Site Rengi

DOLAR 34,5424
EURO 36,0063
ALTIN 3.006,41
BIST 9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 16°C
Karla Karışık Yağmurlu
Eskişehir
16°C
Karla Karışık Yağmurlu
Cts 1°C
Paz 2°C
Pts 4°C
Sal 5°C

Sağlık İl Müdürü Doç. Dr. Bilge’den Çok Özel Açıklamalar

15.08.2019
A+
A-

Mavi Radyo ve www.haberötesi.com.tr'de Şehrin Nabzı Programı'nda bu haftaki konuğumuz İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Uğur Bilge canlı yayındaydı. 
İl Sağlık Müdürlüğü olarak gerçekleştirdikleri ve ileriye yönelik planladıkları çalışmalar hakkında bilgi veren Doç. Dr. Bilge, Eskişehir'de ilk defa gerçekleştirecekleri sağlık projeleri ile ilgili konuştu.

Eskişehir İl Sağlık Müdürü olarak özellikle fark yaratan çalışmaları ile sizi sıklıkla sahada görüyoruz. Sizi tanıtmak istersiz Doç. Dr. Uğur Bilge kimdir?

"Ben 1978 Ankara doğumluyum. İlk, orta ve lise eğitimimi Ankara'da tamamladım. Sonrasında tıp fakültesi eğitimi için Eskişehir'e geldim. O zamandan beri de Eskişehir ile olan bağım hiç kopmadı. O yüzden kendimi Eskişehirli de saymaya başladım açıkçası. Çünkü 22 yıldır yaklaşık olarak buradayız. Uzmanlık, yardımcı doçentlik ve doçentlik hep tıp fakültesinde oldu. Arada 2,5 yıl kadar Kütahya'da aile hekimliği yaptım. 2012 yılında tekrar üniversiteye döndüm. Akademisyenlikten sonra il sağlık müdürü olarak görevlendirildim."

Geçtiğimiz aylarda hasta kabulüne başlayan Şehir Hastanesi'nin açılması ile birlikte sağlıkta yeni kazanımlar oldu. Neler söylemek istersiniz? Taşındığınız Devlet Hastanesi ile kıyaslamasını yapacak olursak yine neler söylemek istersiniz? Ayrıca 2018 yılında Yunusemre Devlet Hastanesi yeni binasına taşındı. Oradaki durumu merak ediyoruz. 

"Açıkçası 2018 yılında sağlıkta 3 baş yapı tek yapıya döndü. Biz bu yapının kurgulanma kısmında da buradaydık hem de açılma aşamasında. Baktığınız zaman 2 tane devlet hastanesi vardı ve bu ikisi de taşınıyor.Taşınırken her iki hastanenin belli birimleri kendi içerisinde de yer değiştiriyor.  Böyle bir ortamda zor bir görevdi bizimkisi açık söylemek gerekirse. Devlet Hastanesi'ni gözünüzün önüne getiriseniz, hasta olarak girdiğiniz zaman otopark yok, ambulansın bile çok zor girdiği çocuk ve yetişkin acilinin farklı yerde konumlandırıldığı, içeri girdiğinizde dar bir koridor. Havasız, eski bir bina. Şehir Hastanesi Sayın Cumhurbaşkanımızın hayalim dediği bir proje. Şehir Hastanesi'ne baktığınız zaman başta bir park sorunu yok. Acil tarafına giderseniz orada bir vale hizmeti var.İçeri girdiğiniz zaman geniş, ferah bir koridorla karşılaşıyorsunuz.Burada oraların tamamı nitelikli. Doğa dostu ve akıllı bina teknolojisi ile üretilmiş. Sıfır atış projesini de destekliyoruz. Yoğun bakım hizmeti arttırılmış,muazzam bir hastane. Hastalarımızda da inanılmaz bir memnuniyet var. Ayrıca bir de Şehir Hastanesi'nden tamamen ayrı bir blokta Adli Psikiyatri Hastanesi var. Burada da adli nedenlerden dolayı tedavi gören hastalarımız yatıyor. Aynı dönemde Yunusemre Devlet Hastanesi'ni de taşıdık. Orada da aynı şekilde otopark sıkıntısı vardı. Burada akıllı bina teknolojisi ile geniş ferah odalarda yenilenmiş ameliyathane ve teknolojisi ile birlikte apayrı bir hastane. Acil kısmı ferah ve yataklar tekli yatak konumuna geçti. Hem Eskişehir'e hem de çevre illerden hasta alabiliyoruz. Urfa'dan Bayburt'tan da hastalarımız geliyor." 

