Anne-baba adayları gebelik eğitiminde bilgilendirildi

Özel Ümit Hastaneleri tarafından düzenlenen gebelik eğitimleri aralıksız devam ediyor. Son eğitim, Taşbaşı Kırmızı Salon’da anne ve baba adaylarının katılımıyla gerçekleştirildi.
Eğitim programında uzman hekimler, gebelik süreci ve doğum sonrası bakım konularında katılımcılara kapsamlı bilgiler verdi. Eğitime, Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Abdurrahman Akçay ile Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Özlem Kuğu konuşmacı olarak katıldı. Alanlarında uzman iki doktor, gebelik sürecinden bebek bakımına kadar birçok konuda katılımcıların merak ettiği soruları yanıtladı.
Doğru bilgi ve doğru uygulama
Op. Dr. Abdurrahman Akçay, gebelikle ilgili sıkça sorulan konulara bilimsel veriler ışığında açıklık getirdi. Akçay, doğal yollardan aylık gebelik oluşma oranının yüzde 18-20 arasında olduğunu belirtti. Aşılama yönteminde de bu oranın benzer seviyelerde olduğunu vurgulayan Akçay, tüp bebek uygulamalarında döllenmenin laboratuvar ortamında yüzde 95-99 oranında gerçekleştiğini, ancak transfer sonrası tutunma oranının yüzde 50-60, sağlıklı doğum oranının ise yüzde 30-35 seviyelerinde olduğunu ifade etti. “Gebelik sabır gerektirir” diyen Akçay, çiftlerin en az bir yıl boyunca özel bir çabaya girmeden doğal yollarla gebelik için beklemeleri gerektiğini vurguladı.

“Yanlış numune, yanlış teşhis”
Dr. Akçay, gebelik takibi sürecinde düzenli yapılan kan ve idrar testlerinin önemine de dikkat çekti. En sık karşılaşılan problemlerden birinin yanlış idrar örneği verme olduğunu belirten Akçay, doğru idrar örneği almak için genital bölgenin temizlenip kurulanması gerektiğini anlattı. Aksi takdirde akıntıların idrara bulaşması nedeniyle yanlışlıkla idrar yolu enfeksiyonu tanısı konabildiğini ve bunun gereksiz antibiyotik kullanımına yol açtığını söyledi.
Yenidoğan bakımı
Eğitimin ikinci bölümünde söz alan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Özlem Kuğu, yenidoğan dönemine ilişkin önemli bilgiler paylaştı. Sarılık, ciltte oluşan kabarcıklar ve kızarıklıkların ne anlama gelebileceği, kilo alımının nasıl izlenmesi gerektiği, göz sağlığı, ağız temizliği ve pamukçuk problemleri hakkında detaylı açıklamalar yaptı. Ayrıca, göbek bağı temizliği ve yenidoğan tarama testlerinin önemi üzerinde durdu.
Yenidoğan sarılığı
Yenidoğan sarılığı hakkında konuşan Dr. Kuğu, bu durum doğumdan sonraki ilk haftada sık görülür ve çoğu zaman fizyolojiktir. Ancak göz aklarında belirgin sararma, uyuşukluk, beslenme güçlüğü gibi belirtiler varsa acilen doktora başvurulmalıdır. Yenidoğan cildinde kabarcıklar ve kızarıklıkların ise, genellikle zararsız ve geçici döküntüler olduğun aktaran Kuğu, “Ancak döküntüler yaygınsa, ateş eşlik ediyorsa ya da bebek huzursuzsa enfeksiyon ihtimali göz önünde bulundurulmalıdır.” şeklinde konuştu.
Anne ve baba adaylarının ilgiyle takip ettiği eğitimde, hem doğum öncesi hem de doğum sonrası süreçler hakkında bilimsel temellere dayanan birçok önemli bilgi katılımcılarla paylaşıldı.