mu?

%66 hayır, %30 kısmen, %4 evet

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.