"Sağlık Turizmi Yetki Belgesi demek yurt dışından hasta kabul edebilirsiniz demek. Bu belge kolay alınan bir belge değil.Herşeyden önce kalite puanınızın 85'in üzerinde olması lazım. Biz 99.2 puan aldık. Bu hastaneyi 6 ayda buraya getirmek büyük emek. Herkesin çok ciddi emekleri var. Her iki hastanede kalite standartları bakımından oldukça yüksek."

Eski Devlet Hastanesi binası ne amaçla kullanlacak? Neler düşünüyorsunuz?

"Bizim orada çok değişik bir proje olacak. Engelli çocuğu olan birey onun bakımı ile meşgul olmak zorunda oluyor. Tamam çocuk hasta ama ebeveyn de hasta oluyor. Alan oluşturarak, Hem TÜGVA hem de Aile Sosyal Politikalar İl Müdürünün desteği ile ve bu çocuklara sayıya göre biz alalım, onlar bunun sosyal kısmını üstlensinler, sağlık hizmeti kısmını biz üstlenelim. Ailelere nefes aldıralım istiyoruz. Binanın alt katına da 112 Acil İstasyonu, aile sağlığı merkezi ve sağlıklı hayat merkezini konumlandırıyoruz. Hepsi tek bir blok içinde olacak. Ortak aktivite alanı olarak da kullanılabilecek. Modern bir tesis üretmeyi amaçlıyoruz. Bu proje tamamen ücretsiz olacak. Eskişehir'de doktor sıkıntısı var. Türkiye'de de doktor sıkıntısı var. Bakanlık bu konuda verici davranıyor. Bu açığı kapatmaya çalışıyoruz." 

"İlk geldiğimiz dönemde her çocuğa bir masal projesi yaptık. Cezaevinde annesinin yanında kalan çocuklarımızla ilgili bir projemiz oldu. Bayramlarda aktiviteler yaptık. Engellilerle ilgili projelerimiz var. Engelli ve yaşlılar için masalar kurduk. Tarım işçileri ile ilgili projeler yaptık. Taramalar yaptık. Sağlıklı gençlik merkezleri kurduk. Ülkelerin geleceği çocukların ve gençlerin üzerinde. Ulaşamayana ulaşmak, kimseyi geride bırakmamak. Gebelik öncesi danışmanlık projemizi başlatacağız. Dünyada uygulanan birşey. Amaç şu; Kişi evlendi ve gebe kalmak istiyor, ona bakıyoruz, gebelikte çocuğa zarar verebilecek durumları var mı? Kişiler sağlıklı gebe kalsınlar. Kişinin gebe kalamaması şikayetleri varsa, yönlendirme yapıyoruz ve Türkiye'de bir ilk olacak."

"Organ nakli konusunda bakanlıktan tebrik alan bir iliz. Canlı donörde sıkıntı yaşıyoruz. çeşitli etkinliklerde organ bağışı ile ilgili bilinçlendirmeye çalışıyoruz. Halk sağlığı sokağı Eskişehir'de çok ilgi gördü. Bu yıl içinde açmayı düşünüyoruz. Çok takdir aldık. İnsanlar kanser taramalarının bedelsiz olduğunu öğreniyorlar. Verimli geçiyor. Bizden sonra başka illerde yaptı."

Kırsalda çalışan geçici tarım işçilerine sağlık taraması yapılıyor mu?

"Biz geçen yıl Alpu ilçesinde yaptık. Akşam 6'dan sonra muayenelerini yaptık ve taramadan geçirdik. Bu yıl içinde de yapacağız. Gündüz saatlerinde kişilere ulaşamadığımızdan akşam saatlerinde gitmemiz daha iyi oluyor. İlk 6 ay anne sütü yeterli. Başka ek gıdaya gerek yok. Hipoterapi benden önceki dönemde başlamış bir proje. Biz de geliştirmeye çalışıyoruz. 2 bin 500 yıllık bir süreci var. Atlarla birlikte tedavi yapmayı planlıyoruz. Başka yerlerde de var ama sertifikalı tek yer Eskişehir'de. Eskişehir'deki en önemli amacımız örnek il olması ve daha hizmet almaları. İnşallah daha iyi şartlarda da bu çalışmalarımızı sürdüreceğiz."

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.